E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mand vol vliegende koekjes

Deze koekjeskroonluchter is een ware verzameling van verschillende koeken. Van spritsen bedekt met een laagje chocolade tot gevulde romia’s en ronde kattentongen; in deze kroonluchter hangt een mix van allerlei lekkers.

Pien

Recept van
Pien

Koekjes
(0) reviews

Ingrediënten

Romia's

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • Merg van 0,5 vanillestokje
  • Snufje zout
  • 200 gram poedersuiker
  • 80 gram eiwit
  • 200 gram tarwebloem

Romia vulling

  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram glucose
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram slagroom
  • 200 gram geschaafde amandelen

Kattentongen

  • 240 gram ongezouten roomboter
  • 240 gram fijne kristalsuiker
  • Merg van 0,5 vanillestokje
  • Citroenrasp
  • 10 gram zout
  • 120 gram eiwit
  • 120 gram bloem
  • 3 druppels citroenolie

Spritsen

  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 70 gram witte basterdsuiker
  • 20 gram poedersuiker
  • 30 gram melk
  • 200 gram tarwebloem
  • Snufje zout

Decoratie

  • 300 gram pure chocolade
  • 100 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze

Wat deze kroonluchter vol koeken bijzonder maakt? De kattentongen zijn niet langwerpig, maar rond. Kan je extra lang genieten van deze koekjes.

Bakbenodigdheden Mand vol vliegende koekjes - Pien

  • Steekring koekjes
  • Steekring klein
  • Frame voor koekjes
  • Kersthaakjes
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes
  • Staande mixer met toebehoren
  • Kommen
  • Keukenweegschaal
  • Rooster
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Spatel
  • Kleurstof groen
  • Kleurstof roze
  • Kleurstof blauw

Voorbereiding voor de koeken

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.

Romia’s

  • Meng de boter, merg van een vanillestokje en een snufje zout in een kom zalvig.
  • Voeg de poedersuiker en het eiwit toe.
  • Zeef de tarwebloem boven het mengsel en meng dit goed door.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Spuit ringetjes met een diameter van ongeveer 10 centimeter.

Romia vulling

  • Breng de suiker, glucose, boter en slagroom in een steelpan aan de kook.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg de geschaafde amandelen toe.
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Doe de vulling in een spuitzak.
  • Spuit kleine rondjes in de ringen van de romia’s.
  • Bestrooi de romia’s met amandelschaafsel.
  • Bak de romia’s gaar in 23 minuten.

Kattentongen

  • Meng de boter, suiker, merg van een vanillestokje, citroenrasp en zout in een kom tot een luchtig geheel.
  • Voeg het eiwit toe.
  • Zeef de bloem boven de kom en meng dit goed door.
  • Voeg een paar druppels citroenolie toe.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit in een bakvorm kleine streepjes van ongeveer 1 centimeter.
  • Bak de koekjes gaar in 8 minuten. Draai de bakplaat na 4 minuten om.

Spritsen

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Kneed de boter zalvig en voeg beetje bij beetje de witte basterdsuiker en poedersuiker toe.
  • Voeg de melk toe en spatel dit door het mengsel.
  • Zeef de tarwebloem en een snufje zout boven het mengsel en meng dit goed door.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een kartel spuitmondje en spuit s-vormpjes op een beklede bakplaat.
  • Bak de spritsen gaar in 20 minuten.

Decoratie

  • Smelt 2/3 pure chocolade au bain-marie en tempereer dit tot 38 graden.
  • Voeg 1/3 koude chocolade toe aan de warme chocolade en laat de temperatuur verder dalen naar 31 graden.

Opbouw van de kroonluchter vol koeken

  • Dip de spritsen in de pure chocolade en laat ze uitharden.
  • Plaats in alle koeken een haakje en hang ze in de kroonluchter.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.