E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Herdersbrood

Een hartige tulband geïnspireerd op het Brabantse worstenbroodje. Gevuld met gehakt en afgewerkt met een romige kaascrème.

Cas

Recept van
Cas

Brood
Goed te doen
(46) reviews

Ingrediënten

Tulband

  • 320 gram patentbloem (plus extra om te bestuiven)
  • 30 gram verse gist
  • 50 milliliter volle melk
  • 100 gram boter
  • 3 eieren
  • 6 gram zout

Vulling

  • 70 gram paneermeel
  • 3 eieren
  • 450 gram half om half gehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 0.5 theelepel zout

Garnering

  • 50 gram melk
  • 150 gram slagroom
  • 100 gram roomboter
  • 4 eetlepels mayonaise
  • bosje verse peterselie
  • 100 gram cherrytomaten
  • 150 gram geraspte oude kaas
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • snufje cayennepeper
  • snufje peper
  • snufje zout

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Kernthermometer
  • Tulbandvorm
  • Deegkrabber
  • 2 mengkommen
  • Deegroller
  • Taartrooster
  • Spuitzak
  • Spuitmondje (kartel)
  • Garde

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Tulband

  • Meng alle ingrediënten voor de tulband in de keukenmachine en draai tot een samenhangend deeg.
  • Haal het deeg uit de keukenmachine, kneed 4 minuten met de hand en voeg extra bloem toe als het deeg te slap is.
  • Vorm een bol van het deeg, bestrooi de bol met een beetje bloem en laat het deeg 10 minuten rijzen in een theedoek.
  • Ga verder met de vulling.
  • Bestuif vervolgens het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 bij 45 centimeter.
  • Verdeel de vulling hierover en houd aan het einde van het deeg een strook vrij.
  • Rol het deeg op, leg voorzichtig in de tulband en laat 20 minuten rijzen.
  • Plaats de tulbandvorm in de voorverwarmde oven en bak de tulband de eerste 20 minuten op 200 graden. Draai de temperatuur naar 175 graden en bak de tulband nog 30 minuten.
  • Laat de taartrooster afkoelen op een taartrooster.

Vulling

  • Was en snijd ondertussen de paprika’s in blokjes en verwijder de zaadjes. Pel en snipper sjalotten en pers het teentje knoflook ui.
  • Breng vervolgens het gehakt op smaak met kruiden. Voeg ei en paneermeel toe en kneed goed door.
  • Voeg de gesneden groenten toe en kneed nogmaals goed door.
  • Ga verder met de tulband.

Garnering

  • Hak de peterselie fijn.
  • Klop de boter luchtig en voeg slagroom, melk, geraspte kaas, zout en peper toe.
  • Klop tot nogmaals tot er een luchtige kaascrème ontstaat en schep de crème in een spuitzak met spuitmondje.
  • Snijd de cherrytomaten doormidden en spuit met mayonaise 5 kleine stippen op elk gehalveerd tomaatje.

Afwerken/decoratie

  • Garneer de tulband met kaascrème, cherrytomaten en peterselie.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.