E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Star & stripes taart

Deze chocoladetaart met kefir cake heeft een extra bijzonder streepbeslag aan de zijkant. De kefir cake heeft een mooi beslag, volgens Robèrt. Let op dat je alle onderdelen goed koelt, voordat je de taart opbouwt.

Ingrid

Recept van
Ingrid

Taart
(5) reviews

Ingrediënten

Streepbeslag

  • 50 gram zachte ongezouten boter
  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram eiwit
  • 50 gram bloem
  • Rode kleurstof

Jocondebeslag

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram poedersuiker
  • 25 gram bloem
  • 15 gram cacao
  • 120 gram ei
  • 100 gram eiwit
  • 15 gram fijne kristalsuiker
  • 20 gram gesmolten ongezouten boter

Frambozenbavaroisvulling

  • 250 gram frambozen
  • 15 frambozen om te garneren
  • 125 milliliter slagroom
  • 30 gram eiwit
  • 3 blaadjes gelatine
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel citroensap

Kefirchocoladecake

  • 260 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels bakingsoda
  • 200 gram fijne suiker
  • 150 gram bruine suiker
  • 2 eieren
  • 1 vanillestokje
  • Snuf zout
  • 90 milliliter zonnebloemolie
  • 300 milliliter kefir
  • 80 gram cacaopoeder
  • 180 milliliter espresso

Decoratie

  • Verse frambozen (1 bakje)

Chocoladeganache

  • 200 gram pure chocolade
  • 200 milliliter slagroom

Bereidingswijze

Chocoladetaart met kefir cake

Deze chocoladetaart maak je met een cake waarin je kefir, koffie en cacao verwerkt. Het streepbeslag aan de zijkant geeft hem een spectaculair uiterlijk. Decoreer hem met verse frambozen.

 

Bakbenodigdheden

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Bakpapier
  • Antikleef bakmat
  • Springvorm met een diameter van 22 centimeter
  • 2 ronde bakvormen met een diameter van 20 centimeter
  • Paletmes 
  • Getande deegschraper
  • Blender of staafmixer

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht.
  • Zet de springvorm klaar met ingevette rand en bekleed met een strook bakpapier.
  • Leg op de bodem van de springvorm een laagje plasticfolie en klik de vorm vast.

Streepbeslag

  • Roer de boter zacht in een kom. 
  • Meng de gezeefde poedersuiker erdoorheen met een pollepel.
  • Roer het eiwit door het boter-suikermengsel.
  • Roer daarna de gezeefde bloem erdoor. 
  • Blijf roeren tot het een glad geheel is.
  • Voeg hierna een paar druppeltjes kleurstof toe.
  • Smeer het mengsel met een paletmes uit over de antikleef bakmat tot een laagje van een paar milimeter.
  • Trek hierna met de kam rechte lijnen in het beslag zodat er strepen ontstaan.
  • Leg de mat op een bakplaat en plaats voor minimaal 30 minuten in de vriezer.

Frambozenvulling

  • Houd 15 frambozen apart.
  • Pureer de rest van de frambozen in een blender of met een staafmixer. 
  • Zeef de frambozenmoes om alle pitjes te verwijderen.
  • Voeg een halve eetlepel suiker toe en week de gelatine in koud water. 
  • Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker tot het net stijf is en zet het in de koelkast. 
  • Verwarm 1-2 eetlepels water in een pannetje en los hier de uitgeknepen gelatineblaadjes in op. 
  • Roer dit gelijk door de frambozenmoes.
  • Maak een mengkom schoon met wat citroensap en klop het eiwit samen met wat citroen en een snufje zout stijf.  
  • Voeg een halve eetlepel suiker toe en klop nog even door tot het glanst.
  • Schep de frambozenmoes door de slagroom.
  • Schep daarna het eiwitschuim erdoorheen. 
  • Zet de frambozenvulling koel weg.

Kefir cake

  • Voeg de eieren, suiker, bruine suiker, olie, kefir en het vanillemerg toe aan een kom en meng met een garde. 
  • Zeef de bloem, baking soda, cacaopoeder en bakpoeder boven de kom en roer door, samen met de espresso. 
  • Verdeel het beslag over de 2 ronde bakvormen en bak af in 30-40 minuten. 
  • Laat de oven aan op 175 graden voor het jocondebeslag.

Jocondebeslag

  • Voeg het amandelmeel en de poedersuiker toe aan de mengkom van de staande mixer en meng dit met de bolgarde door elkaar. 
  • Voeg de hele eieren, de bloem en het cacaopoeder toe en mix tot het een geheel vormt.
  • Schep het mengsel over in een andere kom en maak de mengkom en garde goed schoon. 
  • Ontvet de kom en garde met wat azijn of citroensap om alles vetvrij te maken.
  • Mix de eiwitten met een snufje zout tot stevige pieken en voeg aan het einde al mixend de suiker toe. 
  • Voeg het mengsel toe aan het amandelbeslag en schep het voorzichtig om met een rubberen spatel. 
  • Voeg nu de gesmolten boter toe en schep door tot alles opgenomen is.
  • Haal het bevroren streepbeslag uit de vriezer en giet hier het jocondebeslag overheen. 
  • Smeer het beslag vervolgens uit over de hele plaat met een paletmes.
  • Zet de plaat in het midden van de oven en bak voor 10-15 minuten.
  • Haal de plaat uit de oven.
  • Leg direct een vel bakpapier op de plaat en draai het geheel onmiddellijk om.

Ganache

  • Verwarm de slagroom tot het kookpunt. 
  • Breek de chocolade in stukjes in een kom. 
  • Giet de hete room over de chocolade.
  • Laat even staan, roer dan door en laat afkoelen.

Opbouw

  • Haal het streepbeslag voorzichtig van de antikleef bakmat af.
  • Snijd repen ter hoogte van de springvormrand. Dit zijn 2 repen van circa 6 centimeter hoog en 40 centimeter breed.
  • Zet de repen met de strepen tegen de springvormrand aan en snijd bij zodat het een passende cirkel is. 
  • Halveer de kefircakes. 
  • Leg het onderste gedeelte van de kefircake in de springvorm. 
  • Mix de afgekoelde ganache nog even door en giet de helft over de cakebodem. 
  • Breng vervolgens een laag bavarois aan. 
  • Leg hier de onderste helft van de tweede cake ondersteboven op, zodat je een egale bovenkant hebt. 
  • Giet hierover de rest van de ganache. 
  • Snijd de rand van de cake bij als het te hoog is zodat de vulling en de rand mooi op elkaar aansluiten.
  • Maak de taart af door hem af te poederen met wat cacaopoeder in een zeefje en decoreer met de verse frambozen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.