Terug

Hallelujah

‘Halleluja’. Met raampjes van glas in lood weet je zeker dat je tafelgezelschap een momentje stilvalt tijdens het kerstdiner!

Cas

Recept van
Cas

Moeilijk
(13) reviews

Ingrediënten

Bavarois

  • 250 gram kwark
  • 300 gram slagroom
  • 125 gram mascarpone
  • 100 gram poedersuiker
  • 12 gram vanillesuiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 3 zure kersen (amarena of morel), uit pot, zonder pitten (uitlekgewicht!)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel kaneel
  • 400 gram amandellikeur

Biscuit

  • 200 gram patentbloem
  • 200 gram maïzena
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 400 gram fijne kristalsuiker
  • 12 eieren
  • 200 gram geschaafde amandelen
  • 300 gram speculaaskoekjes
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout

Koekdeeg

  • 330 gram patentbloem
  • 330 gram Zeeuwse bloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 270 gram schenkstroop karamel
  • 250 gram boter
  • 2 eetlepels gemberpoeder
  • 4 theelepels kaneel
  • 1 theelepel zout

Tempeersiroop

  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • 20 gram glucose
  • 100 milliliter calvados

Suikerglas

  • 350 gram isomalt
  • 70 gram glucose
  • 1 gram wijnsteenpoeder
  • rode kleurstof
  • groene kleurstof
  • gele kleurstof

Gietsuiker

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 20 gram glucose

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • 2 bakvormen 20 x 30 x 10 centimeter
  • 3 mengkommen
  • Deegroller
  • Suikerthermometer
  • Kwast
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Zeef
  • Deegkrabber
  • 2 pannen met dikke bodem
  • Taartzaag
  • Spuitflesje
  • Trechter
  • Sjabloon in kerkvorm (4 x muren en 2 x dak)

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.

Bavarois

  • Schil en snijd de appels in kleine blokjes.
  • Week de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
  • Breng een pan met de appelblokjes, amandellikeur, kaneel en citroensap aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de gelatine aan het appelmengsel toe.
  • Meng vervolgens de kwark, mascarpone en poedersuiker goed, voeg het appelmengsel toe en laat afkoelen.
  • Klop ondertussen slagroom en vanillesuiker stijf en spatel luchtig door het kwarkmengsel.

Biscuit

  • Verkruimel de speculaaskoekjes.
  • Splits de eieren en voeg het eiwit aan een mengkom toe. Klop het eiwit met een derde van de suiker tot stijve pieken en voeg op het laatste moment de eierdooiers toe.
  • Volg met amandelschaafsel en speculaas.
  • Zeef bloem, maïzena, zout en bakpoeder boven het eiwitmengsel en spatel er luchtig doorheen.
  • Bekleed de bakblikken met bakpapier en vet de randen in met een beetje boter.
  • Verdeel het beslag over de bakblikken, plaats de blikken in de voorverwarmde oven en bak de biscuits in 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Snijd de biscuits in 3 gelijke lagen en laat afkoelen in de koelkast.

Koekdeeg

  • Klop boter en suiker in de keukenmachine luchtig.
  • Schenk vervolgens de stroop erbij en laat de keukenmachine op de middelste stand draaien.
  • Zeef bloem, kruiden, bakpoeder en zout bij het deeg en laat nog kort draaien.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed kort door met de hand.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Ga verder met het suikerwerk.
  • Bestuif vervolgens een beetje bloem op een bakplaat en rol het deeg erop uit.
  • Snijd het deeg langs het sjabloon in een kerkvorm (bestaande uit 6 kerkdelen) en snijd vervolgens ramen uit de kerk.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de koek in 8 minuten gaar en laat de koek op een taartrooster afkoelen.

Tempeersiroop

  • Breng een pan met 20 milliliter water, suiker en glucose aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur, voeg de calvados toe en roer goed.

Suikerglas

  • Verhit in een pan met dikke bodem isomalt samen met glucose, wijnsteenpoeder en 122 gram water tot 160 graden.
  • Kreukel een vel bakpapier, plaats op een bakplaat, giet voorzichtig de suikersiroop op het bakpapier en druppel er verschillende kleuren kleurstof over.
  • Laat afkoelen en breek het suikerglas in stukken.

Gietsuiker

  • Verhit opnieuw in een pan met dikke bodem 20 milliliter water, suiker en glucose tot 155 graden.

Afwerken/decoratie

  • Drenk de biscuitlagen in de tempeersiroop.
  • Stapel de biscuitlagen met een laag bavarois ertussen en laat de taart opstijven in de vriezer.
  • Plak de suikerramen met gietsuiker vast in de raamvormen van de kerk.
  • Plak de kerkdelen vervolgens met gietsuiker aan elkaar.
  • Plaats de kerk voorzichtig op- of, indien mogelijk, over de taart.
  • Tip: Garneer de taart met opgeklopte slagroom en eetbaar decorsneeuw.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.