Terug

Croquembouche gevuld met karamelcrème

Narcis

Recept van
Narcis

Expert
(1) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 125 milliliter water
  • 125 milliliter volle melk
  • 125 gram boter
  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 5 eieren

Karamelcrème

  • 5 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram maïzena
  • 600 milliliter melk
  • 220 gram suiker

Samenstellen

  • 200 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 120 gram suiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Maak een kegel van karton om de toren mee op te bouwen.

Soezen

  • Breng al roerend boter, melk, water en zout aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en doe de bloem er in een keer bij. Roer stevig door tot alles is opgenomen.
  • Zet de pan even terug op laag vuur en gaar het deeg in 2-3 minuten onder constant stevig roeren.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eieren er een voor een door tot een gladde massa ontstaat.
  • Doe het deeg in een spuitzak en laat enigszins afkoelen. Spuit er vervolgens soesjes van op de beklede bakplaat.
  • Bak de soesjes 20-25 minuten in de hete oven.
  • Haal uit de oven en laat op een taartrooster afkoelen.

Karamelcrème

  • Doe 150 gram suiker en 80 milliliter water in een pan en laat het op matig vuur smelten en karamelliseren.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit. Meng dit door de melk.
  • Haal de pan van het vuur en schenk er heel voorzichtig melk bij. Roer goed door.
  • Klop de dooiers met de resterende suiker licht en romig. Roer de maïzena erdoor.
  • Schenk een klein beetje hete melk bij de dooiers en klop even goed door.
  • Schenk alles terug in de pan en laat onder constant roeren de crème indikken.
  • Giet de crème in een platte schaal en dek af met plastic folie.
  • Doe de afgekoelde karamelcrème in een spuitzak.
  • Knip een gaatje in de koude soesjes en vul ze met de karamelcrème.

Samenstellen

  • Kook zonder te roeren 200 gram suiker, water en citroensap in een pan tot alle suiker is opgelost.
  • Zet het vuur hoger en karamelliseer de suiker in 5-6 minuten.
  • Dip de bovenkant van de soesjes in de karamel en laat even opdrogen.
  • Zet de kegel op een serveerschaal.
  • Dip vervolgens de onderkant van de soesjes in de karamel en bouw de croquembouche op tegen de kegel op. Plak de soesjes aan elkaar vast me de karamel.
  • Laat de toren opstijven.
  • Karamelliseer 120 gram suiker in een pan door het 1-2 minuten te koken.
  • Roer door met een houten pollepel.
  • Maak met een vork suikerdraden en draai deze over en rondom de croquembouche.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.