Terug

Haags Hopje met een zachte g..

Haagse Hopjes met Limburgse blauwe bessen. Het klinkt als een bijzondere combinatie, maar Jeanette weet het te verwerken in een smakelijke taart. De koffie-karamelsmaak van de hopjes maakt de taart lekker zoet, terwijl de blauwe bessen in combinatie met Griekse yoghurt zorgen voor een frisse tegenhanger. Durf jij deze smaakcombinatie aan?

Jeanette

Recept van
Jeanette

Moeilijk
(4) reviews

Ingrediënten

Krokante bodem

  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 65 gram roomboter
  • 7 gram cacaopoeder
  • 50 gram havermout
  • snuf zout
  • 40 gram hazelnoten zonder vel

Blauwe bessen cake

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • rasp van een halve citroen
  • 2 eiwitten
  • 2 eieren
  • 225 gram bloem
  • 2.5 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
  • 125 milliliter volle melk
  • 3 eetlepels Limburgse blauwen bessenjam

Koffiebiscuit

  • 112.5 gram fijne kristalsuiker
  • 112.5 gram patentbloem
  • 90 gram eidooier
  • 135 gram eiwit
  • snuf zout
  • 5 gram espressopoeder

Blauwe bessen vlaaivulling

  • 200 gram blauwe bessen
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels maïzena
  • 2 eetlepels blauwe bessensap

Blauwe bessen mousse

  • 150 gram blauwe bessen
  • 170 gram Griekse yoghurt (10% vet)
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram poedersuiker
  • 150 milliliter slagroom
  • 4 blaadjes gelatine
  • 2 eetlepels honing

Haagse Hopjes mousse

  • 200 milliliter volle melk
  • 35 gram fijne suiker
  • 100 gram Haagse hopjes
  • 2.5 blaadjes gelatine
  • 200 milliliter slagroom
  • 1 theelepel espressopoeder

Vanille botercrème

  • 200 gram gepasteuriseerd eiwit
  • 325 gram fijne kristalsuiker
  • 600 gram roomboter
  • snuf zout
  • 2 theelepels vanille-extract
  • paarse kleurstof

Haagse Hopjes schotsen

  • 20 stuks Haagse hopjes

Taartopbouw

  • 250 gram blauwe bessen
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 1 eetlepel water

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • taartpan van ø 21 centimeter (2x)
  • taartpan van ø 16 centimeter (2x)
  • Bakring van ø 20 centimeter
  • Bakplaat
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Hakmolen
  • Mixer
  • Taartrooster
  • Zeef
  • Spuitzakken
  • Rond spuitmondje van ø 1 centimeter
  • Gekarteld spuitmondje van ø 1 centimeter
  • Taartdummy ø 24 centimeter

Voorbereiding

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Bekleed een groot bord met bakpapier en leg hierop een bakring van ø 20 centimeter. Bekleed de binnenkant met acetaatfolie.
  • Bekleed de taartpan(nen) van ø 21 centimeter en de taartpan(nen) van ø 16 centimeter met bakpapier en vet in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Krokante bodem

  • Hak de hazelnoot fijn.
  • rooster met de havermout voor 5 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Smelt de boter.
  • Voeg de basterdsuiker, cacaopoeder en zout toe en roer goed door elkaar.
  • Voeg de hazelnoten en havermout toe en roer door.
  • Schep in de bakring, verdeel het mengsel en druk aan met een lepel.
  • Laat uitharden in de vriezer.

Blauwe bessen cake

  • Klop de boter, basterdsuiker en citroenrasp tot een luchtige massa.
  • Klop een voor een de eiwitten erdoor.
  • Klop een voor een de eieren erdoor.
  • Meng en zeef de bloem, bakpoeder en zout.
  • Roer om en om in delen de bloem en de melk door het beslag.
  • Schep een flinke lepel beslag in een kommetje.
  • Verdeel de rest over een taartpan van ø 21 en een taartpan van ø 16 centimeter.
  • Meng de jam door het beslag in het kommetje tot een egaal paars beslag.
  • Giet in de taartpannen en roer een gemarmerd paars patroon met de achterkant van een mes door het beslag.
  • Bak de cakes in 25 minuten gaar.
  • Check de gaarheid met een prikker.
  • Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster in de koeling.

