Terug

Goud-goed

Dit is een taartje met spannende smaken. Jeroen combineert saffraan met pijnboompitjes en verse vanille uit Madagaskar. De gouden glaçage geeft deze taart de glans die hij verdient.

Jeroen

Recept van
Jeroen

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 90 gram roomboter
  • 6 eieren
  • 175 gram suiker
  • 150 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 vanillestokje

Saffraancrème

  • 1 pakje saffraan
  • 2 eetlepels kokend water
  • 250 gram melk
  • 50 gram suiker
  • 22 gram custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 250 gram roomboter
  • 60 gram roomboter

Gekarameliseerde pijnboompitjes

  • 100 gram pijnboompitten
  • 1.5 eetlepel honing
  • 8 gram roomboter
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • snuf zout
  • 1 eetlepel kristalsuiker

Glaçage

  • 300 gram witte chocolade
  • 170 gram water
  • 300 gram kristalsuiker
  • 300 gram glucosestroop
  • 200 gram gecondenseerde melk
  • 20 gram gelatine
  • 5 gram gouden poederkleurstof (optioneel)

Chocolade bladen

  • 300 gram pure chocolade
  • goudpoeder
  • 1 vel bladgoud

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet de bakring(en) of springvorm(en) van ø 20 en ø 12 centimeter in en bekleed met bakpapier.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Week de gelatine in koud water

Biscuit

  • Smelt de boter.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten met de helft van de suiker en een snuf zout luchtig.
  • Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg eruit.
  • Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker en het vanillemerg au bain-marie schuimig.
  • Meng een beetje eiwit door het eigeel.
  • Spatel het eigeel-mengsel bij de rest van het eiwit.
  • Spatel voorzichtig de bloem erdoor.
  • Spatel tot slot de gesmolten boter door het mengsel.
  • Vul de ø 20 en ø 12 centimeter vormen met het biscuit.
  • Bak het kleine biscuit in 20 minuten af. De grote in circa 30 minuten.
  • Test met een satéprikker of het biscuit gaar is.
  • Laat de biscuits afkoelen en snijd beide in 3 horizontale plakken.

Saffraancrème

  • Doe 2 eetlepels kokend water in een schaaltje en laat de saffraan hierin trekken.
  • Meng de eidooiers met de custardpoeder, de helft van de suiker en een scheutje melk tot er een papje ontstaat.
  • Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg eruit.
  • Breng de rest van de melk, de rest van de suiker en de vanille aan de kook.
  • Voeg een beetje warme melk bij het papje en giet alles terug in het pannetje.
  • Roer door tot de massa begint te koken en gebonden is.
  • Giet uit in een platte schaal en dek af met plasticfolie.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Roer het daarna los in een schaal.
  • Haal de saffraandraadjes uit het water en meng het saffraanwater met de room.
  • Klop de zachte boter met de poedersuiker luchtig en wit.
  • Voeg beetje bij beetje de saffraanroom bij de luchtige boter en laat nog even luchtig draaien.
  • Help de crème even mee door met een spatel de zijkanten schoon te schrapen.

Gekarameliseerde pijnboompitjes

  • Draai de temperatuur van de oven terug naar 160 graden.
  • Smelt de boter met honing, vanille-extract en zout.
  • Voeg hier de pijnboompitjes aan toe en meng met elkaar.
  • Doe het mengsel op de met bakpapier bekleedde bakplaat en zet 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin gebakken zijn.
  • Roer om de 5 minuten even om.
  • Laat afkoelen en strooi de eetlepel suiker over de pitjes en roer om.

Glaçage

  • Hak de chocolade in stukjes en doe het in een maatbeker.
  • Breng het water met de suiker, glucosestroop en de gecondenseerde melk aan de kook.
  • Knijp de gelatine uit en voeg toe.
  • Giet daarna het mengsel op de witte chocolade en meng tot de chocolade gesmolten is.
  • Voeg het gouden kleurpoeder toe.
  • Meng door met een staafmixer.
  • Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur.

Chocolade bladen

  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Breng de chocolade door te tableren op temperatuur.
  • Leg een vel cellofaanpapier op je werkbank.
  • Giet de chocolade uit op het plastic en strijk glad met een paletmes.
  • Laat hard worden.
  • Breek stukken af ter grootte van de zijkant van de taart.
  • Kwast hier een beetje gouden kleurpoeder op.

Opbouw

  • Bestrijk de biscuitplakken met de saffraancrème en verdeel de nootjes tussen de plakken.
  • Stapel de plakken op elkaar.
  • Zet de kleine taart op de grote taart.
  • Besmeer de taart met de crème en strijk helemaal glad.
  • Zet de taart daarna in de vriezer en laat opstijven.
  • Haal de taart uit de vriezer en zet op een taartrek boven een bak.
  • Giet de gouden glacage over de taart.
  • Plak de chocolade bladen aan de zijkant van de taart.
  • Leg hier en daar een klein stukje bladgoud op de chocolade.

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Staafmixer
  • Bakplaat
  • Bakringen of springvormen van ø 20 en ø 12 centimeter.
  • Acetaatfolie
  • Kwastje
  • Taartrooster
  • Maatbeker

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.