E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Suikerbrood met sinaasappel en kaneelboter

Wat is er lekkerder dan suikerbrood? Suikerbrood met sinaasappel en kaneelboter. Een leuk recept met een korte rijstijd en goed-gaargarantie.

Sarena

Recept van
Sarena

Brood
Moeilijk
(15) reviews

Ingrediënten

Brood

  • 150 milliliter volle melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 theelepels fijne kristalsuiker
  • 350 gram patentbloem
  • 1 ei
  • 75 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille-extract
  • snufje zout

Vulling

  • 50 gram rietsuiker
  • 0.5 theelepel kaneelpoeder
  • 0.5 citroen (rasp)
  • 0.5 sinaasappel (rasp)
  • 30 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram parelsuiker (greinsuiker)

Bakken

  • 1 ei
  • water

Kaneelboter

  • 125 gram roomboter
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 0.5 sinaasappel (rasp)

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm oven voor op 220ºC.
  • Vet een ronde bakvorm met een diameter van 18 centimeter in met boter.

Brood

  • Warm melk in een steelpannetje op tot ongeveer 37ºC.
  • Los gist en suiker op in de melk.
  • Doe de bloem in een beslagkom.
  • Meng melkmengsel, ei, boter en vanille-extract door de bloem.
  • Voeg zout toe en kneed 10 minuten goed door tot soepel deeg.
  • Doe in een kom, dek af met folie en laat 30 minuten rijzen.

Vulling

  • Meng rietsuiker met kaneel, sinaasappel- en citroenrasp.
  • Rol deeg uit tot een grote rechthoekige lap.
  • Smeer de boter erover uit en bestrooi met suikermengsel en parelsuiker en rol de lap op.
  • Snijd de rol in 8 stukken en zet deze rechtop in een ingevette bakvorm.
  • Dek af met folie en laat nog 30 minuten rijzen.
  • Maak ondertussen een roosje van het overgebleven brooddeeg. Rol hiervoor het deeg dun uit. Druk er 8 rondjes uit en vouw deze om elkaar heen.

Bakken

  • Klop het ei met paar druppels water even los in een bakje.
  • Bestrijk het gerezen brood met ei.
  • Zet het brood onderin de oven en verlaag de temperatuur naar 200ºC. Bak hem in 35 minuten goudbruin.
  • Bak tegelijkertijd de broodroos, maar houd deze in de gaten. Die is na ongeveer 15 minuten klaar.
  • Laat even afkoelen op een rooster.

Kaneelboter

  • Meng de roomboter met suiker, kaneelpoeder en sinaasappelrasp naar smaak.
  • Stop in spuitzak en spuit een mooie rozet in kommetje. Serveer bij het suikerbrood.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.