Terug

Geen grappen, vier borrelhappen

Als je vrienden borrelhappen waren, waren dit je bèste vrienden: tomchèvres, katenroosjes, kaasvlinders en paddenstoelpasteitjes. Proost!

Guido

Recept van
Guido

Hartig
Makkelijk
(1) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 400 gram koude boter
  • 400 gram koud water
  • 200 gram bloem
  • 6 gram zout
  • 2 eieren
  • 20 milliliter room

Tomchèvres

  • 200 milliliter tawny port
  • 10 gram gelatine
  • 250 gram geitenkaas
  • 100 gram roomkaas
  • 100 gram slagroom
  • 1 eetlepel honing
  • 1 verse vijg
  • 50 gram walnoten, gehalveerd

Katenroosjes

  • 10 stuks Katenspek (strips)
  • 1 golden delicious appel
  • 1 eetlepel vijgenjam

Kaasvlinders

  • 50 gram roomkaas
  • 100 gram old amsterdam
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 20 gram sesamzaad

Paddenstoel pasteitjes

  • 1 snuf zwarte nigellazaad
  • 2 sjalotten
  • 2 grote portabello paddenstoelen
  • 100 gram shii take paddenstoelen
  • 3 eetlepels boter
  • 100 milliliter rode wijn
  • 50 milliliter room culinair
  • 1 eetlepel wildfond
  • 1 eetlepel paddenstoelenfond
  • 300 gram roomkaas
  • 1 bosuitjes
  • 1 bosje bieslook
  • snufje peper
  • snufje zout

Bereidingswijze

Bladerdeeg

  • Kneed boter, bloem, water en zout door elkaar tot een deegbal ontstaat.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol uit tot een langwerpige plak en vouw in drieën als een brief.
  • Draai een kwartslag, rol opnieuw uit en vouw in drieën.
  • Laat 20 minuten rusten in de koelkast.
  • Herhaal dit 3 keer.
  • Verdeel het in 4 gelijke delen.
  • Laat het deeg in de koelkast rusten tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Kluts eieren met room.

Tomchèvres

  • Rol een deegbal uit tot een rechthoek. Prik er gaatjes in.
  • Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Smeer in met eistrijksel.
  • Bak in de hete oven voor ongeveer 15-20 minuten.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Verwarm de port in een steelpannetje en voeg de gelatine toe.
  • Schenk op een plaat, laat afkoelen en steek er kleine cirkels uit.
  • Doe geitenkaas, roomkaas, slagroom en honing in een keukenmachine en klop goed door elkaar tot een crème.
  • Hak walnoten en vijg fijn en meng door de crème.
  • Doe in een spuitzak en vul de bladerdeegbakjes.
  • Garneer met portgelei.

Katenroosjes

  • Rol een deegbal uit tot een dunne plak.
  • Snijd er 10 dunne strips uit.
  • Snijd de appel in dunne plakjes.
  • Leg katenspek en appel op de dunne plakjes en rol op als een roosje.
  • Leg op de beklede bakplaat.
  • Smeer in met eistrijksel.
  • Bak in ongeveer 15-20 minuten bruin.
  • Haal uit de oven en bestrijk met vijgenjam.

Kaasvlinders

  • Rol een deegbak uit tot een dunne plak.
  • Smeer in met roomkaas en besprenkel met oude kaas.
  • Bestuif met paprikapoeder en sesamzaad.
  • Rol van twee kanten naar binnen toe.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Snijd vervolgens mooie vlinder-plakken.
  • Leg de vlinders op de bakplaat en bak in 15-20 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen.

Paddenstoel pasteitjes

  • Rol een deegbal uit tot een dunne plak.
  • Snijd hier 6 cirkels uit ter grootte van de muffinvormpjes.
  • Bekleed muffinvormpjes met het deeg.
  • Snijd nog 6 cirkels uit voor de deksel.
  • Leg die op de beklede bakplaat.
  • Smeer in met eistrijksel en verdeel nigella zaad erover.
  • Bak in 15-20 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen.
  • Snijd sjalotjes en paddenstoelen klein en bak aan met een beetje boter.
  • Doe sjalotjes, paddestoelen, rode wijn, room culinair, peper, zout, fonds en bosui in een pannetje en kook door tot het niet meer loopt.
  • Meng dit door de roomkaas.
  • Vul de pasteitjes hiermee.
  • Garneer met bieslook.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.