E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De zoete aanval

Het ingrediënt van deze enorme taart? Vooral veel van alles. Citroencake, gembermousse, honeycomb, mini donuts, cashew clusters, dikke toeven meringue en een honingraat van witte chocolade. Deze taart is niet alleen een sensatie om te zien, maar ook een smaaksensatie in je mond.

Esther

Recept van
Esther

Taart
Expert
(18) reviews

Ingrediënten

Citroencake

  • 740 gram zelfrijzend bakmeel
  • 740 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 450 gram roomboter
  • 570 gram karnemelk
  • 170 gram zonnebloemolie
  • 6 eieren
  • 2 eetlepels citroen (rasp)
  • 4 druppels limoenolie
  • 4 eetlepels citroen (sap)

Gembermousse

  • 350 gram mascarpone
  • 75 gram poedersuiker
  • 600 milliliter slagroom
  • 100 gram stemgember

Botercrème

  • 225 gram roomboter
  • 4 eiwitten
  • 200 gram suiker
  • 75 milliliter water

Honeycomb

  • 200 gram suiker
  • 5 eetlepels golden syrup
  • 3 theelepels baking soda

Mini donuts

  • 100 gram boter
  • 100 gram tarwebloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 2 eieren
  • 65 gram fijne kristalsuiker
  • 15 gram honing
  • 30 milliliter volle melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 gram witte chocolade
  • 50 gram karamelstukjes

Cashew clusters

  • 75 gram pinda’s
  • 75 gram cashewnoten
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 1 theelepel zout
  • 150 gram witte chocolade

Honingsiroop

  • 200 milliliter bloemenhoning
  • 50 milliliter gembersiroop

Italiaanse meringue

  • 230 gram suiker
  • 60 milliliter water
  • 3 eiwitten

Rice crispies taart

  • 200 gram rice crispies
  • 200 gram marshmallows
  • 1 eetlepel boter

Trempeersiroop

  • 100 milliliter water
  • 175 gram suiker
  • 75 milliliter citroensap
  • 50 milliliter Limoncello

Witte chocolade honingraat

  • 150 gram witte chocolade

Samenstellen

  • kumquats
  • Kaapse bes

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Bakplaat
  • Springvormen van ø 20 centimeter (2x)
  • Springvormen van ø 15 centimeter (2x)
  • Springvorm van ø 10 centimeter en 9,5 centimeter hoog
  • Vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter
  • Bakvorm donuts
  • Spuitzak
  • Suikerthermometer
  • Taartkarton ø 10 centimeter
  • Taartkarton ø 15 centimeter
  • Taartkarton ø 20 centimeter
  • Dowels
  • Paletmes
  • Bubbeltjesplastic
  • Marmeren steen
  • Gasbrander

Voorbereiding

  • Vet de springvorm(en) van ø 20 en ø 15 centimeter in en bekleed met bakpapier.
  • Bekleed de springvorm van ø 10 centimeter met bakpapier.
  • Bekleed een bakvorm van 20 x 20 centimeter met bakpapier.
  • Vet een donutvorm in en bestrooi met bloem.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Week de gelatine in koud water.

Citroencake

  • Meng 226 gram karnemelk met de olie.
  • Meng de rest van de karnemelk met de eieren, citroensap, -rasp en limoenolie.
  • Meng het bakmeel, suiker, zout, bakpoeder en baksoda door elkaar.
  • Voeg de boter toe en meng tot zandstructuur.
  • Voeg in 1 keer de karnemelk-olie erbij.
  • Mix op halve snelheid voor 2 minuten.
  • Voeg in 3 delen om en om de natte en droge ingrediënten toe.
  • Verdeel over de springvormen van ø 20 en ø 15 centimeter.
  • Bak in 35 min gaar.

Gembermousse

  • Roer de mascarpone met de poedersuiker los.
  • Giet de koude slagroom erbij en klop op.
  • Snijd de stemgember fijn en roer het door de mousse.
  • Laat opstijven in de koeling.

