E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Guglhupf uit het Oosten

Een tulband vol rozijnen, maanzaad en een scheutje rum om het af te maken.

Liesbeth

Recept van
Liesbeth

Brood
(8) reviews

Ingrediënten

Tulband

  • 450 gram patentbloem
  • 1 zakje gist
  • 90 gram poedersuiker
  • 200 milliliter volle melk
  • 100 gram boter (gesmolten)
  • 2 eieren
  • 1 eigeel
  • 1 citroen (rasp)
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • vanillestokje (merg)

Vulling

  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 150 milliliter volle melk
  • 30 gram boter (gesmolten)
  • 1 ei
  • 1 citroen (rasp)
  • 80 gram rozijnen
  • 30 gram amandelstiften
  • 180 gram maanzaad (fijngemalen)
  • 20 milliliter rum
  • snufje kaneel

Glazuur

  • 300 gram poedersuiker
  • 50 milliliter hibiscusthee

Garnering

  • 3 eetlepels fijne tafelsuiker
  • 1 eiwit
  • 7 takjes rozemarijn

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Mengkom
  • Deegkrabber
  • Deegrol
  • Verhoudfolie
  • Aluminiumfolie
  • Kwast

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Tulband

  • Verhit melk in een steelpan tot 35 graden.
  • Kneed in de keukenmachine bloem, gist, ei, eigeel, vanillemerg, poedersuiker, gesmolten boter, lauwwarme melk en citroen-, en sinaasappelrasp tot een glad deeg. Het deeg is pas goed gekneed als deze niet meer aan de rand van de kom plakt.
  • Laat het deeg 20-30 minuten rijzen en ga ondertussen verder met de vulling.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol daarop het deeg met een deegroller dun uit.
  • Verdeel de maanzaadvulling over de deegplak en rol de vulling strak in het deeg.
  • Vet de tulbandvorm in met een beetje boter, leg de deegrol in de vorm en laat 30 minuten rijzen.
  • Plaats vervolgens de tulbandvorm in de voorverwarmde oven en bak 20 minuten. Draai de temperatuur omlaag naar 150 graden en bak in 20-25 minuten gaar.
  • Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm en stort vervolgens op een schaal.

Vulling

  • Week de rozijnen in een bakje met rum.
  • Verhit melk in een steelpan, voeg de suiker toe en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg boter, ei, maanzaad, rozijnen, citroenrasp, amandelstiften en kaneel toe. Roer goed en laat afkoelen.
  • Ga verder met de tulband.

Glazuur

  • Voeg de poedersuiker en de thee aan een kom toe en roer tot een glad glazuur.

Garnering

  • Klop eiwit luchtig.
  • Dip de takjes rozemarijn door het eiwit en wentel ze door de suiker.

Afwerken/decoratie

  • Smeer de tulband af met glazuur en prik de rozemarijntakjes erin.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.