Terug

Gloeiend Kerstbrood

Zeker geen makkelijke tulband, maar wél een overheerlijke. De combinatie van de vele geurende specerijen brengt je direct in de kerststemming!

Michel

Recept van
Michel

Expert
(4) reviews

Ingrediënten

Brood

  • 500 gram patentbloem
  • 35 gram gist
  • 50 gram basterdsuiker
  • 85 gram boter
  • 15 gram melkpoeder
  • 70 gram ei
  • 2 citroenen (rasp)
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • 1 sinaasappel (rasp + sap)
  • 100 gram hazelnoten
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 100 gram cranberries
  • 100 gram vijgen (wellen)
  • 18 gram kaneelpoeder
  • 4 gram nootmuskaat
  • 4 gram kruidnagel
  • 3 gram gemberpoeder
  • 2 gram kardemom
  • 2 gram witte peper
  • 2 gram anijszaad
  • 4 gram citroengras
  • 300 gram donkere rum
  • 10 gram zout

Banketbakkersroom

  • 25 gram maïzena
  • 50 gram kristalsuiker
  • 25 gram boter
  • 200 gram volle melk
  • 25 gram slagroom
  • 3 eidooiers
  • 2 sinaasappels (rasp + 25 milliliter sap)
  • 1 vanillestokje (merg)

Amandelspijs

  • 250 gram kristalsuiker
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 250 gram blanke amandelen

Garnering

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 500 gram poedersuiker
  • 500 gram isomalt
  • 1 sinaasappel (schil)
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 steranijs
  • 12 kruidnagels
  • 500 gram rode wijn
  • scheutje zoete vermout

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Suikerthermometer
  • Tulband
  • Siliconenmat
  • Kwast
  • Mengkom
  • Steelpan
  • Sifonspuit
  • Dressingfles
  • Theedoek
  • Zeef

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.

Brood

  • Meng de kaneelpoeder, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom, witte peper, anijszaad en citroengras tot een specerijenmengsel.
  • Hak de vijgen fijn.
  • Vul de sifon met het sap van 1 sinaasappel, rum, rozijnen, krenten, cranberry’s en vijgen. Zet 2 stikstofpatronen op de sifon en laat staan.
  • Kneed vervolgens bloem, gist, ei, suiker, zout, citroen- en sinaasappelrasp, boter, melkpoeder, 5 gram van het specerijenmengsel en 265 gram water tot een elastisch deeg.
  • Ontgas vervolgens de sifonspuit, zeef de inhoud en dep goed droog. Kneed dit mengsel samen met de hazelnoten door het deeg  en vorm een bol.
  • Laat het deeg 15 minuten rijzen onder een theedoek.
  • Ga ondertussen verder met de banketbakkersroom en de amandelspijs.
  • Ontgas vervolgens het deeg door het plat te drukken en maak een gat in het midden van het deeg (donutvorm).
  • Draai een rol van het spijs en plaats deze op het deeg.
  • Vet de tulbandvorm in met een beetje boter.
  • Vouw het deeg om het spijs dicht en leg het deeg met de naad naar beneden in de tulbandvorm.
  • Dek de vorm af met een theedoek en laat 30 minuten rijzen.
  • Plaats de tulbandvorm in de voorverwarmde oven, draai de temperatuur naar 175 graden en bak het brood in 40 minuten goudbruin en gaar.

Banketbakkersroom

  • Breng ondertussen al roerend een pan met melk, slagroom, vanillemerg, eierdooiers, suiker en maïzena aan de kook. Voeg, als het mengsel lobbig is, boter, sinaasappelrasp en -sap toe en roer goed door.
  • Dek de banketbakkersroom af met vershoudfolie en laat afkoelen in de koelkast.

Amandelspijs

  • Maal amandelen en hazelnoten fijn in de foodprocessor. Meng met suiker en de eieren tot spijs.

Garnering

  • Breng een pan met 250 gram water en suiker aan de kook en voeg kaneelstokjes, steranijs, kruidnagels en 2 grote schillen van de sinaasappel toe.
  • Kook het mengsel in tot een siroop en voeg de wijn toe.
  • Kook nogmaals in tot een siroop en haal de pan van het vuur.
  • Voeg naar smaak de zoete vermout toe en laat het mengsel in de pan afkoelen.
  • Meng een klein deel van de siroop met poedersuiker en roer tot een glazuur.
  • Smelt vervolgens de isomalt in een pan tot 160 graden.
  • Giet drie vierde van het isomaltmengsel uit over een siliconenmat en kneed met hitte bestendige handschoenen tot er een zijdeglans ontstaat.
  • Maak van de geknede isomalt een spiraal en een kerstster.

Afwerken/decoratie

  • Bestrijk het warme brood met siroop.
  • Volg met een drip van het glazuur en lijm met het restje isomalt de kerstster en de spiraal op het brood.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.