E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Indiaase Lotusvijver

Met dit recept ben je in een hap in India. Deze gele focaccia met chaat masala is helemaal vegan!

Enzo

Recept van
Enzo

Brood
Veganistisch
Goed te doen
(15) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 360 milliliter warm water 
  • 3 theelepels gedroogde gist 
  • 1 theelepel fijne suiker 
  • 200 milliliter extra vierge olijfolie
  • 475 gram Italiaanse tarwebloem T00
  • 1,5 theelepel koosjer grof zout
  • 2 theelepels gemalen kurkuma 
  • 6 theelepels zwart mosterdzaad 
  • Chaat Masala

Koriander chutney

  • 150 gram verse koriander 
  • 90 gram pinda’s 
  • 6 eetlepels citroensap 
  • 1,5 theelepel koosjer grof zout
  • 6 theelepels bruine basterdsuiker 
  • ½ theelepel gemalen kurkuma

Tomaten chutney

  • 4,5 centimeter geschilde gemberwortel 
  • ¾ theelepel kurkumapoeder 
  • 750 gram mini pomodori 
  • 60 gram fijne kristalsuiker 
  • 4½ eetlepel citroensap

Decoratie

  • 200 gram radijs 
  • 4 bosuien 
  • 100 gram granaatappelpitjes 
  • 25 gram verse koriander 
  • 6 kleine sjalotten 
  • 1 gele paprika 
  • 1 rode paprika 
  • 150 gram gele cherrytomaten 
  • 150 gram rode cherrytomaten 
  • Zwart sesamzaad 
  • Koosjer grof zeezout

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Kwastje
  • Vershoudfolie
  • Hakmolen

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.  
  • Vet de bakplaat ruim in met 7 eetlepels olijfolie.

Deeg

  • Meng het lauwe water en suiker door elkaar tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de gist toe en laat 5 minuten werken tot er bellen ontstaan.
  • Verwarm het mosterdzaad in een pannetje en laat de zaadjes knappen. 
  • Voeg de helft van het bloem, het zout, de kurkuma en het mosterdzaad toe aan het gistmengsel en mix het door elkaar tot het samenkomt.
  • Voeg vervolgens, al mixend, 4 eetlepels olijfolie toe.
  • Voeg dan als laatste de rest van het bloem toe en mix tot het deeg loskomt van de kom. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Doe het deeg daarna in een ingevette kom en laat deze afgedekt voor ongeveer 15 minuten rijzen.
  • Stort het gerezen deeg op de ingevette bakplaat en rek het, met ingevette handen, uit tot ongeveer de randen van de bakplaat.
  • Laat het deeg nogmaals voor zo’n 15 tot 20 minuten rijzen.
  • Maak enkele deuken in het focacciadeeg
  • Meng 1 deel olijfolie met 1½ deel Chaat Masala en bestrijk de focaccia hiermee.
  • Versier de focaccia met de chutney’s en de toppings.
  • Bestrooi met zeezout. 
  • Bak de focaccia in 20 minuten af in een voorverwarmde oven.

Korianderchutney

  • Voeg alle ingrediënten samen en hak fijn tot er een dikke chutney ontstaat.

Tomatenchutney

  • Voeg alle ingrediënten samen en hak fijn tot er een dikke chutney ontstaat.
  • Verwarm de tomatenchutney vervolgens om deze in te dikken tot jam-dikte. 

Versieren 

  • Snij de groente in de gewenste vormen.
  • Gebruik de verschillende chutney’s als achtergrond van de bloem door deze in een cirkelvorm op de focaccia te smeren.
  • Leg de gesneden groentes zo neer dat er bloemen ontstaan op de focaccia.
  • Gebruik de bosuien als stengels van de bloemen.
  • Besprenkel de focaccia vervolgens met grof zeezout.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.