E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Een Algerijns mandje

Leer de smaken van Algerije kennen met deze Algerijnse broodmand. En bak brood op een manier die zelfs Robèrt nog niet kende.

Amel

Recept van
Amel

Brood
Moeilijk
(57) reviews

Ingrediënten

Algerijnse khobz eddar

  • 60 gram water
  • 1 eetlepel suiker
  • 1,5 eetlepel gist
  • 100 gram oranjebloesemwater
  • 100 gram plantaardige olie 
  • 100 gram melk
  • 2 eieren
  • 10 gram zout
  • 500 gram bloem
  • 50 gram verschillende sesamzaden

Zeer zachte broodbloemetjes

  • 200 gram water
  • 640 à 690 gram bloem
  • 60 gram suiker
  • 10 gram melkpoeder
  • 10 gram zout
  • 10 gram gist
  • 260 gram melk
  • 2 eieren
  • 50 gram roomboter

Algerijnse gehaktbroodjes - Deeg

  • 3 glazen bloem (200 milliliter glas)
  • 1 eetlepel gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels melkpoeder
  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Water

Algerijnse gehaktbroodjes - Vulling

  • 250 gram gehakt 
  • 1 ui
  • Olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • 1 eetlepel tomatenpuree verdund in een beetje water
  • 0,25 theelepel zout, peper, korianderpoeder en komijn

Algerijnse gehaktbroodjes - Decoratie

  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel melk

Bereidingswijze

Een Algerijnse broodmand

De smaken van Algerije in een overheerlijke broodmand. Ga zelf aan de slag met khobz eddar, broodbloemetjes en Algerijnse gehaktbroodjes.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Kneedmachine
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Deegroller

Voorbereiding voor de broodmand

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng voor de zeer zachte broodbloemetjes 40 gram bloem met het water en zet het in de koeling.

Algerijnse khobz eddar

  • Doe een half theeglas warm water, de suiker en het gist in een kom.
  • Meng alles door elkaar en laat het rijzen.
  • Voeg het oranjebloesemwater, de melk, olie, een ei, zout en de bloem toe aan de kom van de kneedmachine.
  • Kneed het deeg enkele minuten en voeg daarna de suiker en het gist toe.
  • Kneed nog een keer 5-7 minuten, het deeg moet plakkerig en zeer zacht zijn.
  • Vorm een bal, leg het deeg in een kom en laat het deeg rijzen.
  • Ontgas het deeg wanneer het deeg in volume verdubbeld is en verdeel het in 8 gelijke ballen.
  • Klop het resterende ei op met een beetje melk. 
  • Bestrijk het brood met de eidooier en versier het met sesamzaadjes.
  • Laat het brood nog een keer rijzen op de bakplaat.
  • Bak de broodjes in 17 minuten af in de voorverwarmde oven.

Zeer zachte broodbloemetjes

  • Meng alle droge elementen samen.
  • Meng de gist samen de melk en een ei in een kom.
  • En giet het melkmengsel bij de droge ingrediënten.
  • Haal het water-bloemmengsel uit de koeling, voeg  toe en kneed nog een keer.
  • Voeg de boter toe en kneed voor de laatste keer, leg het deeg in een kom en laat rijzen.
  • Verdeel het deeg in 8 bolletjes, maak elke bolletje deeg plat en vouw het 4 keer op.
  • Herhaal dit met de rest van de bolletjes.
  • Doe het deeg in de bakvorm, maak er bloemetjes van en laat nog een keer rijzen.
  • Besmeer de broodjes met een opgeklopt ei.
  • Bak de broodjes, voor in de broodmand, in 20 minuten af.

Algerijnse gehaktbroodjes

  • Meng de bloem, gist, suiker, plantaardige olie, het zout, melkpoeder, bakpoeder en voeg voldoende warm water toe tot je een zacht, buigzaam en werkbaar deeg krijgt.
  • Kneed een paar minuten.
  • Vorm het deeg tot een bal en laat het onder een doek, uit de buurt van tocht, rijzen tot het verdubbeld is.
  • Doe de olijfolie in een koekenpan en voeg de gesnipperde ui, geraspte knoflook en gehakte peterselie toe.
  • Bak tot de ui glazig is.
  • Doe het gehakt, zout, de peper en de kruiden erbij en laat op laag vuur sudderen. 
  • Voeg aan het eind  de verdunde tomatenpuree toe en laat nog enkele minuten sudderen.
  • Ontgas het deeg zodra het in volume verdubbeld is en verdeel het in 10-12 ballen. 
  • Rol het deeg uit en gebruik indien nodig bloem.
  • Leg een lijn vulling in het midden.
  • Bedek de vulling met de ongevoerde kant en vouw de andere kant eroverheen.
  • Bestuif een bakplaat met bloem, leg de broodjes erop en laat ze in omvang verdubbelen.
  • Bestrijk de broodjes na het rijzen met een mengsel van melk en eigeel en bestrooi ze met zwart komijnzaad.
  • Bak de broodjes voor in de broodmand gedurende 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Nog meer brood bakken voor in de broodmand?

10x de populairste brood recepten

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.