Terug

Happy Sweet New Year

Verwennerij ten top! Dit taartje met bitterkoekjes, chipolatamousse, sinaasappelcrème en Italiaanse meringue.

Anna

Recept van
Anna

Taart
Moeilijk
(6) reviews

Ingrediënten

Bitterkoekjes

  • 300 gram poedersuiker
  • 300 gram amandelen
  • 4 eiwitten
  • 2 theelepels amandelextract

Cake

  • 1 kilo cacao nibs
  • 900 gram suiker
  • 1 kilo margarine
  • 16 eieren
  • 3 perssinaasappels
  • 1 citroen (rasp)
  • 500 gram rozijnen
  • snuf zout

Chipolatamousse

  • 50 gram kristalsuiker
  • 400 milliliter slagroom
  • 270 milliliter volle melk
  • 2 eidooiers
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram gekonfijte sinaasappelschil
  • vanillestokje (merg)
  • 100 gram bitterkoekjes
  • 75 gram pure chocolade callets
  • 100 gram bigarreaux
  • 4 blaadjes gelatine
  • 100 milliliter donkere rum

Sinaasappelcrème

  • 60 gram poedersuiker
  • 200 milliliter slagroom
  • 375 milliliter mascarpone
  • 2 perssinaasappels (rasp)
  • 150 gram sinaasappelmarmelade

Italiaanse meringue

  • 375 gram suiker
  • 150 gram eiwit
  • amandelextract

Garnering

  • 200 gram chocolade callets

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Thermometer
  • Mengkom
  • Taartring Ø 20 centimeter
  • Taartring Ø 22 centimeter
  • 2 bakplaten diep
  • Paletmes
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Spatel
  • Garde
  • 2 spuitzakken
  • 2 spuitmondjes (rond + gekarteld)
  • Taartkarton Ø 22 centimeter
  • Taartzaag
  • Draaiplateau
  • Steekvormpjes (ster)

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 190 graden.

Bitterkoekjes

  • Maal amandelen samen met suiker in de foodprocessor.
  • Voeg de eiwitten toe en draai glad.
  • Volg met amandel extract, meng goed en schep het mengsel in een spuitzak met rond spuitmondje.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Spuit 12 rondjes op de bakplaat en werk pieken met een natte vinger weg.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de bitterkoekjes in 10 minuten gaar en goudbruin.

Cake

  • Wel de rozijnen voor gebruik in een kom met water.
  • Boen en rasp 2 sinaasappels en pers de 3 sinaasappels uit.
  • Klop vervolgens boter en suiker in een mengkom luchtig.
  • Voeg één voor één de eieren erbij.
  • Volg met cakemeel, sinaasappelrasp, -sap, citroenrasp en zout.
  • Laat de rozijnen goed uitlekken en voeg aan het beslag toe.
  • Bekleed de bakplaten met bakpapier en verdeel het beslag erover.
  • Plaats de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak de biscuits in 30 minuten goudbruin en gaar.

Chipolatamousse

  • Wel de rozijnen in een kom met rum en laat goed uitlekken voor gebruik.
  • Wel de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
  • Hak bitterkoekjes, chocolade, gekonfijte sinaasappelschil en bigarreaux fijn en meng met de gewelde rozijnen.
  • Breng een pan met melk en vanillemerg aan de kook.
  • Klop in een mengkom de slagroom lobbig.
  • Klop in een andere mengkom de eierdooiers met suiker luchtig en voeg beetje bij beetje de kokende melk toe.
  • Giet de crème terug in de pan en blijf goed doorroeren tot het mengsel bindt.
  • Voeg de gelatine toe en laat het mengsel afkoelen in koud water.
  • Spatel vervolgens de slagroom erdoor en plaats de mousse tot gebruik in de koelkast.

Sinaasappelcrème

  • Klop in een mengkom mascarpone, slagroom en poedersuiker op en voeg vervolgens de sinaasappelrasp en de marmelade toe.

Italiaanse meringue

  • Verhit een pan met 120 milliliter water en suiker tot 121 graden.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot stijve pieken.
  • Voeg beetje bij beetje de suikersiroop toe en draai het mengsel niet helemaal koud.
  • Voeg vervolgens amandel extract toe, meng goed en schep de merengue in een spuitzak met kartelmondje.

Garnering

  • Smelt twee derde van de chocolade in een kom au bain-marie.
  • Haal de kom van het vuur en voeg de rest van de chocolade toe en laat al roerend smelten.
  • Vouw vervolgens van bakpapier een cornetje.
  • Plaats een vel bakpapier op een bord, vul het cornetje met gesmolten chocolade en spuit de wijzers van een klok op het bord. Plaats het bord in de vriezer.
  • Spuit op de bitterkoekjes de cijfers 1 tot en met 12.

Afwerken/decoratie

  • Snijd 4 cirkels uit de biscuitplakken met behulp van de 22 centimeter taartring.
  • Plaats 1 van de biscuitbodems op het taartkarton en bestrijk met de sinaasappelcrème.
  • Volg met een biscuitbodem en hol deze iets uit zodat de mousse goed blijft zitten.
  • Vul met de mousse en smeer de randen en de bovenkant in met een beetje crème.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.