Terug

Gevulde kerstster met een twist

Matthieu

Recept van
Matthieu

Hartig
Brood
Expert
(5) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 320 gram water (20-25 graden)
  • 32 gram verse gist
  • 600 gram patentbloem
  • 7 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram olijfolie extra vergine
  • Italiaanse kruiden

Groene pesto

  • 60 gram basilicum
  • 40 gram pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • 60 gram parmezaanse kaas
  • 50 gram olijfolie extra vergine
  • zwarte peper (gemalen)
  • 0.5 theelepel zout
  • 1 citroen

Samenstellen

  • 1 ei
  • 1 bakje(s) koffiemelk
  • maanzaad
  • sesamzaad
  • zongedroogde tomaten
  • basilicum
  • mini mozzarella bolletjes

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C.

Deeg

  • Schenk een beetje water in een mengkom.
  • Verkruimel het gist hierin en laat oplossen. Roer even door.
  • Voeg overige water en de rest van de ingrediënten toe en kneed in een keukenmachine tot een mooi samenhangend en elastisch deeg.
  • Bedek met wat olie en dek de kom af met folie.
  • Laat het deeg op een warme, tochtvrije plek ongeveer 30 minuten rijzen.

Groene pesto

  • Doe basilicumblaadjes, pijnboonputten, geraspte Parmezaanse kaas en knoflook in een blender en mix tot een glad geheel.
  • Voeg beetje bij beetje olijfolie toe, maar zorg ervoor dat de pesto niet te dun wordt. Voeg eventueel twee eetlepels water toe.
  • Breng op smaak met zout, peper en citroen.

Samenstellen

  • Zodra het deeg gerezen is, kneed het nog even door en verdeel in 3 gelijke delen.
  • Bol ieder deegballetje op en rol uit tot een grote ronde lap van dezelfde grootte.
  • Leg een lap op de bakplaat.
  • Smeer de helft van de pesto op de deeglap en bedek met de tweede deeglap.
  • Smeer ook deze in met pesto.
  • Leg hier de derde lap als afsluiter.
  • Snijd voorzichtig 16 ‘pizzapunten’ in in het deeg, maar snijd niet door tot het midden.
  • Druk in het midden met behulp van een kleine stervorm een gat in het deeg zodat er een krans ontstaat.
  • Pak vervolgens twee naast elkaar liggende flappen en draai deze tot twee keer toe naar binnen.
  • Plak de uiteinden een beetje aan elkaar zodat ze een sterpunt vormen.
  • Klop het ei los met een scheutje koffiemelk en bestrijk het brood hiermee. Bestrooi met sesamzaad en maanzaad.
  • Dek de kerstster af met plasticfolie en laat nog 30 minuten rijzen op een tochtvrije en warme plek.
  • Bak het brood af in de warme oven in ongeveer 25 minuten of tot hij mooi bruin is.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Leg het brood op een mooi bord of goede broodplank.
  • Maak cocktailprikkers op met mozzarellabolletjes, zongedroogde tomaatjes en basilicumblaadjes en steek er een in iedere broodpunt.
  • Serveer eventueel met roomboter, zout en peper.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.