E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Citroentaart – Refreshing Lemon

Jacques

Recept van
Jacques

Taart
(54) reviews

Ingrediënten

Bodem

  • 280 gram bloem
  • 160 gram roomboter (ijskoud maar niet bevroren)
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 eidooier
  • 10 milliliter ijskoud water
  • schil van een halve citroen

Vulling

  • 175 milliliter slagroom
  • 170 gram fijne kristalsuiker
  • 6 citroenen
  • 7 eieren
  • 0.5 eetlepel maïzena
  • 75 milliliter water

Meringue

  • 4 eiwitten
  • 260 gram fijne kristalsuiker
  • mespuntje wijnsteenpoeder

Garnering

  • verse munt

Bereidingswijze

Bodem

  • Zeef de bloem in de kom van de keukenmachine en voeg de blokjes koude boter, citroenschil en suiker toe.
  • Meng alles tot een rulle massa en voeg dan de eidooier en het water toe. Mix even door.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkbank en kneed goed door tot een deeg ontstaat.
  • Vorm een bal en wikkel in plasticfolie. Leg 15 minuten in de koelkast.
  • Vet een taartvorm met een diameter van ongeveer 20 centimeter in.
  • Rol van het deeg uit tot een ronde plak die ongeveer 4 centimeter groter is dan de vorm.
  • Bedek de vorm met het deeg en druk het deeg netjes in de gegolfde rand. Er mag wat deeg overhangen.
  • Zet de vorm afgedekt met folie ongeveer 20 minuten in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Haal de vorm uit de koelkast, prik gaatjes in de bodem en leg er bakpapier op. Vul de vorm met blindbakvulling.
  • Bak de bodem 15 minuten in de hete oven.
  • Haal de vorm uit de oven en verwijder de blindbakvulling en het bakpapier.
  • Snijd het nog overhangende deeg voorzichtig af.
  • Bak de bodem nog 12 minuten in de hete oven.
  • Laat afkoelen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 170°C.

Vulling

  • Rasp 4 citroenen en pers alle citroenen uit. Meet ongeveer 220 milliliter sap af.
  • Meng maïzena met wat water tot een glad papje.
  • Doe de rest van het water samen met de citroenrasp, citroensap en de suiker in een pan en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de maïzena erdoor.
  • Kook 2 minuten door.
  • Klop de dooiers los.
  • Haal de pan opnieuw van het vuur en roer de slagroom erdoor.
  • Schenk een klein beetje van de hete vloeistof bij de dooiers en blijf roeren.
  • Schenk de dooiers in de pan bij de rest van het warme mengsel en laat onder constant roeren zachtjes koken tot het indikt.
  • Haal van het vuur en schenk in een platte schaal.
  • Koel de curd terug tot lichaamstemperatuur en schenk op de taartbodem.
  • Bak de gevulde taart ongeveer 25 minuten in de hete oven.
  • Zodra de vulling stevig is, haal de taart uit de oven en laat afkoelen.

Meringue

  • Klop de eiwitten met suiker en wijnsteenpoeder stevig op tot mooie pieken.
  • Verdeel de meringue op de afgekoelde taart.
  • Brand de meringue licht aan met een brandertje.

Garnering

  • Garneer de taart met verse muntblaadjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.