Terug

Feesttaart met witte chocolade en frambozen

Citroen speelt een belangrijke rol in dit feesttaartje: lemon curd, citroensiroop en citroen botercrème zitten erin verstopt.

Jolanda

Recept van
Jolanda

Makkelijk
(46) reviews

Ingrediënten

Taart

  • 450 gram patentbloem
  • 0.25 theelepel zout
  • 2 theelepels zuiveringszout
  • 225 gram witte chocolade, in stukjes
  • 235 milliliter slagroom
  • 225 gram ongezouten boter
  • 450 gram witte basterdsuiker
  • 6 eieren
  • 2 theelepels citroenextract
  • 1 citroen (rasp)
  • 165 milliliter karnemelk

Lemon curd

  • 4 citroenen (rasp en sap)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram ongezouten boter
  • 3 eieren
  • 1 eidooier

Citroensiroop

  • 100 gram suiker
  • 1.25 deciliter water
  • 30 milliliter citroensap

Botercrème

  • 330 gram witte chocolade
  • 500 gram roomkaas
  • 250 gram ongezouten boter
  • 30 milliliter citroensap
  • 0.5 theelepel citroenextract

Samenstellen

  • 1 doosje frambozen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een springvorm met een diameter van 30 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Taart

  • Zeef bloem, zout en zuiveringszout in een kom en zet deze apart.
  • Verwarm chocolade en room al roerend op matig vuur tot alle chocolade gesmolten is. Laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de boter romig en voeg dan de suiker toe en klop nog 2-3 minuten door.
  • Klop de eieren erdoor en voeg geleidelijk de gesmolten chocolade, citroenextract en rasp toe.
  • Doe dan beetje bij beetje en om en om bloem en karnemelk bij het beslag. Klop iedere keer goed door zodat een egaal beslag ontstaat.
  • Schenk in de springvorm en bak de taart in circa 1 uur tot de cake droog en gaar is.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Lemon curd

  • Doe citroenrasp en -sap, suiker en boter in een grote hittebestendige kom en verwarm au bain-marie.
  • Roer af en toe tot alle boter is gesmolten.
  • Klop eieren en dooier los en roer door het citroenmengsel.
  • Klop tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
  • Laat nog 10-13 minuten onder af en toe roeren zachtjes warm worden tot het mengsel romig en dik is.
  • Haal de lemoncurd van het vuur en zet opzij om af te koelen. Roer af en toe door tijdens het koelen.

Citroensiroop

  • Breng suiker en water al roerend aan de kook en laat pruttelen tot alle suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en roer citroensap erdoor.
  • Laat de siroop afkoelen. Dek de siroop af tot gebruik.

Botercrème

  • Smelt de chocolade en laat hem iets afkoelen.
  • Klop de roomkaas glad met een mixer.
  • Klop de afgekoelde witte chocolade erdoor.
  • Klop de boter, het sap en het extract door de crème en laat afkoelen.

Samenstellen

  • Snijd de taart in drieën.
  • Giet wat siroop over alle helften.
  • Bestrijk de onderste taartbodem met een laag lemoncurd en dek af met de middelste taart.
  • Smeer hier een laag botercrème op en dek af met de laatste taart.
  • Smeer de taart af met een dunne laag botercrème en strijk glad.
  • Zet de taart 15 minuten koud weg, zodat de botercrème opstijft.
  • Zet de taart op een schaal. Houd ongeveer een kwart van de resterende botercrème apart en spreid de rest gelijkmatig uit over de boven- en zijkant van de taart.
  • Schep de achtergehouden crème in een spuitzak met kartelmondje.
  • Spuit een schelpenrandje langs de onderkant van de taart en langs de bovenrand.
  • Garneer de bovenkant met frambozen. Spuit langs de zijkant een mooi stippelpatroon.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.