Terug

Het Zwarte Woud

Een mysterieus donker taartje met extra veel cacao én 2 verschillende soorten kersen.

Kim G

Recept van
Kim G

Goed te doen
(6) reviews

Ingrediënten

Taart

  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram sour cream
  • 175 gram boter
  • 3 eieren
  • 0.5 theelepel baksoda
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram cacao
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 0.5 theelepel zout
  • 1 zakje espresso oploskoffie
  • 1 theelepel kaneel
  • 0.5 theelepel chilipoeder

Vulling 1

  • 400 gram slagroom (koud)
  • 150 gram mascarpone
  • 60 gram vanillesuiker
  • 1 citroen (rasp)
  • 200 gram verse kersen
  • 1 eetlepel Limoncello

Vulling 2

  • 200 milliliter slagroom
  • 75 gram mascarpone
  • 30 gram vanillesuiker
  • 1 citroen (rasp)
  • 200 gram amarena kersen + siroop

Tempereer siroop

  • 50 gram suiker
  • 20 milliliter kersenlikeur

Garnering

  • 400 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 300 gram poedersuiker
  • 200 gram cacao
  • 300 gram pure chocolade
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 10 druppels zwarte kleurstof

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Mixer met toebehoren
  • Keukenweegschaal
  • Foodprocessor
  • 2 springvormen Ø 15 cm
  • Bakpapier
  • 2 Steelpannen
  • 2 kommen
  • 2 afkoelplaatjes
  • Spuitzak
  • Spuitflesje
  • Acetaatfolie
  • Maatbeker
  • Garde
  • Vershoudfolie
  • 3 spatels
  • Draaiplateau
  • Taartkarton (goud)
  • Taartrooster
  • Taartschraper
  • Satéprikker

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Taart

  • Klop boter en suiker met de mixer tot een luchtig geheel.
  • Volg met de eieren, klop nogmaals en voeg het vanille extract toe.
  • Zeef bloem, baksoda, bakpoeder, cacao en zout boven het botermengsel. Voeg sour cream toe en klop tot alles goed met elkaar vermengd is.
  • Bekleed de springvormen met bakpapier, vet de randen in met een beetje boter en verdeel het beslag hierin.
  • Plaats de springvormen in de voorverwarmde oven en bak de taarten in 30-40 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taarten enkele minuten afkoelen, haal ze uit de springvorm en laat volledig afkoelen op het taartrooster.

Vulling 1

  • Was en ontpit de kersen en snijd ze doormidden.
  • Klop in de mixer de mascarpone los met suiker en citroenrasp.
  • Voeg vervolgens de slagroom toe en klop tot een luchtige massa.
  • Schenk tot slot de limoncello erbij en meng goed met een spatel.

Vulling 2

  • Zeef de amarena kersen, vang de siroop op in een maatbeker en snijd de kersen doormidden.
  • Verhit de siroop met 50 milliliter water, suiker en kersensiroop tot de suiker is opgelost.
  • Klop de mascarpone los met de citroenrasp.
  • Voeg vervolgens de slagroom toe en klop tot een luchtige massa.
  • Schenk de kersensiroop erbij en meng goed met een spatel.

Tempereer siroop

  • Breng een pan met 50 milliliter water en suiker aan de kook en voeg, als er bubbels ontstaat, kersenlikeur toe.
  • Roer goed door, haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
  • Schenk de siroop in het spuitflesje.

Garnering

  • Verhit een pan met water, breek de pure chocolade in stukken en voeg aan een kom toe.
  • Smelt 150 gram chocolade au bain-marie en laat iets afkoelen.
  • Klop boter, suiker en vanille extract met de mixer luchtig.
  • Schep al kloppend de gesmolten chocolade toe en mix tot een luchtig geheel.
  • Voeg slagroom toe als het mengsel te droog wordt.
  • Voeg de cacao toe, meng goed en voeg tot slot de zwarte kleurstof toe.
  • De kleur wordt intenser naarmate de crème langer staat.
  • Smelt opnieuw 150 gram chocolade au bain-marie en voeg de gesmolten chocolade aan een spuitzak toe.
  • Spuit op acetaatfolie kleine boompjes en laat opstijven in de koelkast of vriezer.

Afwerken/decoratie

  • Snijd beide taarten over de breedte doormidden.
  • Leg het taartkarton klaar en plaats daarop de eerste taartlaag.
  • Maak een rand van zwarte botercrème en schep binnen de rand een laagje van vulling 2.
  • Plaats de tweede taartlaag erbovenop.
  • Bestrijk deze laag met de tempereer siroop en volg met een laagje van vulling 2.
  • Plaats de derde taartlaag erbovenop.
  • Bestrijk deze laag weer met tempereer siroop en volg met een laagje van vulling 1. Verdeel hierover de verse kersen en eindig met taartlaag 4.
  • Smeer de taart vervolgens af met een dikke laag zwarte botercrème en trek de laag strak met de taartschraper.
  • Plaats tot slot de chocolade boompjes op de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.