Terug

Suikerbrood met sinaasappel en kaneelboter

Wat is er lekkerder dan suikerbrood? Suikerbrood met sinaasappel en kaneelboter. Een leuk recept met een korte rijstijd en goed-gaargarantie.

Sarena

Recept van
Sarena

Moeilijk
(4) reviews

Ingrediënten

Brood

  • 150 milliliter volle melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 theelepels fijne kristalsuiker
  • 350 gram patentbloem
  • 1 ei
  • 75 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snufje zout

Vulling

  • 50 gram rietsuiker
  • 0.5 theelepel kaneelpoeder
  • 0.5 citroen (rasp)
  • 0.5 sinaasappel (rasp)
  • 30 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram parelsuiker (greinsuiker)

Bakken

  • 1 ei
  • water

Kaneelboter

  • 125 gram roomboter
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 0.5 sinaasappel (rasp)

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm oven voor op 220ºC.
  • Vet een ronde bakvorm met een diameter van 18 centimeter in met boter.

Brood

  • Warm melk in een steelpannetje op tot ongeveer 37ºC.
  • Los gist en suiker op in de melk.
  • Doe de bloem in een beslagkom.
  • Meng melkmengsel, ei, boter en vanille-extract door de bloem.
  • Voeg zout toe en kneed 10 minuten goed door tot soepel deeg.
  • Doe in een kom, dek af met folie en laat 30 minuten rijzen.

Vulling

  • Meng rietsuiker met kaneel, sinaasappel- en citroenrasp.
  • Rol deeg uit tot een grote rechthoekige lap.
  • Smeer de boter erover uit en bestrooi met suikermengsel en parelsuiker en rol de lap op.
  • Snijd de rol in 8 stukken en zet deze rechtop in een ingevette bakvorm.
  • Dek af met folie en laat nog 30 minuten rijzen.
  • Maak ondertussen een roosje van het overgebleven brooddeeg. Rol hiervoor het deeg dun uit. Druk er 8 rondjes uit en vouw deze om elkaar heen.

Bakken

  • Klop het ei met paar druppels water even los in een bakje.
  • Bestrijk het gerezen brood met ei.
  • Zet het brood onderin de oven en verlaag de temperatuur naar 200ºC. Bak hem in 35 minuten goudbruin.
  • Bak tegelijkertijd de broodroos, maar houd deze in de gaten. Die is na ongeveer 15 minuten klaar.
  • Laat even afkoelen op een rooster.

Kaneelboter

  • Meng de roomboter met suiker, kaneelpoeder en sinaasappelrasp naar smaak.
  • Stop in spuitzak en spuit een mooie rozet in kommetje. Serveer bij het suikerbrood.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.