Terug

Gevuld brood – Haagse Kakker

Een royaal krentenbrood gevuld met een donkere kaneel-amandelspijs. Kun je mee aankomen op het Binnenhof.

Menno

Recept van
Menno

Makkelijk
(43) reviews

Ingrediënten

Deeg I

  • warm water
  • 225 gram rozijnen
  • 225 gram krenten
  • 1 vanillestokje
  • 365 milliliter volle melk
  • 42 gram verse gist
  • 660 gram tarwebloem
  • 1 ei
  • 70 gram zachte boter
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 12 gram zout
  • zonnebloemolie

Vulling

  • 300 gram amandelschaafsel
  • 300 gram kristalsuiker
  • 2.5 theelepel kaneel (gemalen)
  • 1 eiwit

Deeg II

  • zakje amandelschaafsel
  • honing
  • ei voor het bestrijken

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een bakvorm met een diameter van 28 centimeter in met boter en bestuif met bloem.

Deeg I

  • Wel de rozijnen en krenten in warm water.
  • Laat ze goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
  • Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
  • Doe het merg en het vanillestokje in de melk.
  • Verhit de melk tot het lauwwarm is en los de gist hierin op.
  • Haal het vanillestokje eruit.
  • Doe bloem, boter, een ei, suiker, zout en melk in een kom.
  • Kneed ongeveer 10 minuten door tot een soepel deeg.
  • Vorm het deeg tot een bal en doe het in een ingevette kom.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek circa 1 uur rijzen.

Vulling

  • Maal in een hakmachine amandelschaafsel, suiker, kaneel en eiwit tot amandelspijs.

Deeg II

  • Haal het deeg uit de kom en kneed de uitgelekte rozijnen en krenten in twee delen erdoor.
  • Verdeel het deeg in tweeën en vorm de stukken tot ballen.
  • Rol de ballen uit tot ronde plakken van circa 2 centimeter dik en leg een plak op de bodem van de bakvorm.
  • Rol de amandelspijs rond uit tussen twee vellen bakpapier.
  • Verdeel de spijs over het deeg in de bakvorm, maar houd 2 centimeter van de rand vrij.
  • Dek de spijs af met de andere plak deeg en druk de randen wat aan.
  • Laat circa 45 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 225°C.
  • Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en strooi het amandelschaafsel erover.
  • Zet het brood in de oven en schakel de oven terug naar 200°C.
  • Bak het brood in circa 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  • Als de bovenkant te bruin wordt, dek deze dan af met aluminiumfolie.
  • Haal uit de oven en laat even afkoelen.
  • Bestrijk de bovenkant met wat honing en strooi er nog wat extra amandelschaafsel over.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.