E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Franse appeltaart van Hans

Hans maakt met liefde en appels een bijzondere appeltaart. Door hem op te bouwen in laagjes krijg je het 'wauw-effect'.

Hans

Recept van
Hans

Taart
(115) reviews

Ingrediënten

Zoete amandeldeeg

  • 150 gram boter
  • 90 gram poedersuiker
  • 50 gram ei
  • 3 gram zout
  • 35 gram amandelmeel
  • 250 gram bloem

Frangipane

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram amandelmeel
  • 80 gram boter
  • 100 gram ei
  • 1 mespunt zout
  • 0.5 rasp van citroen
  • 30 gram bloem

Gekarameliseerde appeltjes

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 4 appels (Jonagold)
  • 1 theelepel kaneel
  • 10 gram custardpoeder

Appelschijfjes

  • 6 appels (Jonagold)
  • 1 liter water
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram citroensap

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.

Bakbenodigheden

  • Spuitzak
  • Lage taartring van 20 centimeter doorsnede
  • Mandoline

Zoete amandeldeeg

  • Meng de boter, de poedersuiker, het ei, het zout en het amandelmeel in de keukenmachine tot een zalvige massa.
  • Voeg de bloem toe en meng kort door tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat het minimaal een uur gekoeld rusten.

Frangipane

  • Meng alle ingrediënten in een foodprocessor tot een glad beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak en leg even opzij.

Gekarameliseerde appeltjes

  • Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
  • Snijd de appels in kleine blokjes en leg ze even opzij.
  • Kook ondertussen in een steelpan de fijne kristalsuiker met 30 milliliter water tot een goudbruine karamel.
  • Blus de karamel af door de zachte boter in kleine stukjes toe te voegen en langzaam te roeren. Roer niet te snel, anders roer je de karamel ‘blind’.
  • Meng de karamelsaus samen met de appelblokjes in een grotere pan en voeg de kaneel en de custard/maïzena toe.
  • Gaar het appelmengsel zo’n 10 minuten op middelhoog vuur. Het mengsel moet van een compote-achtige substantie zijn.
  • Is het nog te dun? Voeg dan nog een klein beetje custard/maïzena toe.

Opbouw

  • Vet de taartring in.
  • Neem het amandeldeeg uit de koelkast en rol het uit tot ongeveer 2 millimeter dikte.
  • Bekleed de ring met deeg en snijd de bovenkant netjes bij.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel een laag frangipanebeslag over de bodem.
  • Bak de bodem in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Verwijder de taartrand en laat de bodem afkoelen.
  • Verdeel een laag gekarameliseerde appeltjes over de bodem en zet de taart even opzij.

Appelschijfjes

  • Breng in een ruime pan het water met de suiker en het citroensap aan de kook.
  • Zet het vuur laag en zorg dat het mengsel tegen de kook aan blijft.
  • Verwijder de klokhuizen van de appels met een appelboor en snijd de appels verticaal door midden.
  • Snijd ze vervolgens in plakjes van ongeveer 1 millimeter dik met een mandoline.
  • Blancheer de plakjes ongeveer 10 seconden in de pan met suikerwater en haal ze er vervolgens uit en leg ze op een bord om een klein beetje af te koelen en uit te lekken.
  • Leg de plakjes dakpansgewijs op de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.