E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Croquembouche met banketbakkersroom

Matthieu

Recept van
Matthieu

Taart
Cake
Expert
(9) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 200 gram melk
  • 200 gram water
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 8 eieren
  • 2 snufjes zout

Banketbakkersroom

  • 2 vanillestokjes
  • 1000 gram volle melk
  • 200 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 90 gram custardpoeder
  • 2 snufjes zout
  • 1000 milliliter slagroom
  • amaretto

Karamel

  • 600 gram suiker
  • 200 gram water
  • 130 gram glucose

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak een kegel van karton om de toren mee op te bouwen.

Soezen

  • Breng melk, water, boter en zout aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de bloem er in een keer door.
  • Zet de pan terug op het vuur en laat het mengsel al roerend 1 à 2 minuten doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur en roer 1 voor 1 de eieren erdoor.
  • Vul een spuitzak met het mengsel en spuit kleine doppen op de beklede bakplaat.
  • Bak de soesjes in 20 minuten gaar en goudbruin.

Banketbakkersroom

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan 450 gram melk met het vanillemerg en -stokje en 50 gram suiker aan de kook.
  • Roer de eidooiers met de rest van de suiker, melk en het zout los en roer de custardpoeder erdoor.
  • Schenk een scheutje hete melk over het eimengsel en roer met een garde goed door.
  • Schenk alles terug in de pan en roer alles meteen weer goed door elkaar.
  • Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 2 minuten garen.
  • Stort de banketbakkersroom op een plat bord en bedek met plasticfolie.
  • Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.
  • Klop de slagroom op en meng hier de koele banketbakkersroom doorheen. Breng op smaak met amaretto.
  • Doe in een spuitzak.
  • Knip kleine gaatjes in de koude soesjes en vul met de room.

Karamel

  • Kook van de suiker en het water al roerend een suikerstroop en voeg de glucose(stroop) toe.
  • Houd de wand van het pannetje schoon met een nat kwastje.
  • Haal de pan van het vuur als de stroop een temperatuur heeft van 155°C.
  • Zet de pan 1 seconde in een laagje koud water om het kookproces te stoppen.
  • Zet de pan in een bak met heet water en doop 1 voor 1 alle soesjes in de stroop en plak deze vlak naast elkaar tegen de koker aan en vorm een toren.
  • Maak zodra de stroop verder is afgekoeld met behulp van 2 vorken suikerdraden rondom de croquembouche.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.