Terug

Croquembouche met nougat en karamel

Evert

Recept van
Evert

Taart
Expert
(1) reviews

Ingrediënten

Soesjes

  • 5 deciliter water
  • 200 gram boter
  • 300 gram bloem
  • 9 eieren
  • 200 gram parelsuiker (greinsuiker)
  • snuf zout
  • eetlepel suiker

Crème patissière

  • 150 gram roompoeder
  • 1.5 liter melk
  • 150 gram suiker
  • 2 vanillestokje

Nougat

  • 500 gram geroosterde amandelstukjes
  • 1000 gram suiker
  • 1 deciliter water
  • 400 gram glucosesiroop

Karamel

  • 1000 gram suiker
  • 2 deciliter water
  • 300 gram glucosesiroop

Samenstellen

  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak een kegel van karton.

Soesjes

  • Kook het water met de boter.
  • Zeef de bloem.
  • Voeg de gezeefde bloem in een keer toe aan het water/botermengsel en blijf roeren tot het beslag als een bal loslaat van de pan.
  • Haal de pan van het vuur en doe de eieren er één voor één bij. Blijf continu goed roeren tot een glad beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Spuit soesjes met een diameter van 2 centimeter op de bakplaat en bak ze af in ongeveer 8 minuten.
  • Verlaag na 8 minuten de temperatuur van de oven naar 190 °C en bak nog 12 minuten. Let op dat ze niet aanbranden.
  • Laat de soesjes afkoelen op een rooster.

Crème patissière

  • Maak de roompoeder met een beetje melk aan.
  • Breng de resterende melk met de suiker en vanillestokjes aan de kook.
  • Voeg een scheutje hete melk toe aan het roommengsel, klop even door en schenk dan alles terug in de pan.
  • Breng even aan de kook en stort het mengsel vervolgens op een schaal.
  • Bedek met plastic folie en laat afkoelen.
  • Klop de crème even op en doe in een spuitzak.
  • Knip een klein gaatje in de onderkant van de soesjes en vul op met de crème.

Nougat

  • Hak amandel in grove stukjes en rooster in een koekenpan.
  • Breng suiker en water aan de kook.
  • Voeg glucosesiroop toe en laat dit koken tot het een karamelkleur krijgt
  • Voeg de amandelstukjes toe en roer goed door.
  • Stort op een vel bakpapier en laat het mengsel een beetje afkoelen.
  • Rol het uit en snijd hier cirkels uit met een diameter van 30 centimeter. Steek ook 2 cirkels met een diameter van 10 centimeter uit en 2 halve maantjes ter garnering.

Karamel

  • Suiker in water oplossen en aan de kook brengen.
  • Roer hier vervolgens de glucosesiroop door.
  • Zet het vuur lager en laat pruttelen tot er een blonde karamel ontstaat. Draai de pan af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Samenstellen

  • Bekleed de kegel met aluminiumfolie.
  • Plak met de karamel de soesjes aan elkaar vast en bouw de toren op rondom de kegel. Let op dat u de soesjes niet aan de aluminiumfolie plakt.
  • Bouw de toren op en laat rusten om uit te harden.
  • Verwijder de kegel uit de toren en plaats de soesjes op de nougatbodem.
  • Garneer de top met nougatrondjes en halve maantjes.
  • Klop de slagroom op met de poedersuiker en doe in een spuitzak.
  • Spuit de slagroom langs de randen van de toren.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.