Terug

Engelse Lemon Meringue-taart

Van deze Engelse lemon meringue-taart krijgen wij maar geen genoeg. Gelukkig is de taart lekker luchtig en goed te doen om te maken. Zo kunnen we er altijd van blijven genieten!

Matthieu

Recept van
Matthieu

Goed te doen
(166) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gram koude boter
  • 400 gram bloem
  • 500 gram witte basterdsuiker
  • 4 eidooiers
  • 4 snufjes zout

Vulling

  • 200 gram kristalsuiker
  • 160 milliliter koud water
  • 70 gram maïzena
  • 3 citroensap
  • 2 theelepel citroenrasp
  • 4 eidooiers
  • 0 snuf zout
  • 300 milliliter kokend water

Meringue

  • 6 eiwitten
  • 90 milliliter water
  • 150 gram suiker
  • 1 beschuit

Bereidingswijze

Voorbereiding voor lemon meringue-taart

  • Vet een vlaaivorm in met een diameter van 28 centimeter.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.

Deeg

  • Snijdt de boter in stukjes en doe deze samen met de bloem, suiker en de eierdooiers in een kom.
  • Kneed met de hand tot een samenhangend deeg.
  • Wanneer het deeg te veel plakt, mag er wat extra bloem bij. Is het deeg te droog, blijf kneden tot de boter wat warmer is en voeg eventueel een klein scheutje water toe.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en leg het zo lang mogelijk te rusten.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap die iets groter is dan de bakvorm.
  • Bekleed de vorm met het deeg, leg er een rond vel bakpapier in en vul de vorm met blindbakvulling.
  • Laat de lemon meringue-taart 15 minuten blind bakken, verwijder de vulling en het bakpapier en bak de bodem nog eens 10 minuten tot deze goudbruin en helemaal gaar is.
  • Laat op een rooster afkoelen.

Vulling voor lemon meringue-taart

  • Doe alle ingrediënten voor de vulling, behalve het kokende water, in een steelpan met een dikke bodem.
  • Roer tot de maizena opgelost en alles goed gemengd is.
  • Roer er vervolgens het kokende water doorheen en zet de pan op middelhoog vuur.
  • Breng het mengsel aan de kook en blijf continu roeren met een siliconen spatel.
  • Zet het vuur laag en kook al roerend een minuut. Kook het niet langer, dan gaat de textuur verloren (de vulling is nu dik).
  • Haal de pan van het vuur en roer nog even voorzichtig tot het zo glad mogelijk is.
  • Giet de vulling over de afgekoelde taartbodem en laat volledig afkoelen.

Meringue

  • Klop in een grote vetvrije kom de eiwitten met de garde of handmixer tot wit schuim.
  • Breng suiker en water aan de kook en laat pruttelen tot suikersiroop ontstaat.
  • Zodra het eiwit gaat schuimen, schenk de suikersiroop er voorzichtig bij en blijf kloppen tot witte stijve pieken.
  • Blijf kloppen tot een mooi egaal en koel schuim.
  • Maal de beschuit fijn in een keukenmachine of knijp het fijn met de hand.
  • Bestrooi de vulling van de lemon meringue-taart met het beschuitgruis en verdeel daarna de meringue eroverheen. Brand de meringue af met een gasbrander.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.