Terug

I wish you a very chocolate Christmas

Matthieu

Recept van
Matthieu

Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

Chocoladedeeg

  • 225 gram roomboter
  • 180 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram ei
  • 3 gram zout
  • 300 gram patentbloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 5 gram bakpoeder

Sinaasappelspijs

  • 175 gram amandelmeel
  • 175 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 eiwit
  • 0.5 sinaasappel

Sinaasappelkaramel

  • 100 gram hazelnoten
  • 150 gram pecannoten
  • 100 gram suiker
  • 0.5 sinaasappel
  • 125 milliliter slagroom
  • 45 gram roomboter

Chocolade ganache

  • 490 gram slagroom
  • 140 gram roomboter
  • 350 gram Pure chocolade, minimaal 75% cacao

Slagroom

  • 500 gram slagroom
  • 100 gram sinaasappelsuiker

Decoreren

  • 200 gram Pure chocolade, minimaal 75% cacao
  • goudstof of goudpapier (om chocoladekroontjes te versieren)
  • zilverpoeder

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Vet een bakvorm in met een diameter van 26 centimeter.
  • Verwarm de oven voor op 175˚C.

Chocoladedeeg

  • Draai in een keukenmachine koude boter zacht en soepel met basterdsuiker, ei en zout.
  • Voeg vervolgens bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe.
  • Kneed dit samen tot een kruimelig deeg.
  • Laat het deeg even rusten in de vriezer.
  • Rol vervolgens het deeg uit tot ongeveer 2,5 mm en bekleed de ingevette bakvorm hiermee.

Sinaasappelspijs

  • Doe suiker en amandelmeel in een keukenmachine en laat draaien.
  • Voeg ei, eiwit en de sinaasappelrasp en eventueel wat sinaasappelsap toe en meng tot het goed spuitbaar is.
  • Doe de spijs in een spuitzak en verdeel het over de chocoladebodem. Laat hier en daar een klein strookje leeg zodat het uit kan dijen.
  • Bak de taartbodem in 20 minuten goudbruin.
  • Haal de bodem vervolgens uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Sinaasappelkaramel

  • Bruineer de noten in 10 minuten in de oven. Let goed op dat ze niet verbranden.
  • Laat de noten vervolgens goed afkoelen en snijd de in grove stukken.
  • Smelt suiker met wat gezeefd sinaasappelsap in een steelpannetje en laat bruin worden.
  • Voeg slagroom toe en laat een minuutje doorkoken.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg boter toe laat dit in de warme karamel smelten samen met wat sinaasappelrasp. Roer de gebruineerde noten erdoor en laat het geheel afkoelen en indikken.

Chocolade ganache

  • Breng de ongezoete slagroom met de boter aan de kook.
  • Giet de gekookte massa op de chocoladedruppels en roer goed door met een garde.
  • Laat de ganache goed afkoelen tot onder de 30˚C.
  • Giet de ganache over de afgekoelde taartbodem tot net aan de rand. Laat goed afkoelen tot de ganache is gestold.

Slagroom

  • Klop de slagroom samen met de sinaasappelsuiker stevig.
  • Doe de slagroom in een spuitzak en spuit mooie doppen op de taart.

Decoreren

  • Chocolade temperen en uitmeren op een siliconen matje.
  • Druk met een vormpje kleine sterretjes uit de nog warme chocolade en besprenkel met goud- en zilverpoeder.
  • Decoreer de slagroomdopjes op de taart met de chocoladesterren.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.