E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Deeghapjes met rabarber, bessen en spijs

Drie bijzondere deeghapjes in 1 recept! De eerste hapjes maak je met spijs. De tweede set hapjes maak je met spijs en rabarber. De andere deeghapjes maak je met amandelcrème, bessen en pure chocolade. Als bonus vind je hier een recept voor karamelsaus die je kunt serveren bij je rabarberhapjes. Lekker!

Marcel

Recept van
Marcel

Hartig
Brood
(7) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 10 gram actieve droge gist
  • 60 milliliter lauwwarm water
  • 60 milliliter lauwe melk
  • 400 gram bloem
  • 350 gram ongezouten koude boter
  • 50 gram suiker
  • potje kardemom
  • zout
  • 3 eieren

Rabarbervulling

  • 2 stronken rabarber
  • 1 vanillestokje
  • 200 milliliter sinaasappelsap
  • potje kaneel
  • 1 fles dadelsiroop
  • 100 gram aardbeien
  • 200 gram amandelschaafsel

Bessenvulling

  • 125 gram boter
  • 50 gram basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 M-maat eieren
  • 170 gram fijngemalen amandelen
  • 50 gram amandelmeel
  • 100 gram cream cheese
  • 100 gram blauwe bessen
  • 20 gram pure chocolade callets
  • 100 gram witte chocolade

Spijsvulling

  • 300 gram amandelspijs
  • 20 gram ongezouten macadamianoten
  • lavendel
  • 10 gedroogde abrikozen
  • abrikozenlikeur

Karamelsaus

  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 200 milliliter slagroom
  • 50 gram roomboter

Bereidingswijze

Deeg

  • Meng gist en lauw water. Laat 1-2 minuten staan en roer vervolgens door tot gist is opgelost.
  • Voeg lauwe melk toe en meng goed door.
  • Meng bloem, boter, suiker, kardemom en zout tot een kruimelig deeg.
  • Meng de eieren met het gistmengsel.
  • Schenk het gistmengsel bij het kruimeldeeg en meng met een spatel tot het goed is gemengd.
  • Kneed vervolgens tot een ruw deeg. Pak dit in in huishoudfolie.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Bestuif de werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een dunne plak.
  • Vouw in drie lagen door 1/3e deel van het deeg naar binnen te vouwen en vervolgens de andere buitenste kant over de twee lagen te vouwen (als een brief).
  • Draai het een kwartslag en rol opnieuw uit. Vouw weer in drieën.
  • Vouw in huishoudfolie en laat opnieuw 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Herhaal nog twee keer. Leg het deeg vervolgens ingepakt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven alvast voor tot 185°C.

Rabarbervulling

  • Maak de stronken rabarber schoon.
  • Snijd de rabarber in gelijke stukjes.
  • Doe de rabarberstukjes, het merg uit het vanillestokje en sinaasappelsap in een steelpannetje en breng aan de kook op laag vuur.Laat 10 minuten koken.
  • Breng op smaak met kaneel en dadelsiroop.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd in stukjes. Voeg toe aan het rabarbermengsel.

Bessenvulling

  • Meng boter, beide suikers, eieren, fijngemalen amandelen, amandelmeel en cream cheese met elkaar in de mixer. Laat draaien tot alles goed is gemengd.
  • Doe in een schaaltje en zet opzij.
  • Besmeer uitgesneden deeg hiermee
  • Leg daarop de bessen
  • Plaats hier en daar een callet chocolade.

Spijsvulling

  • Doe spijs, noten, abrikozen en lavendel in een keukenmachine met scherpe mesjes en meng door elkaar tot alles is gemengd.

Karamelsaus

  • Laat suiker karamelliseren met water in een steelpannetje op laag vuur.
  • Zodra dit een mooie bruine kleur heeft, voeg slagroom toe en klop goed door.
  • Haal de pan van het vuur en klop als laatste de boter er door.
  • Laat wat afkoelen.

Samenstellen van de deeghapjes

  • Haal het deeg uit de oven en verdeel in drie gelijke delen.
  • Rol een deel van het deeg uit tot een dunne plak.
  • Snijd dit in 5 gelijke stroken.
  • Verdeel het spijs over de stroken deeg.
  • Rol ze op tot deegroosjes.
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Kluts een ei en bestrijk de roosjes hiermee.
  • Zet in de koeling.
  • Rol een tweede deel van het deeg uit tot een dunne plak.
  • Druk hier 8 grote cirkels uit.
  • Bestrijk de randen van 4 cirkels met het eimengsel.
  • Strooi in het midden van de cirkel wat amandelschaafsel en spuit er vervolgens wat rabarbervulling op.
  • Dek af met de andere deegcirkels en druk de randen goed aan.
  • Bestrijk met het ei en zet in de koeling.
  • Vorm van de derde deegbal een mooie slof en maak een gleuf in het midden.
  • Spuit een laag amandelcrème in de gleuf.
  • Bedek met bessen en pure chocolade.
  • Bestrijk de rand van de slof met het eimengsel.
  • Zet in de koeling.
  • Bestrooi voor het bakken met basterdsuiker en amandelschaafsel.
  • Bak alles in 20-25 minuten goudbruin. Haal de rabarber pastries iets eerder uit de oven.
  • Laat alles afkoelen.
  • Bedruppel de spijs pastries met wat abrikozenlikeur.
  • Smelt de witte chocolade voor de slof au bain-marie.
  • Giet in een klein cornetje en trek strepen over de slof.
  • Decoreer de rabarber pastries met karamelsaus.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.