Terug

De trots van Sneek

Als echte Fries maakt Eric de Sneker waterpoort als Europees broodspektakel. Hij is vlak boven Sneek geboren en heeft een tijdje in Sneek gewoond. Om het Friese spektakel compleet te maken, komt er een echt Frysk suikerbrood naast de waterpoort. Met als geheim ingrediënt: gembersiroop.

Eric

Recept van
Eric

Moeilijk
(14) reviews

Ingrediënten

Siroop

  • 380 gram suiker
  • 210 gram water

Bouwwerk

  • 500 gram Roggebloem
  • 500 gram Roggemeel
  • 35 gram zout
  • 10 gram droge gist
  • 50 gram boter
  • 310 gram water
  • 30 gram donker moutmeel

Papje

  • 3 eiwitten
  • 75 gram Roggebloem

Fryske Sûkerbôle

  • 350 gram T65 bloem
  • 10 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 30 gram verse gist
  • 150 milliliter melk
  • 20 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 250 gram parelsuiker p4
  • 4 theelepel kaneel
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Huishoudfolie
  • Bakpapier
  • Liniaal
  • Mal voor de Sneker waterpoort (zelf maken van karton)
  • Broodbakblik van 25 centimeter
  • Deegroller

Voorbereiding

  • Maak de kartonnen mallen voor de Sneker waterpoort.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet het broodblik in met een dikke laag roomboter. Bestrooi met een paar eetlepels kristalsuiker en schud het blik heen en weer tot de suiker aan alle kanten zit.

Siroop

  • Meng de suiker met het water en verwarm tot het bijna helder wordt.
  • Laat afkoelen.

Bouwwerk

  • Maak van alle ingrediënten een glad en soepel deeg.
  • Laat minimaal 20 minuten rusten.
  • Rol uit tot een dikte van 5 millimeter en prik het deeg in met een vork.
  • Snijd de vormen uit voor de Sneker waterpoort uit. Gebruik hiervoor een mal van karton.
  • Maak de randen netjes, maak ze vochtig met een plantenspuit en decoreer ze met extra details zoals kozijnen, dakranden enzovoorts.
  • Leg de deegjes op een bakplaat en laat ze 40 minuten narijzen.
  • Bak de onderdelen in 20 minuten gaar.

Papje

  • Maak een papje van eiwit en roggebloem.
  • Gebruik het om alle onderdelen van de waterpoort aan elkaar te plakken.
  • Droog alles 10 minuten in de oven op 100 graden.

Fryske Sûkerbôle

  • Doe de bloem, de basterdsuiker en het zout in een kom.
  • Verkruimel de gist erbij.
  • Doe de melk, roomboter, 1 ei en gembersiroop bij de bloem.
  • Kneed het ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Plaats het deeg in een ingevette kom en laat het 45-60 minuten rijzen.
  • Strooi 50 gram parelsuiker op de bodem van het ingevette broodblik.
  • Zet het blik in de koelkast om de boter op te laten stijven.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Kneed het gerezen deeg heel even door.
  • Meng 150 gram parelsuiker en kaneel door het deeg.
  • Maak een rol die ongeveer net zo breed is als het bakblik en leg het in het blik.
  • Dek af met plastic en laat het deeg bij kamertemperatuur 15-20 minuten rijzen.
  • Klop het andere ei los.
  • Bestrijk het brood met geklutst ei en strooi er kristalsuiker en de overgebleven 40-50 gram parelsuiker overheen.
  • Zet het brood in de oven en bak hem in 45-50 minuten gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is.
  • Laat het brood 5 minuten afkoelen in het bakblik en stort het daarna voorzichtig op een rooster.
  • Besmeer de bovenkant van het brood met gembersiroop en laat daarna verder afkoelen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.