Terug

Is het wat je denkt?

Ei, boter, gelatine. Het is de basis voor een citroen meringue taart. Maar dat is precies wat Anouk allemaal niet heeft gebruikt in deze taart, want ze maakt een vegan variant. In plaats van opgeklopte eiwitten als meringue, gebruikt ze Aquafaba, het uitlekvocht van kikkererwten. Klinkt een beetje vreemd, maar is hartstikke lekker. En zeker de moeite van het proberen waard!

Anouk

Recept van
Anouk

Goed te doen
(90) reviews

Ingrediënten

Bodem

  • 240 gram patentbloem
  • 100 gram poedersuiker
  • 40 gram amandelmeel
  • snuf zout
  • 150 gram ongezouten vegan boter (koud)
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • 3 eetlepels water

Lemoncurd

  • 290 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eetlepels maïzena
  • 290 gram ongezoete amandelmelk
  • 140 gram citroen (sap)
  • 5 theelepels citroenrasp
  • 50 gram ongezouten vegan boter (koud)
  • flinke snuf kurkumapoeder
  • 1 theelepel agar agar

Meringue

  • 400 gram kikkererwten, uitgelekt
  • 0.5 theelepel citroensap
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 50 milliliter water
  • 1 theelepel agar agar
  • 1 theelepel vanille-extract

Opbouw

  • bakje Atsina cress
  • 125 gram blauwe bessen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Rechthoekige bakvorm met losse bodem van 33 bij 12 centimeter
  • Blindbakvulling
  • Staafmixer
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Deegroller
  • Gasbrander
  • Paletmes
  • rasp
  • Spuitzakken
  • Gekarteld spuitmondje
  • Thermometer

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet de bakvorm in met vegan boter en bestuif met bloem.

Bodem

  • Meng het lijnzaad met het water en mix met de staafmixer tot een dik geheel.
  • Zeef de bloem met de poedersuiker in een kom.
  • Voeg amandelmeel en zout toe.
  • Verdeel de boter in stukjes over het deeg en wrijf erdoor zodat er een kruimelig deeg ontstaat.
  • Voeg 2 eetlepels van het lijnzaadmengel toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Vorm het deeg al een beetje in de vorm van de bakvorm.
  • Verpak in folie en leg 15 minuten in de vriezer.
  • Rol het deeg uit tot 3 à 4 millimeter dikte en bekleed de vorm (niet te dun) ermee.
  • Prik een aantal gaatjes in de bodem.
  • Zet de vorm 20 minuten in de koeling of 10 minuten in de vriezer.
  • Leg een bakpapier op het deeg en bedek met bakbonen.
  • Bak de bodem 15 minuten blind.
  • Verwijder de bakbonen en bak nog 8-10 minuten totdat het deeg goudbruin is.

Lemoncurd

  • Rasp de citroenen en pers ze uit.
  • Meng de suiker met de maizena en roer zodat de klontjes verdwijnen.
  • Voeg de amandelmelk toe en roer door.
  • Voeg citroenrasp en -sap toe.
  • Voeg de agar agar toe en roer goed door.
  • Breng het geheel op kleur met de kurkuma.
  • Giet het mengsel in een pan en laat 5 minuten koken terwijl je blijft roeren.
  • Voeg de boter toe en roer door tot het gesmolten is.
  • Giet de curd in een (platte) schaal en laat afkoelen in de koeling.
  • Daarna eventueel met de staafmixer glad mixen en in een spuitzak doen.

Meringue

  • Giet de kikkererwten in een zeef en vang het vocht op.
  • Kook het vocht in zodat er 2/3e over blijft.
  • Zet in de koelkast of vriezer. Het moet koud zijn als je het gaat opkloppen.
  • Klop 90 milliliter kikkererwtenvocht (aquafaba) met het citroensap op tot stevige pieken.
  • Breng het water met de suiker aan de kook.
  • Voeg de agar agar toe voordat de suikersiroop begint te koken.
  • Kook door tot 117 graden.
  • Zet de mixer met aquafaba lager en giet langzaam de suikersiroop erbij.
  • Voeg het vanille-extract toe.
  • Zet de mixer hoger en klop het geheel op tot kamertemperatuur.
  • Doe de meringue in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.

Opbouw

  • Spuit de lemoncurd in de afgekoelde koekbodem en strijk glad met een paletmes.
  • Spuit bollen meringue op de lemoncurd en zorg dat hier en daar nog iets van de lemoncurd te zien is.
  • Brand de aquafaba af met een gasbrander (let op, verbrandt snel).
  • Decoreer met atsina cress en blauwe bessen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.