E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Paastaart met zanddeeg

Deze paastaart zorgt voor een frisse start van de lente! Met zowel zijn frisse uiterlijk als de variatie in smaak. Hij bestaat uit maar liefst 5 verschillende lagen met vulling.

Tom

Recept van
Tom

Taart
Expert
(59) reviews

Ingrediënten

Zanddeeg

  • 1 ei
  • Snuf zout
  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram patentbloem + extra om te bestuiven
  • 100 gram poedersuiker
  • 135 gram boter

Appel-karamel

  • 5 friszoete appels (Jonagold of Pink lady)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram boter
  • 1 vanillestokje
  • 3 gelatineblaadjes

Citroen cremeux

  • 120 gram citroensap
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 225 gram koude boter
  • 3 gelatineblaadjes

Bastogne crumble

  • 100 gram patentbloem
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • ½ theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 eidooier
  • 100 gram boter
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel kardemom

Vanille-roomkaas mousse

  • 750 milliliter slagroom
  • 250 gram poedersuiker
  • 6 gelatineblaadjes 
  • 1 vanillestokje
  • 750 gram roomkaas
  • Rasp van 1 citroen

Paaseitjes en decoratie

  • 50 gram melkchocolade
  • 800 gram witte chocolade

Gele gelei

  • 250 milliliter water
  • 80 milliliter citroensap
  • 120 gram suiker
  • Puntje gele kleurstof 
  • 4 gelatineblaadjes

Bereidingswijze

Deze paastaart zorgt voor een frisse start van de lente! Hij bestaat uit maar liefst 5 verschillende lagen vulling. Op de krokante zanddeeg bodem komt een vanille-roomkaas mousse, een bastogne crumble, citroen cremeux en een appel karamel. De paastaart is afgewerkt met witte chocolade decoraties en paaseitjes.

Bakbenodigdheden paastaart

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • 2x springvorm van ø 26 centimeter
  • Taartring van ø 22 centimeter
  • Acetaatfolie rol
  • Acetaatfolie blad 
  • Bakmatje
  • Paaseieren chocoladevorm 
  • Staafmixer 
  • Thermometer
  • Marmeren plaat
  • Spatels
  • Spuitfles met dunne tuit

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier. 
  • Week de gelatine in koud water. 
  • Bekleed de taartring met acetaatfolie en zet op een siliconen bakmatje. 
  • Bekleed een springvorm op de bodem en rondom met acetaatfolie. 

Zanddeeg

  • Meng de ingrediënten, eventueel met een beetje koud water, tot een bal. 
  • Stop meteen met mixen als het deeg samenkomt. 
  • Maak een platte bal, verpak in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol tussen 2 stukjes bakpapier uit tot een plak van 3-4 millimeter dik. 
  • Leg op de bakplaat. 
  • Bak af in 15-20 minuten. 
  • Steek een cirkel uit, ter grootte van de springvorm. 

Appel-karamel

  • Karameliseer de witte basterdsuiker. 
  • Blus af door de boter toe te voegen.
  • Schil de appels en snijd in brunoise. 
  • Voeg ze toe aan de karamel.
  • Snijd vanillestokje open en schraap merg uit, voeg toe aan de appel-karamel.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg toe. Roer tot een geheel. 
  • Giet de appel-karamel in de taartring op het bakmatje. 
  • Zet in vriezer om op te stijven.

Citroen cremeux

  • Verwarm het citroensap met de eieren en de suiker, al roerend, tot het begint te binden. Zorg dat het niet warmer wordt dan 85 graden!
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe. Roer door. 
  • Laat afkoelen tot 60 graden. 
  • Voeg de boter in blokjes toe, roer door.
  • Emulgeer met de staafmixer tot een egale cremeux. 
  • Verdeel de citroen cremeux over de appel-karamel en laat verder opstijven in de vriezer. 

Bastogne crumble

  • Meng alle ingrediënten tot een mooi deeg. 
  • Stop meteen met mixen als het deeg samenkomt. 
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 3 millimeter dikte. 
  • Leg op een bakplaat met bakpapier en bak in 15-20 minuten gaar. 
  • Laat afkoelen.

Vanille-roomkaas mousse

  • Knijp de gelatine uit en verwarm met een beetje slagroom tot het is gesmolten. 
  • Klop de overige slagroom lobbig. 
  • Giet de gelatine-slagroom erbij en klop door. 
  • Klop de roomkaas los. 
  • Meng de roomkaas en slagroom door elkaar. 
  • Snijd het vanillestokje open en voeg het merg toe. 
  • Voeg ook de poedersuiker en citroenrasp toe en meng tot een geheel. 
  • Doe in een spuitzak en leg koud tot gebruik. 

Opbouw 1

  • Spuit een laag vanille-roomkaas mousse op de bodem van de springvorm met acetaatfolie. 
  • Leg hierop de bevroren appel-karamel met citroen cremeux. 
  • Verdeel hierover de bastogne crumble. 
  • Vul verder op met mousse. 
  • Leg daarop het zanddeeg. 
  • Zet koel weg om op te stijven. 

Paaseitjes en decoratie

  • Tempereer de melkchocolade op de marmeren plaat. 
  • Maak enkele spetters-stippen in de paasei chocoladevormen. 
  • Laat opstijven.
  • Tempereer de witte chocolade op de marmeren plaat.
  • Vul de paasei vormen met witte chocolade, keer ondersteboven en laat uitlekken. 
  • Zet koel weg en laat uitharden. 
  • Maak een baan van chocolade op acetaatfolie en laat even drogen. 
  • Leg de marmeren plaat in de vriezer.
  • Doe de overige chocolade in een spuitzakje. 
  • Maak met een draaiende beweging een patroon over de chocolade op acetaatfolie. 
  • Als de chocolade droog voelt, kun je met een pizzasnijder vierkantjes maken.
  • Zet koel weg.
  • Haal de marmeren plaat uit de diepvries en spuit de chocolade in snelle bewegingen in parallelle lijnen op de marmeren plaat.
  • Laat de lijnen enkele seconden opstijven, schuif vervolgens de lijntjes gestolde chocolade eraf en rol ze snel op.
  • Laat verder opstijven in een rond kommetje, in de koelkast.
  • Plak 2 helften van een paaseitje aan elkaar, door van 1 kant de rand te smelten tegen de onderkant van een warme pan en de helften daarna tegen elkaar te drukken.

Gele gelei

  • Maak een suikerstroop van de suiker en het water. 
  • Voeg de citroensap toe.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe.
  • Voeg de kleurstof toe en meng tot een mooie gele gelei. 

Opbouw 2

  • Haal de paastaart voorzichtig uit de vorm. 
  • Draai ondersteboven, zodat het zanddeeg de bodem van de taart vormt. 
  • Bekleed de zijkant van de taart met chocolade vierkantjes. 
  • Leg het witte chocolade nestje op de paastaart en vul met chocolade eitjes. 
  • Verdeel met een theelepel druppels gelei rond het nestje.

Nóg een lekkere paastaart:

Simnel cake: dit is het en zo maak je het (voor Pasen)

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.