Koffiebiscuit

  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 190 graden.
  • Klop het eiwit luchtig en voeg in delen de kristalsuiker toe.
  • Klop samen tot stijve pieken. Klop op het einde een halve minuut door op lage stand.
  • Voeg de eidooiers in delen toe. Klop niet te lang.
  • Voeg de gezeefde bloem, zout en espressopoeder toe.
  • Spatel tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag over een taartpan van ø 21 en een taartpan van ø 16 centimeter.
  • Bak in ca 13-15 minuten gaar en goudbruin.
  • Haal uit de vormen en laat afkoelen op een rooster.

Blauwe bessen vlaaivulling

  • Breng de bessen met het citroensap en de suiker aan de kook.
  • Laat 5-10 min zachtjes doorkoken.
  • Meng de maïzena met het blauwe bessensap.
  • Giet al roerend bij de bessen in de pan.
  • Breng kort aan de kook tot het begint in te dikken.
  • Laat afkoelen in de koeling.

Blauwe bessen mousse

  • Verwarm de blauwe bessen met de suiker tot de suiker is opgelost.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit, voeg toe en roer goed door.
  • Meng de Griekse yoghurt met de poedersuiker en honing.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Roer de yoghurt, blauwe bessen en slagroom voorzichtig door elkaar met een houten lepel.
  • Zet de vulling koud.
  • Doe voor gebruik in een spuitzak.

Haagse Hopjes mousse

  • Maal de Haagse hopjes fijn.
  • Verwarm de melk met de suiker en de gemalen Haagse hopjes.
  • Laat de hopjes op laag vuur oplossen, terwijl je af en toe roert.
  • Roer de uitgeknepen gelatine erdoor.
  • Laat afkoelen zonder dat het al te stevig wordt.
  • Klop de slagroom stijf.
  • Spatel het afgekoelde hopjesmengsel erdoor.
  • Voeg eventueel naar smaak extra gemalen hopjes en espressopoeder toe.
  • Zet koel tot gebruik.
  • Doe in een spuitzak.

Vanille botercrème

  • Verwarm het eiwit met de suiker au bain-marie.
  • Roer totdat alle suiker is opgelost (check tussen duim en wijsvinger).
  • Mix de eiwitten in 10 minuten stijf en koud.
  • Voeg beetje voor beetje de roomboter en het vanille-extract toe.
  • Doe een deel van de botercrème in een spuitzak.
  • Verdeel de rest van de crème over 3 schaaltjes.
  • Voeg aan elk bakje paarse kleurstof toe en mix tot je 3 verschillende kleuren paars hebt.
  • Zet koel tot gebruik.

Haagse Hopjes schotsen

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
  • Maal de hopjes fijn tot poeder.
  • Strooi het poeder met behulp van een zeef zeer dun uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet 1 minuut in de oven en blijf erbij tot er een flinterdun laagje ontstaat.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Breek mooie schotsen van de hopjeslaag.

Taartopbouw

  • Neem de taartdummy van ø 24 centimeter en plaats hier de krokante bodem op.
  • Snijd van al je cakes een dun laagje van de bovenzijde, zodat je een vlakke bovenkant krijgt.
  • Snijd beide koffiebiscuits horizontaal doormidden.
  • Leg een ø 21 centimeter blauwe bessencake op de krokante bodem.
  • Spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
  • Vul het midden met blauwe bessen vlaaivulling en een laag blauwe bessen mousse.
  • Leg hier een laag koffiebiscuit van ø 21 centimeter op.
  • Spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
  • Vul het midden met Haagse hopjes mousse.
  • Dek af met een laag koffiebiscuit.
  • Smeer de taart rondom af met een laagje witte botercreme.
  • Laat opstijven in de vriezer.
  • Maak eenzelfde taartje van de kleinere cake biscuits en laat ook opstijven in de vriezer.
  • Plaats de taarten op elkaar.
  • Strijk de zijkanten af met de gekleurde paarse botercremes.
  • Begin onderaan met de donkerste paars en werk naar boven naar wit toe.
  • Garneer de taart met toeven botercrème (gekarteld spuitmondje), blauwe bessen, poedersneeuw en hopjes schotsen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.