Terug

Driekoningentaart

Jaap

Recept van
Jaap

Moeilijk
(2) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram ijskoud water
  • 4 gram zout
  • 250 gram koude boter

Gepocheerde peren

  • 1 fles port
  • 100 gram suiker
  • 2 stuks kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 stuk foelie
  • 4 stuks kruidnagel
  • 1 vanillestokje
  • 0.5 eetlepel sinaasappelrasp
  • 0.5 eetlepel citroenrasp
  • 10 stuks zwarte peperkorrels
  • 4 peren (groot)

Frangipane

  • 120 gram gemalen amandelen
  • 120 gram boter
  • 120 gram basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 citroen

Macarons

  • 150 gram basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 150 gram poedersuiker
  • 150 gram amandelmeel

Bakken en samenstellen

  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een rechthoekige bakvorm in met boter en bestuif met bloem.
  • Teken met twee ringetjes met een diameter van 3 centimeter en 2 centimeter rondjes op een bakpapier.
  • Bekleed een bakplaat met het bakpapier.

Bladerdeeg

  • Meng bloem, water en zout in een mengkom.
  • Snijd de boter in stukjes en kneed kort door het deeg. Kneed niet te lang, er moeten boterstukjes zichtbaar blijven.
  • Laat dertig minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 15x40cm. Vouw het deeg in drieën in elkaar. Draai een kwartslag, rol uit en vouw het deeg opnieuw in drieën in elkaar.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Herhaal de vorige stap drie keer.
  • Laat rusten in de koeling tot gebruik.

Gepocheerde peren

  • Doe port, suiker en specerijen in een pan en kook ongeveer tien minuten.
  • Schil de peren en voeg toe aan de portsiroop.
  • Kook de peren dertig minuten onder af en toe keren.
  • Laat afkoelen.

Frangipane

  • Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
  • Roer boter en suiker glad in de mixer.
  • Voeg een voor een de eieren toe en mix ze goed door het botermengsel.
  • Voeg citroenrasp van de hele citroen en 2 theelepels sap toe.
  • Spatel als laatste de amandelmeel door het mengsel.

Macarons

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Doe basterdsuiker met een beetje water in een pan en verwarm tot 118°C tot suikersiroop.
  • Scheid de eieren. Bewaar de dooiers in de koelkast.
  • Klop het eiwit tot zachte pieken.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en voeg heel geleidelijk de suikersiroop toe. Blijf mixen tot de meringue op kamertemperatuur is en mooie glanzende pieken kan maken.
  • Zeef amandelmeel en poedersuiker over het schuim en vouw er voorzichtig doorheen.
  • Doe het schuim in een spuitzak en spuit rondjes binnen de lijntjes op het bakpapier.
  • Bak de macarons in ongeveer 12 minuten droog.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 200°C.

Bakken en samenstellen

  • Rol het bladerdeeg uit en bekleed de bakvorm ermee.
  • Leg een vel bakpapier over het deeg, vul de bodem met blindbakbonen en bak de bodem 15 minuten.
  • Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak de bodem nog eens 10 minuten.
  • Haal uit de oven en zet op een werkbank.
  • Verdeel de frangipane over de bodem.
  • Snijd de peren doormidden, verwijder de harde kern en snijd in een waaier.
  • Verdeel over de taart.
  • Zet de taart in de oven en schakel de temperatuur terug naar 180°C. Bak in ongeveer dertig minuten gaar.
  • Decoreer de taart met de macarons.
  • Bestuif met poedersuiker en amandelschaafsel.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.