Botercrème

  • Doe de eiwitten in een kom.
  • Verwarm het water met de suiker tot 120 graden.
  • Begin met het opkloppen van de eiwitten op de hoogste stand, als de suiker 111 graden is.
  • Zet de mixer lager.
  • Giet de suikersiroop voorzichtig bij de eiwitten als hij 120 graden is.
  • Zet de mixer hoger en klop de meringue koud en tot stijve pieken.
  • Voeg beetje voor beetje de boter toe en klop nog even goed door.

Honeycomb

  • Verwarm de suiker met de golden syrup tot 150 graden.
  • Voeg met een zeefje de baksoda toe.
  • Roer snel met een houten spatel de soda erdoor.
  • Giet het mengsel in de 20 x 20 bakvorm.
  • Laat ongeveer een half uur afkoelen.
  • Breek in stukken.

Mini donuts

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 210 graden.
  • Verwarm de boter tot hij bruin wordt.
  • Giet door een zeefje en laat afkoelen.
  • Meng de eieren met de suiker, honing, melk en vanille-extract.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel erdoor.
  • Roer de afgekoelde boter erdoor.
  • Schep in spuitzak.
  • Spuit het beslag in de donutvorm en bak 6 minuten op 210 graden.
  • Je kunt de vorm 2 keer vullen met dit beslag.
  • Haal de donuts uit de vorm.
  • Smelt de chocolade en doop de donuts hierin.
  • Bestrooi met caramel sprinkels.

Cashew clusters

  • Smelt de chocolade.
  • Rooster de cashewnoten en de pinda’s.
  • Snijd de abrikoos in stukjes.
  • Roer alles met een snuf zout door de gesmolten chocolade.
  • Schep hoopjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Laat hard worden.

Honingsiroop

  • Roer de honing los met de stemgembersiroop.

Italiaanse meringue

  • Verwarm het water met de suiker tot 118 graden.
  • Doe de eiwitten in een kom.
  • Begin met het opkloppen van de eiwitten op de hoogste stand als de suiker 113 graden is.
  • Zet de mixer lager.
  • Giet de suikersiroop in een dunne straal bij de eiwitten.
  • Zet de mixer weer hoger en klop de meringue tot stijve pieken en op kamertemperatuur.

Rice crispies taart

  • Smelt de mashmallows met een eetlepel boter.
  • Voeg in een keer de rice crispies toe.
  • Roer goed door met een houten spatel.
  • Maak je handen nat en haal het mengsel uit de pan.
  • Duw het in de springvorm van 10 centimeter.
  • Laat in de koelkast uitharden.

Trempeersiroop

  • Breng het water met de suiker en citroensap aan de kook.
  • Haal van het vuur en laat afkoelen.
  • Voeg de limoncello toe als de siroop is afgekoeld.

Witte chocolade honingraat

  • Smelt de chocolade au bain-marie tot 40 graden.
  • Tempereer 2/3e op een marmeren plaat tot 26 graden.
  • Doe de getempereerde chocolade terug bij de rest.
  • Verwerk de chocolade bij een temperatuur van 30 graden.
  • Smeer met een paletmes de chocolade over bubbeltjes plastic en laat hard worden

Samenstellen

  • Leg een citroencake van ø 20 centimeter op een taartkarton van ø 20 centimeter.
  • Trempeer met de siroop.
  • Spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
  • Vul het midden op met gembermousse.
  • Spuit hier een laagje honingsiroop over.
  • Leg daar weer een citroencake op.
  • Herhaal met de kleinere cakes.
  • Stapel de taarten op elkaar met behulp van dowels.
  • Bovenop komt de rice crispies taart.
  • Smeer de taarten af met de botercrème.
  • Laat opstijven in de koeling.
  • Schep met een paletmes toeven meringue op de taart.
  • Kleur een beetje bruin met een gasbrander.
  • Versier met de cashew clusters, honeycomb, mini donuts, Kaapse besjes en kumquats.
  • Plaats bovenop de taart de honingraat van witte chocolade.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.