Terug

Gevulde speculaas, cocosmacroontjes en roomkoekjes

Je hebt een extra grote koektrommel nodig als je klaar bent met deze 3 snelle recepten: speculaashapjes, micro-macroontjes en roomkoekjes. Uitdelen maar!

Evert

Recept van
Evert

Makkelijk
(6) reviews

Ingrediënten

De gevulde speculaas

  • 125 gram boter
  • 250 gram Zeeuwse bloem
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk
  • 5 gram bakpoeder
  • hele blanke amandelen
  • 300 gram amandelspijs
  • 2 eieren

De kokosmakroontjes

  • ouwelvellen
  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker
  • 125 gram geraspte kokos
  • mespuntje zout

De roomkoekjes

  • 250 gram patentbloem
  • 210 gram zachte boter
  • 125 gram slagroom
  • 2 eidooiers
  • 10 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 1 citroen (rasp)
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • kaneel (gemalen)

Bereidingswijze

De gevulde speculaas

  • Kneed boter, Zeeuwse bloem, basterdsuiker, speculaaskruiden, melk en koolzuur samen tot een soepel deeg.
  • Verpak in folie en laat 1 uur rusten en rijpen in de koelkast. Als het kan, laat het een hele nacht rusten. Dan trekken de smaken goed in.
  • Kneed het amandelspijs door en slap af met 1 ei. Laat even koel worden in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Rol het deeg uit tot een lange rechthoekige plaat. Snijd in twee gelijke delen.
  • Leg een helft op de bakplaat en breng de vulling aan. Dek af met de tweede deegplak.
  • Klop het andere ei los en bestrijk het deeg hiermee. Decoreer met de amandelen.
  • Bestrijk opnieuw.
  • Bak de gevulde speculaas ongeveer 45 minuten.
  • Haal uit de oven en snijd in een mooie, niet te grote vierkanten.

De kokosmakroontjes

  • Verwarm de oven voor op 150˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg velletjes ouwel op het bakpapier.
  • Klop de eiwitten stijf met het zout.
  • Spatel vervolgens de suiker en kokos door het eiwit.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit kleine hoopjes beslag op de ouwel.
  • Bak de kokosmakroontjes in 20-25 minuten mooi gaar.

De roomkoekjes

  • Klop de bloem met wat lauw water tot een kneedbaar deeg en laat dit een kwartiertje rusten.
  • Rol het deeg uit en verdeel 1/3e van de boter erover. Kneed goed door.
  • Herhaal tot alle boter door het deeg zit en laat opnieuw rusten.
  • Vet kleine, diepe koekvormpjes in en bestuif met bloem.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 3 millimeter dikte en rol het vervolgens strak op.
  • Snijd de rol in 1 centimeter brede koekjes en bekleed de vormpjes hiermee. Laat rusten.
  • Verwarm ondertussen de slagroom, eidooiers, bloem, suiker, citroenrasp, poedersuiker en kaneel op matig vuur en breng aan de kook. Laat even koken tot het indikt.
  • Stort de room op een schaal en laat afkoelen. Doe in een spuitzak.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 220˚C
  • Spuit de afgekoelde room in de vormpjes en bak de koekjes gedurende 25 à 30 minuten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.