E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Feesttaart met witte chocolade en frambozen

Citroen speelt een belangrijke rol in dit feesttaartje: lemon curd, citroensiroop en citroen botercrème zitten erin verstopt.

Jolanda

Recept van
Jolanda

Taart
Makkelijk
(71) reviews

Ingrediënten

Taart

  • 450 gram patentbloem
  • 0.25 theelepel zout
  • 2 theelepels zuiveringszout
  • 225 gram witte chocolade, in stukjes
  • 235 milliliter slagroom
  • 225 gram ongezouten boter
  • 450 gram witte basterdsuiker
  • 6 eieren
  • 2 theelepels citroenextract
  • 1 citroen (rasp)
  • 165 milliliter karnemelk

Lemon curd

  • 4 citroenen (rasp en sap)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram ongezouten boter
  • 3 eieren
  • 1 eidooier

Citroensiroop

  • 100 gram suiker
  • 1.25 deciliter water
  • 30 milliliter citroensap

Botercrème

  • 330 gram witte chocolade
  • 500 gram roomkaas
  • 250 gram ongezouten boter
  • 30 milliliter citroensap
  • 0.5 theelepel citroenextract

Samenstellen

  • 1 doosje frambozen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een springvorm met een diameter van 30 centimeter in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.

Taart

  • Zeef bloem, zout en zuiveringszout in een kom en zet deze apart.
  • Verwarm chocolade en room al roerend op matig vuur tot alle chocolade gesmolten is. Laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de boter romig en voeg dan de suiker toe en klop nog 2-3 minuten door.
  • Klop de eieren erdoor en voeg geleidelijk de gesmolten chocolade, citroenextract en rasp toe.
  • Doe dan beetje bij beetje en om en om bloem en karnemelk bij het beslag. Klop iedere keer goed door zodat een egaal beslag ontstaat.
  • Schenk in de springvorm en bak de taart in circa 1 uur tot de cake droog en gaar is.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Lemon curd

  • Doe citroenrasp en -sap, suiker en boter in een grote hittebestendige kom en verwarm au bain-marie.
  • Roer af en toe tot alle boter is gesmolten.
  • Klop eieren en dooier los en roer door het citroenmengsel.
  • Klop tot alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
  • Laat nog 10-13 minuten onder af en toe roeren zachtjes warm worden tot het mengsel romig en dik is.
  • Haal de lemoncurd van het vuur en zet opzij om af te koelen. Roer af en toe door tijdens het koelen.

Citroensiroop

  • Breng suiker en water al roerend aan de kook en laat pruttelen tot alle suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en roer citroensap erdoor.
  • Laat de siroop afkoelen. Dek de siroop af tot gebruik.

Botercrème

  • Smelt de chocolade en laat hem iets afkoelen.
  • Klop de roomkaas glad met een mixer.
  • Klop de afgekoelde witte chocolade erdoor.
  • Klop de boter, het sap en het extract door de crème en laat afkoelen.

Samenstellen

  • Snijd de taart in drieën.
  • Giet wat siroop over alle helften.
  • Bestrijk de onderste taartbodem met een laag lemoncurd en dek af met de middelste taart.
  • Smeer hier een laag botercrème op en dek af met de laatste taart.
  • Smeer de taart af met een dunne laag botercrème en strijk glad.
  • Zet de taart 15 minuten koud weg, zodat de botercrème opstijft.
  • Zet de taart op een schaal. Houd ongeveer een kwart van de resterende botercrème apart en spreid de rest gelijkmatig uit over de boven- en zijkant van de taart.
  • Schep de achtergehouden crème in een spuitzak met kartelmondje.
  • Spuit een schelpenrandje langs de onderkant van de taart en langs de bovenrand.
  • Garneer de bovenkant met frambozen. Spuit langs de zijkant een mooi stippelpatroon.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.