Terug

Herfstspektakel – Herfstboomstam

Menno

Recept van
Menno

Moeilijk
(3) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 6 eieren
  • 400 gram fijne kristalsuiker
  • 330 gram pompoenpuree uit blik
  • 10 milliliter citroensap
  • 190 gram tarwebloem
  • 10 gram kaneel (gemalen)
  • 10 gram bakpoeder
  • 6 gram zout
  • 2 gram nootmuskaat
  • 225 gram pecannoten
  • poedersuiker

Roomkaasvulling

  • 125 gram zachte boter
  • 250 gram roomkaas
  • 180 gram poedersuiker
  • 1.5 theelepel kaneel (gemalen)
  • 3 milliliter vanille-extract

Cranberryjam

  • 200 gram cranberry’s
  • 150 gram kristalsuiker
  • 10 milliliter citroensap
  • 2 eetlepels water

Chocolade-kaneelbotercrème

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram poedersuiker
  • 5 gram kaneel (gemalen)
  • 75 gram pure chocolade
  • 5 milliliter vanille-extract

Meringue paddenstoeltjes

  • 2 eiwitten
  • 70 gram fijne kristalsuiker
  • 70 gram poedersuiker
  • 5 gram maïzena
  • 50 gram cacaopoeder

Samenstellen

  • 100 gram groene marsepein
  • 200 gram oranje marsepein

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 185°C.
  • Vet een bakplaat in van 25 × 35 centimeter en bekleed met bakpapier.
  • Leg extra bakpapier en spuitzakken klaar.

Cake

  • Klop in een kom de eieren 5 minuten en voeg al kloppend langzaam de suiker toe totdat het een dikke witte luchtige massa is.
  • Klop hier pompoenpuree en citroensap door.
  • Zeef in een andere kom bloem, kaneel, bakpoeder, zout en nootmuskaat en vouw dit met een spatel door het pompoenmengsel.
  • Giet het beslag op de bakplaat.
  • Strijk het glad uit tot in de hoeken zodat het gelijkmatig bakt.
  • Hak de pecannoten grof en strooi over het beslag.
  • Bak circa 15 minuten totdat de cake terugveert als u er lichtjes indrukt.
  • Bestuif een schone theedoek met poedersuiker.
  • Stort de gare cake op de theedoek.
  • Haal het bakpapier eraf en rol de cake op in de doek. Laat compleet afkoelen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 100°C.

Roomkaasvulling

  • Klop alle ingrediënten samen tot een luchtige crème.

Cranberryjam

  • Doe cranberry’s, suiker, citroensap en water in een pan en breng op laag aan de kook.
  • Laat doorkoken totdat de jam indikt.
  • Laat afkoelen.

Chocolade-kaneelbotercrème

  • Doe roomboter in een kom en mix met een staande mixer op middelhoge snelheid tot een luchtige massa.
  • Voeg langzaam de poedersuiker en kaneel toe aan de boter en mix door tot een luchtige crème.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Meng de gesmolten chocolade en vanille-extract door de crème.
  • Zet de botercrème koel tot verder gebruik.

Meringue paddenstoeltjes

  • Bekleed de bakplaat met een schoon vel bakpapier.
  • Klop met een mixer de eiwitten op totdat ze schuimig en wit zijn.
  • Blijf kloppen en voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe tot er stijve pieken ontstaan.
  • Spatel de gezeefde poedersuiker en maïzena erdoor.
  • Schep het schuim in een spuitzak.
  • Spuit paddenstoelensteeltjes en -hoedjes op de bakplaat.
  • Droog de meringue ongeveer 2 uur in de oven tot de meringue hard is aan de buitenkant maar nog een beetje zacht van binnen.
  • Laat volledig afkoelen.
  • Maak een klein gaatje ter grootte van de steeltjes in de onderkant van de hoedjes.
  • Spuit een klein toefje botercrème in de hoedjes en steek het steeltje er in.
  • Bestuif de hoedjes met cacaopoeder.

Samenstellen

  • Rol de afgekoelde cake weer voorzichtig uit.
  • Smeer een dunne laag cranberryjam op de cake, maar laat twee centimeter aan de zijkanten vrij.
  • Smeer hier een laag roomkaasvulling op.
  • Rol de cake voorzichtig op. Bedek met plasticfolie en leg in de koelkast om op te stijven.
  • Haal de cakerol uit de koelkast, snijd de zijkanten netjes af. Bestrijk de buitenkant, behalve de open zijkanten, met de botercrème. Strijk zo af dat het net een boomstam lijkt.
  • Kneed de marsepein soepel en rol hier pompoenen van.
  • Garneer de taart met de eiwitpaddenstoelen en pompoenen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.