Croquembouche met pandanbladeren 
Gebruik bij deze croquembouche lekker veel karamel, want volgens Janny past dat heel goed bij de crème van pandan. Het zorgt voor een extra krokantje.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Blender
- Handmixer
- Kaasdoek
- 3 bakplaten
- Bakpapier en bakmatten
- Plasticfolie
- Paletmes
- 2 spuitzakken
- Grote ronde spuitmond
- Papieren kegel
- Verknipte garde
Voorbereiding voor de croquembouche
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Craquelin
- Klop de boter, suiker en de inhoud van de theezakjes samen.
- Voeg de bloem toe en klop door tot het deeg kruimelig wordt.
- Kneed de craquelin en rol het tussen twee stukken bakpapier tot het heel dun is.
- Zet de craquelin in de koelkast.
Soesjes
- Doe het water, de melk, boter, suiker en het zout in een steelpan.
- Breng aan de kook op middelhoog vuur.
- Voeg de bloem toe en roer stevig met een spatel tot het deeg samenkomt.
- Kook, al roerend, tot zich een film begint te vormen op de bodem van de pan.
- Blijf doorgaan totdat de film de bodem van de pan volledig bedekt.
- Haal de pan van het vuur en doe het deeg in de kom van de staande mixer met de peddel.
- Peddel het deeg een minuutje om af te koelen.
- Zet de mixer op een lage stand en voeg langzaam de eieren toe tot de gewenste dikte.
- Haal de craquelin tussendoor uit de koelkast.
- Steek rondjes uit met de achterkant van een spuitmondje en zet terug in de koelkast.
- Doe het soesjesdeeg in een spuitzak met een grote ronde spuitmond en spuit bolletjes op de bakmatten.
- Haal de craquelinrondjes uit de koelkast en plaats ze voorzichtig recht op de bolletjes deeg.
- Bak af in de oven op 190 graden. En laat ze afkoelen tot de opbouw van de croquembouche.
Pandanvulling
- Knip de pandanbladeren in stukjes en stop het in de blender met de kokosmelk.
- Blend totdat de kokosmelk groen is en filter het mengsel door een zeef boven een pan.
- Verwarm de kokosmelk-pandanmix in een steelpan op laag vuur tot het suddert.
- Klop in de tussentijd het eigeel en de suiker tot een luchtig mengsel in een kom.
- Voeg de maizena en het zout aan het ei-mengsel toe en klop verder door.
- Voeg een lepel kokosmelk toe aan het mengsel en mix goed door.
- Voeg een tweede lepel toe en mix nog een keer goed door.
- Voeg het mengsel toe aan de pan met kokosmelk en breng het aan de kook tot de gewenste dikte is bereikt.
- Plaats de onderkant van de pan in een kom met ijswater en laat het mengsel al kloppend afkoelen.
- Dek af met plasticfolie en zet opzij in de koelkast.
- Klop de koude kokoscrème in ongeveer 2 minuten op.
- Voeg de afgekoelde pandan-custard toe aan de kokosroom en mix tot een geheel.
- Maak kleine gaatjes in de soesjes en vul deze met de pandanvulling.
Gesponnen suiker
- Doe alle ingrediënten in een steelpan op hoog vuur en roer zachtjes door zodat het een beetje oplost.
- Breng terug naar middelhoog vuur nadat het begint te koken.
- Houd de zijkanten schoon met een natte kwast.
- Haal de pan van het vuur zodra het suikermengsel 140 graden heeft bereikt.
- Koel de bodem af in een kom met ijs en koud water om het kookproces te stoppen.
- Vet de zijkanten van een grote kom in om de gesponnen suiker op te vangen.
- Dip de geknipte garde in de karamel en sla over de kom heen en weer.
Opbouw van de croquembouche
- Dip de onderkant van de soezen in de karamel en plaats ze aan de onderkant van de kegel.
- Bouw de toren rij voor rij op tot de top is bereikt.
- Versier de croquembouche met de gesponnen suiker.
Liever een croquembouche maken met gezondere soezen?
Dit is het recept voor volkoren, suikervrije en lactosevrije soezen.
Reageren
U kunt hieronder reageren op dit recept
Om te kunnen reageren moet u zich eerst registreren.
Inloggen Registreren