Terug

De zonnebloem

Wat zijn nou echte van Gogh smaken?  Misschien wel deze citroentaart met maanzaad en lemoncurd.

Geraldine

Recept van
Geraldine

Taart
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Amandelcake

  • 100 gram karnemelk
  • 16 gram vanillesuiker
  • 100 gram zonnebloemolie
  • 4 eieren
  • 150 gram palmsuiker
  • 190 gram Zeeuwse bloem
  • 100 gram amandelmeel
  • 14 gram bakpoeder
  • 4 gram zout
  • Rasp van 1 citroen
  • 20 gram maanzaad

Lemoncurd

  • 150 gram kristalsuiker
  • Citroenrasp van 2 citroenen
  • 6 eidooiers
  • 100 milliliter verse citroensap
  • 110 gram koude roomboter in blokjes

Roomkaas-botercrème

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram monchou roomkaas op kamertemperatuur
  • 80 gram poedersuiker
  • 5 milliliter vanille-extract
  • Snufje zout
  • Natuurlijke kleurstof geel

Garnering

  • 100 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze

Citroentaart met maanzaad

Denk je aan Vincent van Gogh, dan komen toch wel vaak de zonnebloemen naar boven. De taart heeft zelfs een dubbele bloem. Gemaakt van citroentaart met maanzaad en een frisse lemoncurd.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Siliconen spatel
  • 2 ronde bakvormen met een diameter van 22 centimeter
  • Spuitzakken
  • Blad-spuitmondje
  • Bakpapier
  • Paletmes 
  • Kwastjes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.

Amandelcake

  • Splits de eieren.
  • Voeg de karnemelk, 4 eidooiers, zonnebloemolie en de vanillesuiker toe aan een kom en mix goed. 
  • Zeef de Zeeuwse bloem, het amandelmeel, bakpoeder en zout erdoorheen.
  • Voeg het maanzaad en de citroenrasp toe en mix tot een geheel, houd een beetje maanzaad achter voor de garnering.
  • Klop 4 eiwitten in een andere kom op medium snelheid.
  • Voeg de palmsuiker toe zodra het begint te schuimen en klopt het eiwit stevig.
  • Vouw de mengsels door elkaar tot het volledig gemengd is.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee ronde bakvormen.
  • Bak de cakes in 25 minuten onder elkaar af op 160 graden.
  • Wissel de cakes de laatste 5 minuten van hoogte. 

Lemoncurd

  • Rasp de citroenen.
  • Voeg de citroenrasp en de suiker toe aan de foodprocessor pulseer kort en zet opzij.
  • Splits het eigeel van het eiwit en doe de dooiers in een steelpannetje. 
  • Voeg de citroensuiker toe en klop samen met de dooiers luchtig.
  • Voeg het citroensap geleidelijk toe en mix tussendoor met de garde.
  • Verhit het mengsel op laag vuur totdat het dik wordt. 
  • Haal het pannetje van het vuur en voeg de koude boter toe. 
  • Mix tot een geheel.

Roomkaas-botercrème

  • Klop de boter luchtig in ongeveer 10 minuten.
  • Schaap tussendoor de zijkanten van de kom.
  • Voeg de roomkaas toe en klop door.
  • Voeg de poedersuiker, het vanille-extract en snufje zout toe. 
  • Mix verder tot een luchtig massa.
  • Voeg een aantal druppels gele kleurstof toe totdat de gewenste gele kleur is bereikt.

Opbouw

  • Smeer een gelijkmatige laag roomkaas-botercrème op de bovenkant van de eerste taartlaag.
  • Spuit vervolgens een stevige laag roomkaas-botercrème rondom de taart. Dit wordt een muurtje om de lemoncurd binnen te houden. 
  • Schenk de lemoncurd hierin en plaats hier de tweede cakelaag bovenop. 
  • Smeer een laagje botercrème op de tweede laag cake, arrangeer het amandelschaafsel zodat het lijkt op zonnebloempitten en sprenkel het overgebleven maanzaad erover.
  • Doe de overige icing in een spuitzak en spuit met een blad-spuitmondje blaadjes rondom de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.