E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gewoon Jan

Is dit zelfportret geen plaatje? Hij is gemaakt van hazelnootbiscuit in combinatie met bramen. Heel sterk in zijn eenvoud, volgens Robèrt.

Jan

Recept van
Jan

Taart
(25) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 15 eieren
  • 450 gram suiker
  • 450 gram bloem
  • Zout
  • Rasp van 3 citroenen
  • 300 fijngehakte hazelnoten

Botercrème

  • 150 gram boter
  • 30 gram water
  • 115 gram suiker
  • 1,5 eiwit
  • Snuf zout

Zwartebramenjam

  • 250 gram zwarte bramen
  • 250 gram geleisuiker    

Zwitserse room

  • Banketbakkersroom
  • 250 gram melk
  • 2 vanillestokjes
  • 1 eidooier
  • 22 gram maizena
  • 50 gram suiker
  • 250 gram slagroom ongezoet 
  • 2,5 eetlepel poedersuiker

Slagroom

  • 250 gram slagroom
  • 2,5 eetlepel poedersuiker

Garnering

  • Chocolade naar keuze voor het haar

Bereidingswijze

Hazelnootbiscuit met bramen

Een zacht, mollig hazelnootbiscuit met het fris, zure van de bramen. Die combinatie doet het heel goed volgens de jury. De haren maak je met schaafsel van chocolade, verrukkelijk!

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • 2 bakvormen van 25 bij 33 centimeter
  • Glaceermes
  • Bakpapier
  • Deegkrabber
  • Thermometer
  • Spuitzakken
  • Diverse spuitmondjes
  • Meetlat
  • Latjes met een dikte van 10 millimeter
  • Grote en kleine penselen

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Botercrème

  • Ontvet de kom van de staande mixer.
  • Doe de eiwitten met een snuf zout in de kom van de staande mixer.
  • Zet het water en de suiker op het vuur en kook het tot de 113 graden bereikt is.
  • Start, zodra de siroop 113 graden heeft bereikt, met het kloppen van het eiwit op middelhoge snelheid. 
  • Kook de siroop tot 118 graden en haal van het vuur.
  • Voeg de siroop in een dunne straal toe aan het eiwitschuim en klop het mengsel op de hoogste stand. 
  • Klop tot het mengsel lauw is en voeg dan één voor één kleine stukjes boter toe tot alles is opgelost. 

Biscuit

  • Zeef de bloem. 
  • Klop de eieren samen met de suiker in ongeveer 10 minuten wit en schuimig. 
  • Rooster ondertussen de hazelnoten 10 minuten in de oven. 
  • Hak de hazelnoten goed fijn zodra ze zijn afgekoeld.
  • Voeg de bloem in één keer toe aan het beslag samen met 200 gram fijngehakte hazelnoten en spatel met de hand kort en vluchtig door. 
  • Leg 2 vellen bakpapier op het aanrecht en plak de uiteinden vast met een beetje beslag zodat het niet gaat schuiven. 
  • Verdeel twee derde van het het beslag gelijkmatig over de vellen bakpapier en strijk tussen 2 latjes van ongeveer 9 à 10 millimeter glad.
  • Schuif nu de vellen bakpapier met biscuit op de bakplaten en zet in de oven.
  • Wissel na 5 minuten de 2 bakplaten van plaats in de oven.  
  • Bak het biscuit in 8-10 minuten af. 
  • Laat de platen met biscuit afkoelen.
  • Strijk het overgebleven deel van het beslag op dezelfde manier uit op een vel bakpapier.
  • Zet de bakplaat in de oven en bak het biscuit in 8-10 minuten af.

Zwartebramenjam

  • Kook de bramen samen met de geleisuiker in een steelpan voor ongeveer 5 minuten.
  • Zet koud weg.

Zwitserse room

  • Doe de melk in een pan en houd een klein beetje achter in een kom. 
  • Zet de pan op het vuur en breng de melk samen met het merg van een vanillestokje aan de kook. 
  • Voeg ook de vanillepeul toe.
  • Voeg de eidooier, suiker en de maizena bij het kleine beetje melk en roer tot een glad papje. 
  • Giet een klein deel van de kokende melk bij het dooiermengsel en giet daarna alles in de pan. 
  • Breng het mengsel al roerend aan de kook.
  • Stort het mengsel in een platte schaal en dek het af met folie.
  • Klop de slagroom met de suiker en het vanillemerg van het andere vanillestokje tot een lobbig geheel en zet koud weg.
  • Haal de vanillepeulen uit de room zodra de banketbakkersroom goed is afgekoeld.
  • Klop de slagroom vluchtig door de banketbakkersroom met een garde.

Opbouw zelfportret

  • Leg een plak biscuit neer in de vorm van 25 bij 33 centimeter die voorzien is van acetaatfolie.
  • Spuit hierover de Zwitserse room en leg daarop weer een plak biscuit. 
  • Verdeel nu de zwartebramenjam over het biscuit.
  • Verdeel hierover de slagroom en sluit af met een plak biscuit. 
  • Zet nu alles in de vriezer en laat goed hard worden. 
  • Kleur eenderde van de botercrème blauw, eenderde geel en houdt het andere deel wit.
  • Vul 3 spuitzakjes met de blauwe, witte en gele botercrème. 
  • Verdeel wat hoopjes botercrème over de taart waar geen portret op komt en meng met een paletmesje de kleuren grof door elkaar. 
  • Pak nu een penseel en maak mooie bewegingen zodat je een mooi blauw, geel en wit geheel krijgt in de vorm van krullen. 
  • Maak nu de contouren voor het zelfportret met de witte botercrème. 
  • Maak met cacaopoeder en een klein penseeltje de tekening van het gezicht. 
  • Tempereer de chocolade en maak hier krullen van voor het haar.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.