Terug

Guglhupf uit het Oosten

Een tulband vol rozijnen, maanzaad en een scheutje rum om het af te maken.

Liesbeth

Recept van
Liesbeth

Goed te doen
(3) reviews

Ingrediënten

Tulband

  • 450 gram patentbloem
  • 1 zakje gist
  • 90 gram poedersuiker
  • 200 milliliter volle melk
  • 100 gram boter (gesmolten)
  • 2 eieren
  • 1 eigeel
  • 1 citroen (rasp)
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • vanillestokje (merg)

Vulling

  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 150 milliliter volle melk
  • 30 gram boter (gesmolten)
  • 1 ei
  • 1 citroen (rasp)
  • 80 gram rozijnen
  • 30 gram amandelstiften
  • 180 gram maanzaad (fijngemalen)
  • 20 milliliter rum
  • snufje kaneel

Glazuur

  • 300 gram poedersuiker
  • 50 milliliter hibiscusthee

Garnering

  • 3 eetlepels fijne tafelsuiker
  • 1 eiwit
  • 7 takjes rozemarijn

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Mengkom
  • Deegkrabber
  • Deegrol
  • Verhoudfolie
  • Aluminiumfolie
  • Kwast

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Tulband

  • Verhit melk in een steelpan tot 35 graden.
  • Kneed in de keukenmachine bloem, gist, ei, eigeel, vanillemerg, poedersuiker, gesmolten boter, lauwwarme melk en citroen-, en sinaasappelrasp tot een glad deeg. Het deeg is pas goed gekneed als deze niet meer aan de rand van de kom plakt.
  • Laat het deeg 20-30 minuten rijzen en ga ondertussen verder met de vulling.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol daarop het deeg met een deegroller dun uit.
  • Verdeel de maanzaadvulling over de deegplak en rol de vulling strak in het deeg.
  • Vet de tulbandvorm in met een beetje boter, leg de deegrol in de vorm en laat 30 minuten rijzen.
  • Plaats vervolgens de tulbandvorm in de voorverwarmde oven en bak 20 minuten. Draai de temperatuur omlaag naar 150 graden en bak in 20-25 minuten gaar.
  • Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm en stort vervolgens op een schaal.

Vulling

  • Week de rozijnen in een bakje met rum.
  • Verhit melk in een steelpan, voeg de suiker toe en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg boter, ei, maanzaad, rozijnen, citroenrasp, amandelstiften en kaneel toe. Roer goed en laat afkoelen.
  • Ga verder met de tulband.

Glazuur

  • Voeg de poedersuiker en de thee aan een kom toe en roer tot een glad glazuur.

Garnering

  • Klop eiwit luchtig.
  • Dip de takjes rozemarijn door het eiwit en wentel ze door de suiker.

Afwerken/decoratie

  • Smeer de tulband af met glazuur en prik de rozemarijntakjes erin.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.