E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Schwarzwalder stronk

Deze gekantelde laagjes taart heeft een vulling op basis van Schwarzalader Kirsch. Dus lekker veel kersen en kersenlikeur erin! En dan gemaakt als een boomstam.

Niels

Recept van
Niels

Taart
(25) reviews

Ingrediƫnten

Biscuit

  • 225 gram eiwit
  • 150 gram eidooier
  • 165 gram kristalsuiker
  • 125 gram bloem
  • 23 gram cacaopoeder
  • 15 gram custardpoeder

Trempeersiroop

  • 560 gram kersen uit pot
  • 470 gram kristalsuiker
  • Scheut kirsch

Kersenjam

  • 200 gram kersen
  • 70 gram geleisuiker
  • Sap van 1 citroen

Pure chocolade ganache

  • 125 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel honing
  • 150 gram pure chocolade
  • 25 milliliter kirsch
  • 40 gram ongezouten roomboter

Mos

  • 24 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 60 gram honing
  • Groene kleurstof
  • 50 gram bloem
  • 12 gram bakpoeder

Kersenmousse

  • 25 gram gelatine
  • 225 gram melk
  • 1 vanillestokje
  • 115 gram kristalsuiker
  • 115 gram eidooier
  • 50 gram kersenlikeur
  • 750 milliliter slagroom

Decoratie

  • 200 gram witte marsepein
  • 200 gram rode marsepein
  • 500 gram donkerbruine rolfondant
  • 500 gram beige rolfondant

Bereidingswijze

Een aangesneden gekantelde laagjestaart Schwarzwalder Kirsch van Niels.Wanneer je deze taart doorsnijd, zie je de laagjes mooi zitten. De kersen in de vulling zorgen dat het lekker fris is. En door de gekantelde laagjes taart te maken als boomstam heb je ook nog eens een prachtige taart!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • 2 springvormen (20 centimeter)
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Steelpan
  • Mesje of modelleertools

Voorbereiding voor de laagjes taart

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet de springvormen in en bekleed met bakpapier.

Laagjes taart biscuit

  • Klop de eiwitten met de suiker op tot zachte pieken.
  • Spatel de eidooiers voorzichtig door de eiwitten heen.
  • Zeef de bloem, cacaopoeder en custardpoeder boven het beslag en roer goed door.
  • Verdeel het beslag over de 2 springvormen.
  • Bak de biscuits af in 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de biscuits volledig afkoelen tot de opbouw van de laagjes taart.

Trempeersiroop met kersen

  • Doe het kersensap uit de pot in een pan met de suiker en kirsch.
  • Kook het vocht uit het kersensap op middelhoog vuur.
  • Snijd ondertussen alle kersen doormidden.
  • Voeg de kersen toe aan de pan en kook nog even door.
  • Laat de kersen marineren in de koelkast.

Tremperen vs tempereren

 

Kersenjam

  • Doe de kersen in een pan en verwarm tot het een gladde puree wordt.
  • Pureer de kersen met de staafmixer tot een gladde jam.
  • Voeg de geleisuiker en het citroensap toe aan de pan en roer goed door.
  • Laat de jam 10 minuten doorkoken op middelhoog vuur.
  • Zet de jam in de koelkast om af te laten koelen.

Pure chocolade ganache

  • Combineer de slagroom met honing in een pan. Verwarm op laag vuur.
  • Breek ondertussen de pure chocolade in een kom.
  • Giet de warme slagroom over de chocolade en roer tot de chocolade volledig gesmolten is.
  • Roer de kirsch door de ganache heen.
  • Voeg de boter blokje voor blokje toe aan de ganache en klop goed door.
  • Zet de ganache apart tot de opbouw van de laagjes taart.

Mos

  • Klop de eieren samen met de suiker luchtig.
  • Voeg de honing toe aan de eieren en roer goed door.
  • Voeg de kleurstof druppel voor druppel toe aan het beslag tot het de juiste kleur bereikt.
  • Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en spatel voorzichtig door het beslag heen.
  • Bak het mos 2 minuten in de magnetron op het hoogste vermogen mogelijk.
  • Zet het mos apart tot de opbouw van de laagjes taart.

Kersenmousse

  • Week de gelatine 10 minuten in koud water.
  • Verwarm de melk met het merg van het vanillestokje en de suiker in een pan. Breng aan de kook.
  • Klop ondertussen het eidooier los.
  • Haal de pan van het vuur. Roer een klein beetje van de melk door de eidooier.
  • Giet de eidooier al roerend in de pan en verwarm tot 80 graden.
  • Haal de pan van het vuur. Roer de gelatine en een scheut kersenlikeur door de mousse heen.
  • Zet de mousse in de koelkast om af te laten koelen.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Combineer de mousse met de slagroom. Zet in de koelkast om op te laten stijven.

Opbouw van de gekantelde laagjes taart

  • Snijd de biscuits horizontaal doormidden.
  • Trempeer de lagen biscuits met de trempeersiroop.
  • Vul alle lagen met een kleine laag kersenjam en een royale laag kersenmousse.
  • Smeer de taart af met de chocolade ganache.
  • Rol de donkerbruine rolfondant uit tot een dunne grote plak. Bekleed hier de hele taart mee.
  • Rol de beige rolfondant uit tot een dunne grote plak. Bekleed hier de boven- en onderkant van de taart mee.
  • Snijd een stuk van de taart af en leg de taart op dit stuk.
  • Maak met een mesje de illusie van boomschors door ringen en strepen in de rolfondant aan te brengen.
  • Decoreer de laagjes taart door het mos rondom de taart aan te brengen.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.