Terug

Dagelijkse boodschappen

Vlechtmand vol variatie: een pikant bolletje met spek en geitenkaas, een notenvruchtenbrood en perfecte witte bollekes.

Nico

Recept van
Nico

Goed te doen
(4) reviews

Ingrediënten

Broodmand (kookdeeg)

  • 1000 gram patentbloem
  • 300 gram arachideolie
  • 400 gram kokend water

Hartige broodjes I (8 bolletjes)

  • 300 gram patentbloem
  • 6 gram zout
  • 12 gram olijfolie
  • 9 gram gistkorrels
  • 180 gram water

Hartige vulling

  • 125 gram champignons
  • 80 gram ui
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 75 gram reepjes gerookte spek
  • 50 gram rode paprika vers
  • 2 gram citroen
  • 0 peper
  • 0 gedroogde rozemarijnblaadjes
  • 0 paprikapoeder
  • 0 zout

Notenvruchtenbroodje I

  • 300 gram speltbloem
  • 6 gram zout
  • 30 gram boter
  • 6 gram honing
  • 3 gram citroensap
  • 3 gram kaneel
  • 3 gram kardemom
  • 11 gram gistkorrels
  • 180 gram water

Notenvruchten-vulling

  • 150 gram rozijnen (geweld)
  • 60 gram gedroogde vijgen
  • 45 gram hazelnoten
  • 45 gram walnoten
  • 60 gram appel (geschild)
  • 2 gram anijszaad

Wit broodje (8 bolletjes)

  • 425 gram patentbloem
  • 9 flinke gistkorrels
  • 8 gram zout
  • 10 gram basterdsuiker
  • 275 milliliter volle melk
  • 25 gram zachte boter

Garnering

  • 2 stuks eieren
  • 100 gram boter
  • 200 gram olijfolie
  • 200 gram pompoenpitten
  • 150 gram maanzaad
  • 150 gram sesamzaad
  • 30 gram gistkorrels

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Verwarm de over voor op 200 graden (hete lucht).
  • Let op: laat de broodjes gelijktijdig rijzen, dat scheelt enorm veel tijd.

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met (bisschops-)deeghaak
  • 3 x bakplaat
  • bakpapier
  • 2x beslagkom van dezelfde grootte (voor de broodmand, kan ook om en om bakken, dan is er maar 1 nodig.)
  • temperatuurmeter
  • weegschaal digitaal
  • sjablonen (karton) ten behoeve van plakken/garnering
  • snijwieltjes
  • spiraalhaak

Broodmand (kookdeeg)

  • Kneed de bloem, de olie en het water door elkaar en laat het deeg ongeveer 15 minuten rusten in een kom onder een doek.
  • Bekleed een stalen kom met aluminiumfolie en zet deze op zijn kop.
  • Rol het deeg uit tot 5 millimeter dikte en snijd er stroken uit van 10 millimeter uit.
  • Laat deze stroken vanuit het midden van de kom ‘omlaag vallen’.
  • Ga met de andere stroken nu vlechten en begin zo hoog mogelijk, tot er een mand ontstaat.
  • Vlecht een hengsel met drie dikken stroken en plaats deze over een stalen kom van dezelfde diameter.
  • Strijk de mand af met ei en bak hem op 200 graden in circa 30 à 40 minuten af. Indien nodig later nog even in een hetere oven om meer kleur geven.

Hartige broodjes I (8 bolletjes)

  • Breng alle ingrediënten samen in een kom (zout aan de ene kant, gist aan de andere kant). Kneed ze met de deeghaak in 10 à 15 minuten op stand 1-2 tot er een soepel deeg ontstaat dat van de wand loslaat. Het deeg mag nog iets aan de bodem plakken –  het is goed gekneed als er een vliesje van te trekken is.
  • Laat het deeg na het kneden 15 minuten afgedekt staan.

Hartige vulling

  • Bak de plakjes champignons, spekreepjes en paprika even aan in de olie met peper en rozemarijn. Uienringen even laten karamelliseren in de olie.
  • Geheel pittig kruiden en kort nadeppen met keukenpapier.

Hartige broodjes II

  • Voeg de vulling bij: leg het deeg op een met wat olie ingevette werkplek en rol het met de deegroller uit tot een lap ter grootte van een A4.
  • Verdeel 1/3 van de afgekoelde vulling over de lap. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden met een deegroller (of met de vingers) dicht. Draai het deeg en herhaal het uitrollen, vulling erover, vouwen en naden dichtdrukken, herhaal nog twee keer. Weeg 8 gelijke stukken af. Bol op.
  • Eerste rijs: laat 20 minuten rijzen op een warme tochtvrije plek. Daarna kunnen de bolletjes ontlucht worden door ze zachtjes plat te kloppen. Vorm opnieuw en druk de geitenkaas erin (kneed de kaas niet mee).
  • Tweede rijs: Laat ongeveer 45 minuten rijzen. Het deeg is goed als de indruk van een vinger langzaam terugveert.
  • Oven voorverwarmen naar 240 graden bij inschieten terug naar 190 graden. Bak af in 12 tot 18 minuten – kerntemperatuur moet 95 graden zijn.

Notenvruchtenbroodje I

  • Breng alle ingrediënten samen in een kom (zout aan de ene kant, gist aan de andere kant). Kneed ze met de deeghaak in ca. 10 minuten op stand 1-2 tot er een soepel deeg ontstaat dat van de wand loslaat.
  • Het deeg mag nog iets aan de bodem plakken –  het is goed gekneed als er een vliesje van te trekken is.
  • Eerste rijs: vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op kamertemperatuur in ongeveer 45 minuten rijzen. Het deeg is goed als de indruk van een vinger langzaam terugveert.

Notenvruchten-vulling

  • Wel de rozijnen in water.
  • Snijd de noten, appel en vijgen in stukjes – niet tè fijn.
  • Ontlucht het deeg. Voeg de vulling toe.
  • Voor de tweede rijs: ontlucht het deeg en verdeel in 8 gelijke stukken, vorm de broodjes.

Notenvruchtenbroodje II

  • Tweede rijs: dek het deeg af met ingevet plasticfolie en laat het in zo’n 60 minuten bijna verdubbelen in volume.
  • Oven voorverwarmen op 240 graden.
  • Vorm de bolletjes opnieuw.
  • Zet de temperatuur terug naar 210 graden als de broodjes erin gaan, bak af in 10 tot 15 minuten.
  • Bestrijk de broodjes na het bakken met iets roomboter.

Wit broodje (8 bolletjes)

  • Kneed de roomboter door de bloem met handwarme melk, zodat het einddeeg rond de 25 graden is. Kneed het deeg tot er een vliesje van te trekken is.
  • Eerste rijs: Laat het deeg opbollen tijdens een rijs van 50 minuten.
  • Sla het deeg nog even door en verdeel het in acht stukken.
  • Laat het deeg losjes opbollen en geef het 10 minuten rust.
  • Bestrijk de bolletjes met ei en bestrooi met sesam- of maandzaad of pompoenpitten.
  • Tweede rijs: laat nog eens 60 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 250 graden.
  • Bak heet af (zet bij inschieten terug naar 230 graden), 10 à 15 minuten.

Garnering

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.