Terug

Croquembouche met banketbakkersroom

Matthieu

Recept van
Matthieu

Taart
Cake
Expert
(9) reviews

Ingrediënten

Soezen

  • 200 gram melk
  • 200 gram water
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 8 eieren
  • 2 snufjes zout

Banketbakkersroom

  • 2 vanillestokjes
  • 1000 gram volle melk
  • 200 gram suiker
  • 4 eidooiers
  • 90 gram custardpoeder
  • 2 snufjes zout
  • 1000 milliliter slagroom
  • amaretto

Karamel

  • 600 gram suiker
  • 200 gram water
  • 130 gram glucose

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak een kegel van karton om de toren mee op te bouwen.

Soezen

  • Breng melk, water, boter en zout aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de bloem er in een keer door.
  • Zet de pan terug op het vuur en laat het mengsel al roerend 1 à 2 minuten doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur en roer 1 voor 1 de eieren erdoor.
  • Vul een spuitzak met het mengsel en spuit kleine doppen op de beklede bakplaat.
  • Bak de soesjes in 20 minuten gaar en goudbruin.

Banketbakkersroom

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan 450 gram melk met het vanillemerg en -stokje en 50 gram suiker aan de kook.
  • Roer de eidooiers met de rest van de suiker, melk en het zout los en roer de custardpoeder erdoor.
  • Schenk een scheutje hete melk over het eimengsel en roer met een garde goed door.
  • Schenk alles terug in de pan en roer alles meteen weer goed door elkaar.
  • Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 2 minuten garen.
  • Stort de banketbakkersroom op een plat bord en bedek met plasticfolie.
  • Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.
  • Klop de slagroom op en meng hier de koele banketbakkersroom doorheen. Breng op smaak met amaretto.
  • Doe in een spuitzak.
  • Knip kleine gaatjes in de koude soesjes en vul met de room.

Karamel

  • Kook van de suiker en het water al roerend een suikerstroop en voeg de glucose(stroop) toe.
  • Houd de wand van het pannetje schoon met een nat kwastje.
  • Haal de pan van het vuur als de stroop een temperatuur heeft van 155°C.
  • Zet de pan 1 seconde in een laagje koud water om het kookproces te stoppen.
  • Zet de pan in een bak met heet water en doop 1 voor 1 alle soesjes in de stroop en plak deze vlak naast elkaar tegen de koker aan en vorm een toren.
  • Maak zodra de stroop verder is afgekoeld met behulp van 2 vorken suikerdraden rondom de croquembouche.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.