Bakgereedschap
- Staande mixer met toebehoren
- Bakplaat
- Huishoudfolie
- Bakpapier
- Liniaal
- Mal voor de Sneker waterpoort (zelf maken van karton)
- Broodbakblik van 25 centimeter
- Deegroller
Voorbereiding
- Maak de kartonnen mallen voor de Sneker waterpoort.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet het broodblik in met een dikke laag roomboter. Bestrooi met een paar eetlepels kristalsuiker en schud het blik heen en weer tot de suiker aan alle kanten zit.
Siroop
- Meng de suiker met het water en verwarm tot het bijna helder wordt.
- Laat afkoelen.
Bouwwerk
- Maak van alle ingrediënten een glad en soepel deeg.
- Laat minimaal 20 minuten rusten.
- Rol uit tot een dikte van 5 millimeter en prik het deeg in met een vork.
- Snijd de vormen uit voor de Sneker waterpoort uit. Gebruik hiervoor een mal van karton.
- Maak de randen netjes, maak ze vochtig met een plantenspuit en decoreer ze met extra details zoals kozijnen, dakranden enzovoorts.
- Leg de deegjes op een bakplaat en laat ze 40 minuten narijzen.
- Bak de onderdelen in 20 minuten gaar.
Papje
- Maak een papje van eiwit en roggebloem.
- Gebruik het om alle onderdelen van de waterpoort aan elkaar te plakken.
- Droog alles 10 minuten in de oven op 100 graden.
Fryske Sûkerbôle
- Doe de bloem, de basterdsuiker en het zout in een kom.
- Verkruimel de gist erbij.
- Doe de melk, roomboter, 1 ei en gembersiroop bij de bloem.
- Kneed het ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.
- Plaats het deeg in een ingevette kom en laat het 45-60 minuten rijzen.
- Strooi 50 gram parelsuiker op de bodem van het ingevette broodblik.
- Zet het blik in de koelkast om de boter op te laten stijven.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Kneed het gerezen deeg heel even door.
- Meng 150 gram parelsuiker en kaneel door het deeg.
- Maak een rol die ongeveer net zo breed is als het bakblik en leg het in het blik.
- Dek af met plastic en laat het deeg bij kamertemperatuur 15-20 minuten rijzen.
- Klop het andere ei los.
- Bestrijk het brood met geklutst ei en strooi er kristalsuiker en de overgebleven 40-50 gram parelsuiker overheen.
- Zet het brood in de oven en bak hem in 45-50 minuten gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is.
- Laat het brood 5 minuten afkoelen in het bakblik en stort het daarna voorzichtig op een rooster.
- Besmeer de bovenkant van het brood met gembersiroop en laat daarna verder afkoelen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.