Terug

De kerstboom

Op technisch gebied een lastige taart, maar als hij lukt is hij overheerlijk. Een perfecte combinatie van walnoten, fruit en chocolade. En de zilveren kerstballen (eetbaar!) maken het plaatje af.

Maroeska

Recept van
Maroeska

Moeilijk
(9) reviews

Ingrediënten

Christmas cake

  • 600 gram tarwebloem
  • 600 gram Roggemeel
  • 40 gram bakpoeder
  • 500 gram boter
  • 500 gram suiker
  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 20 eieren
  • 800 gram rozijnen
  • 800 gram gepelde walnoten
  • 400 gram gesneden sukade
  • 400 gram sinaasappelsnippers
  • 40 gram speculaaskruiden
  • 400 milliliter rum
  • 10 gram zout

Royal icing

  • 1 kilo poedersuiker
  • 4 eiwitten

Blaadjes

  • 250 gram witte fondant

Kerstballen

  • 200 gram suiker
  • 200 gram poedersuiker
  • 300 gram chocolade callets 60 procent
  • 200 gram witte amandelen
  • 10 gram bittere amandelen
  • 100 gram bramen
  • 50 gram abrikozensnippers
  • 1 blaadje gelatine
  • 1 boekje eetbaar zilver

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Ronde bakvorm Ø 24
  • Ronde bakvorm Ø 20
  • Ronde bakvorm Ø 16
  • Ronde bakvorm Ø 12
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Spuitzak
  • Scherp mesje

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Wel de rozijnen in rum.

Christmas cake

  • Meng bloem met roggemeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout en zeef de droge ingrediënten boven een kom.
  • Klop in een andere kom boter en suiker tot een luchtig mengsel.
  • Breek en kluts ondertussen de eieren en voeg al roerend steeds een beetje ei bij het botermengsel.
  • Zeef het bloemmengsel een tweede keer en voeg aan het botermengsel toe. Roer er luchtig doorheen om zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden.
  • Volg met de rozijnen, walnoten, sukade en sinaasappelsnippers en meng goed door het beslag.
  • Bekleed vervolgens de springvormen met bakpapier en verdeel het beslag erin.
  • Plaats de bakvormen in de voorverwarmde oven en bak de cakes in circa 2 uur goudbruin en gaar.

Royal icing

  • Mix poedersuiker en eiwitten tot een mooi glazuur.
  • Schep de royal icing in een spuitzak en bewaar tot gebruik.

Blaadjes

  • Rol de fondant uit met een fondantroller tot een plak van 1 centimeter dik.
  • Snijd met een scherp mesje bladvormen uit het fondant.

Kerstballen

  • Week het blaadje gelatine in een bakje met water.
  • Breng een pan met bramen en 100 gram suiker aan de kook en laat 15 minuten pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur, zeef de inhoud in een kom, voeg de gelatine toe en meng goed.
  • Verhit opnieuw met de abrikozensnippers, 150 gram water en 100 gram suiker en kook in tot het mengsel de dikte van jam heeft.
  • Maal ondertussen de amandelen en de bittere amandelen samen met poedersuiker fijn in de keukenmachine.
  • Haal de helft van het amandelmengsel uit de keukenmachine, voeg het abrikozenmengsel in de keukenmachine en draai tot er een bal ontstaat.
  • Doe hetzelfde met de andere helft van het amandelmengsel en het bramenmengsel.
  • Draai vervolgens van beide mengsels circa 14 gelijke ballen.
  • Smelt in een kom twee derde van de chocolade callets tot 45 graden au bain-marie. Haal de kom van de warmtebron en voeg de overige chocolade callets toe en spatel tot alle chocolade gesmolten is.
  • Haal de ballen 1 voor 1 door de chocolade en leg ze vervolgens op een siliconen bakmat.
  • Laat de ballen in de vriezer opstijven.
  • Pak, zodra de ballen gestold zijn, deze in met een velletje zilverpapier.

Afwerken/decoratie

  • Plaats de taarten van groot naar klein op elkaar en maak hierbij eventueel gebruik van een taartsteun.
  • Garneer de taart rijkelijk met de royal icing en verdeel de zilveren ballen en de blaadjes op de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.