Terug

In Holland staat een tent

Echt Hollands, deze taart met Delfts blauwe tegels. Maar ook de binnenkant is echt Hollands...

Sander

Recept van
Sander

Taart
Goed te doen
(16) reviews

Ingrediënten

Cakes

  • 525 gram boter op kamertemperatuur
  • 800 gram suiker
  • 700 milliliter karnemelk
  • 10 eieren
  • 4 theelepels natuurlijk vanille-extract 
  • 750 gram patentbloem
  • 120 gram maizena
  • 4 afgestreken eetlepels bakpoeder 
  • 1 theelepel zout 
  • 1 gram sinaasappelextract (15 druppels) 
  • 20 gram aardbeienpoeder (gevriesdroogd)
  • Rode gelkleurstof
  • Blauwe gelkleurstof
  • Lichtgroene gelkleurstof
  • Donkergroene gelkleurstof
  • Bakspray

Roomkaasfrosting

  • 350 gram boter op kamertemperatuur
  • 540 gram stevige roomkaas
  • 350 gram poedersuiker
  • 3 sinaasappelen
  • 3 gram sinaasappelextract (45 druppels)

Marsepein

  • 275 gram amandelmeel
  • 275 gram poedersuiker 
  • 3 tot 5 milliliter water
  • 1 druppel amandelextract
  • Rode gelkleurstof
  • Blauwe gelkleurstof

Delfts blauwe tegels en 10 van chocolade

  • 400 gram wittechocoladedruppels
  • Blauwe cacaoboter

Garnering

  • Bruine gelkleurstof

Bereidingswijze

Taart met Delfts blauwe tegels

Spektakelstuk Sander - In Holland staat een tentEen écht Hollandse taart, dit exemplaar met Delfts blauwe tegels. Hij smaakt lekker romig door de roomkaas frosting.

 

Bakgereedschap

  • 3 cakeringen met een diameter van 24 centimeter
  • Taartring met een diameter van 24 centimeter en hoogte van 6 centimeter
  • 1 cakering met een diameter van 15 centimeter
  • Cakeblik van 24 centimeter
  • Cocktailprikkers
  • Plasticfolie
  • 2 fondantstrijkers
  • Fondant rolstok
  • 4 spuitzakken en spuitmondjes
  • Marmeren steen
  • 2 paletmessen
  • Thermometer
  • Acetaatfolie van 8 centimeter hoog
  • Chocoladevorm-letters
  • Koeksteker 10, tulp en bloem

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht.
  • Vet de bakvormen goed in met bakspray en leg bakpapier op de bakplaat.
  • Zet het flesje cacaoboter in handwarm water.

Cakes

  • Klop de boter, suiker, vanille en het zout tot de romige massa licht van kleur wordt. 
  • Voeg één voor één de eieren toe en zorg dat het eerste ei goed is opgenomen voor de volgende erbij gaat. 
  • Zeef de bloem, maizena en het bakpoeder boven een andere kom en meng. 
  • Voeg een kwart van het bloemmengsel toe aan het botermengsel en meng goed.
  • Voeg vervolgens een kwart van de karnemelk toe en meng. 
  • Herhaal dit 3 keer tot het bloemmengsel en de karnemelk volledig opgenomen zijn.
  • Verdeel het cakebeslag in 5 gelijke porties.
  • Kleur 1 deel rood, 1 deel blauw, 1 deel groen en laat 2 delen ongekleurd. 
  • Haal van het ongekleurde deel een kleine portie af en kleur dit gemarmerd met licht- en donkergroen.
  • Voeg aan het blauwe beslag het sinaasappelextract toe. 
  • Voeg aan het rode beslag het aardbeienpoeder toe.
  • Doe het rode, blauwe en 1 deel van het ongekleurde beslag apart in de drie ronde springvormen.
  • Doe het tweede deel van het ongekleurde beslag in het cakeblik. 
  • Doe het groene beslag in een willekeurige vorm.
  • Bak de cakes in de springvormen in 25 tot 35 minuten af in de voorverwarmde oven. (Het kan zijn dat dit in twee rondes moet)
  • Plaats de vorm met de groene cake bij het cakeblik met het ongekleurde beslag op de bakplaat.
  • Houd er rekening mee dat cakes op verschillende niveaus van de oven anders bakken.
  • Bak de cakes af tot ze goudbruin zijn. De cake moet terugveren als hij ingedrukt wordt en een ingeprikte satéprikker moet er schoon uitkomen. 
  • Bedek de cakes eventueel met aluminiumfolie als ze te snel bruinen.
  • Haal de cakes na het bakken uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Roomkaasfrosting

