Terug

Drentse Limoncello Taart

De beste limoncello van de wereld wordt niet gemaakt in Italië, zoals je zou verwachten, maar gewoon in Nederland! In het plaatjes Peize in Drenthe. Bovenop de taart komt een hunebed van meringue. Hoe Drents wil je het hebben?

Jeroen

Recept van
Jeroen

Goed te doen
(11) reviews

Ingrediënten

Gekonfijte citroen

  • 4 citroenen
  • 100 gram suiker

Amandeldeeg

  • 200 gram bloem
  • 120 gram boter
  • 70 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • snuf zout

Meringue

  • 6 eiwitten
  • 300 gram suiker
  • snuf zout

Banketbakkersroom

  • 500 gram volle melk
  • 100 gram kristalsuiker
  • 45 gram custardpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 50 gram Limoncello

Limoncello mousse

  • 10 gram gelatine
  • 80 gram kokend water
  • 1 ei
  • 4 eidooiers
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram Limoncello
  • 500 gram slagroom
  • snuf zout

Crumble

  • 50 gram boter
  • 50 gram patentbloem
  • 50 gram amandelmeel
  • snufje zout

Opbouw

  • 2 citroenen (rasp)
  • 300 gram slagroom
  • 30 gram suiker
  • 1 vanillestokje

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Spuitzak
  • Gekarteld spuitmondje maat 10
  • Springvorm van ø 25 centimeter
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Deegroller

Voorbereiding

  • Verwarm de oven op 170 graden.
  • Vet de springvorm van ø 25 centimeter in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bekleed de buitenkant van een bombevorm met bakpapier.
  • Bekleed de binnenkant van een bombevorm met folie.
  • Week de gelatine in koud water.

Gekonfijte citroen

  • Maak de citroenen schoon en snijd ze in vieren.
  • Verwijder het vruchtvlees en snijd de schil in dunne reepjes.
  • Breng met water aan de kook.
  • Giet het water af en breng met nieuw water aan de kook.
  • Laat een half uur koken.
  • Houd 100 milliliter kookwater apart.
  • Breng de 100 milliliter kookwater met de suiker en de schillen aan de kook.
  • kook een half uur.
  • Laat afkoelen.
  • Laat de schillen drogen.
  • Haal ze door wat suiker en laat verder drogen.

Amandeldeeg

  • Kneed alle ingrediënten tot een deeg.
  • Verpak in folie en laat rusten in de koelkast.
  • Bestuif het werkbank met bloem en rol het deeg uit tot 0,5 centimeter dik.
  • Bekleed de springvorm met het deeg.
  • Leg een bakpapier op het deeg en vul met blindbakvulling.
  • Bak de bodem 10 minuten blind.
  • Verwijder het papier en de blindbakvulling.
  • Bak de bodem daarna in 10 tot 15 minuten gaar.

Meringue

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 120 graden.
  • Klop de eiwitten met het zout luchtig.
  • Voeg beetje bij beetje de suiker toe.
  • Schep 7 grote lepels meringue op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Laat in de oven circa 1,5 uur drogen.
  • Laat afkoelen.

Banketbakkersroom

  • Meng de eidooiers met de custard, de helft van de suiker en een scheutje melk tot een papje.
  • Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg eruit.
  • Breng de rest van de melk, de rest van de suiker en de vanille aan de kook.
  • Voeg een beetje warme melk bij het papje en roer goed door.
  • Giet alles terug in het pannetje.
  • Roer door tot de massa begint te koken en gebonden is.
  • Giet uit op een platte schaal en dek af met plasticfolie.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Meng de Limoncello erdoor.

Limoncello mousse

  • Klop de slagroom met de helft van de suiker lobbig en zet in de koelkast.
  • Klop de eidooiers en ei met de helft van de suiker en snuf zout au bain-marie op tot een licht en luchtig mengsel.
  • Verhit de gelatine met aanhangend vocht tot deze is opgelost.
  • Meng de gelatine met het eimengsel.
  • Voeg de limoncello toe.
  • Schep een flinke lepel slagroom bij het eimengsel en roer goed door.
  • Meng vervolgens het hele eimengsel met de slagroom.

Crumble

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 170 graden.
  • Wrijf alle ingrediënten tot een kruimelig deeg.
  • Doe op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak in 15 – 20 minuten goudbruin.

Opbouw

  • Verdeel de banketbakkersroom over de taartbodem.
  • Giet de limoncello mousse hier bovenop.
  • Laat de taart opstijven in de koelkast.
  • Klop de slagroom met suiker en vanille stijf.
  • Doe in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
  • Haal de taart uit de koeling.
  • Verdeel de gedroogde meringues als de stenen van een hunebed over de taart.
  • Decoreer de ruimte tussen het hunebed en de taartbodem met slagroom.
  • Rasp de schil van de citroen en sprankel over de taart.
  • Decoreer de taart met de gekonfijte schillen.
  • Verdeel de crumble erover.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.