Terug

Coulibiac met-zonder-vis

Anouk

Recept van
Anouk

Expert
(0) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 160 milliliter koud water
  • 1 ei
  • 0.5 theelepel zout
  • eidooier en scheutje slagroom om te bestrijken

Pilav met paddenstoelen

  • 50 gram gedroogde Porcini-paddenstoelen
  • warm water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 middelgrote uien, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 200 gram wilde en witte rijst
  • 250 gram verse lentepaddenstoelen
  • 600 milliliter groentebouillon
  • 3 eetlepels verse dille

Zoete aardappel

  • 1400 gram zoete aardappels (bataat of yams, de oranjekleurige, niet de witte)
  • 0.5 eetlepel zeezout
  • olijfolie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 eetlepel bruine suiker

Erwtenpuree

  • 500 gram diepvries tuinerwten
  • water
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 eetlepel verse dille
  • 2 verse peterselie
  • zout
  • peper
  • rasp van een halve citroen
  • 1 eetlepel creme fraîche

Samenstellen

  • ei voor het bestrijken
  • scheutje slagroom

Bereidingswijze

Deeg

  • Pulseer de bloem en zout in de keukenmachine met deeghaken en voeg de boter toe. Pulseer tot er kleine kruimels ontstaan.
  • Voeg ei en water langzaam toe en pulseer tot er een deeg vormt.
  • Kneed vervolgens met de hand goed door.
  • Verdeel het deeg in tweeën, de ene plak is iets groter dan de tweede. Maak twee schijven, wikkel in plasticfolie en leg koud weg.

Pilav met paddenstoelen

  • Wel de gedroogde Porcini-paddenstoelen in heet water.
  • Gebruik het wel-water om de groentebouillon aan te maken.
  • Kook de rijst in de groentebouillon tot het gaar is.
  • Bak de uien en voeg de knoflook toe.
  • Voeg peper en zout toe.
  • Voeg dan alle paddenstoelen toe en bak door.
  • Voeg de rijst en verse dille toe, meg goed door en laat afkoelen in de koelkast.

Zoete aardappel

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een ovenschaal in.
  • Schil de aardappels en snijd in dikke plakken.
  • Leg de plakken in de ovenplaat en besprenkel met olijfolie, bruine suiker, komijn en zout.
  • Bak circa 30 minuten in de oven tot de aardappels zacht zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 190°C.

Erwtenpuree

  • Breng water aan de kook.
  • Voeg de tuinerwten toe en kook tot zacht. Giet af.
  • Doe de olie in de pan en bak de uien tot ze zacht zijn.
  • Doe de knoflook erbij en bak deze kort mee.
  • Blits uien, knoflook, tuinerwten en overige ingrediënten in de keukenmachine tot een dikke puree.
  • Voeg wat kookvocht toe als het te dik blijft.

Samenstellen

Let op: voor de samenstelling van de taart heeft u het stencil van een Matroesjka nodig. Dat kunt u hier downloaden:Download stencil Matroesjka

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Haal het deeg uit de koelkast.
  • Rol de kleine schijf uit tot een lap in de vorm van het stencil (Matroesjka).
  • Leg op de beklede bakplaat.
  • Leg 3/4 van de pilav op het midden van het deeg, laat een centimeter vrij langs de rand.
  • Druk goed aan. Leg de zoete aardappel er op.
  • Spreid de erwtenpuree over de zoete aardappel.
  • Maak af met de rest van de pilav.
  • Rol de grote schijf deeg uit tot een grote rechthoek.
  • Drapeer het deeg over de rijst.
  • Druk de randen goed aan en werk mooi af zodat de coulibiac goed dicht zit.
  • Maak deegversieringen in de vorm van een matroesjka.
  • Klop een ei los met een scheutje room.
  • Bestrijk de taart met het ei-roommengsel en zet de taart koud.
  • Bak de coulibiac zo’n 30-35 minuten in de oven.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.