  • Klop de boter in een paar minuten romig.
  • Voeg de roomkaas en poedersuiker toe en klop nog een paar minuten totdat het een luchtige en stevige massa vormt.
  • Maak sinaasappelzeste met een fijne rasp.
  • Voeg de sinaasappelzeste en het sinaasappelextract toe aan de roomkaas en poedersuiker
  • Tip van Sander: meng het sinaasappelextract met een theelepel poedersuiker om het beter opgenomen te krijgen.
  • Zet de frosting in de koeling.

Marsepein

  • Meng amandelmeel en suiker goed door elkaar.
  • Voeg 2,5 milliliter water toe tot het een geheel vormt.
  • Voeg zo nodig extra water toe. Als het mengsel tot een bal te kneden is, is het klaar.
  • Voeg het amandelextract toe en kneed weer goed door.
  • Bewaar in plasticfolie tot gebruik.

Antieke Delfts blauwe tegels en een 10 van chocolade

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie tot 45-50 graden. 
  • Leg een strook acetaatfolie van 8 centimeter hoog en 77 centimeter lang klaar op een plaat die in de koeling past.
  • Maak een ‘1’ en een ‘0’ van marsepein.
  • Spuit een beetje blauwe cacaoboter op een bordje, doop een deegschrapertje in de ‘verf’ en markeer hiermee tegels van elk 7,7 centimeter.
  • Doop de koekuitsteekvormen in de blauwe cacaoboter en stempel het midden van de tegels.
  • Schilder met een kwast hoekornamenten op de tegels.
  • Tempereer de chocolade door tweederde op een marmeren steen te gieten. 
  • Houd de chocolade met paletmessen in beweging tot het ongeveer 26-27 graden bereikt heeft. De chocolade moet koud aanvoelen.
  • Giet de afgekoelde massa bij de nog warme chocolade en roer heel goed door. De massa moet nu ongeveer 29 graden zijn.
  • Overgiet de beschilderde tegels op het acetaat met de chocolade en maak met een paletmes glad.
  • Laat de tegels en de cijfers in de koeling opstijven.

Opbouw van de tent

  • Snijd uit de ongekleurde rechthoekige cake een rechthoek van 14 centimeter (lengte) x 6 centimeter (breedte) x 5 centimeter (hoogte). 
  • Snijd overdwars doormidden en vul met de roomkaasfrosting.
  • Snijd van het bovenste deel twee schuine hoeken af zodat een tentvorm ontstaat.
  • Snijd uit de rest van de ongekleurde cake 3 rechthoeken van 3,5 centimeter (lengte) x 3,5 centimeter (breedte) x 7 centimeter (hoogte).
  • Snijd puntdaken uit de 3 kleine rechthoeken.
  • Smeer de vormen dun in met frosting en zet in de koeling.
  • Bekleed de vormen met marsepein.
  • Maak met behulp van eetbare inkt van kleurstof met cacaopoeder ramen op de zijkanten.
  • Maak rood-wit-blauwe vlaggetjes met marsepein en cocktailprikkers.
  • Zet in koeling tot gebruik.

Opbouw van de taart

  • Zet de bakring van 24 centimeter doorsnede op een plaat die in de koeling past.
  • Bekleed de bakring met acetaatfolie van 8 centimeter hoogte.
  • Snijd de blauwe cake bij zodat deze 3 centimeter hoog is. 
  • Leg de blauwe cake onder in de ring.
  • Doe de frosting in een spuitzak en bedek de blauwe cake met een laag roomkaasfrosting van een halve centimeter.
  • Snijd de witte cake bij zodat deze 2 centimeter hoog is. 
  • Bedek royaal met roomkaasfrosting.
  • Snijd de rode cake bij zodat deze 3 centimeter hoog is. 
  • Bedek met een dunne laag roomkaasfrosting.
  • Zet in de koeling.
  • Verkruimel de groene cake.
  • Meng en strooi als gras bovenop.
  • Plaats de tent op het ‘gras’.
  • Steek de 10 van marsepein in het tentdak.
  • Plaats de Delfts blauwe tegels tegen de rand van de onderste taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.