E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Save the last dance for me

Een heuse baljurk is dit! Deze jurktaart is van buiten bekleed met verschillende kleuren fondant. Van binnen zit een lemoncurd en 4 verschillende smaken botercrème.

Wim

Recept van
Wim

Taart
(9) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 10 eieren
  • 300 gram kristalsuiker
  • 300 gram bloem
  • Snuf zout
  • 1 vanillestokje
  • Bakspray

Botercrème

  • 250 gram eiwit
  • 350 gram kristalsuiker
  • 750 gram ongezouten roomboter
  • 500 gram verse aardbeien
  • Sap van 1 citroen
  • 150 gram witte chocolade
  • 1 vanillestokje

Lemoncurd

  • 2 citroenen
  • 1 ei
  • 45 gram ongezouten roomboter
  • 70 gram kristalsuiker

Decoratie

  • 750 gram fuchsia fondant
  • 100 gram witte fondant
  • 50 gram zwarte fondant
  • 50 gram rode fondant
  • Mespunt maïzena
  • 100 gram verse aardbeien

Bereidingswijze

Een aangesneden jurktaart met botercrème en lemoncurd van Wim.

Janny kan in deze jurk zo naar het bal! Een jurktaart met lemoncurd en 4 smaken botercrème. Zo proef je elke keer weer iets anders. Bekleed met de verschillende kleuren fondant en je hebt een prachtige jurk als resultaat.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Taartvorm (20 centimeter)
  • Hoog bakblik (10 centimeter)
  • Spatel
  • Taartzaag
  • Paletmes
  • Taartkarton (20 centimeter)
  • Pan
  • Schaal voor au-bain-marie
  • Garde
  • Citruspers
  • Zeef
  • Rasp
  • Schuimmat

Voorbereiding voor de jurktaart

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Vet de bakblikken in met bakspray.

Biscuit

  • Meng de eieren met suiker en het merg van een vanillestokje tot een luchtig geheel.
  • Zeef de bloem en spatel dit voorzichtig door het beslag.
  • Vul de bakblikken voor twee derde met het beslag.
  • Bak de biscuits in 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

Voorbereiding botercrème

  • Pureer 150 gram aardbeien.
  • Doe de aardbeienpuree in een pan en laat het inkoken.
  • Giet de warme puree in een schaaltje en laat het afkoelen.
  • Smelt de witte chocolade au-bain-marie.

Botercrème

  • Verwarm de eiwitten met het suiker au bain-marie tot 70 graden tot de suiker volledig gesmolten is.
  • Mix de eiwitten stijf.
  • Voeg de boter in blokjes toe aan de eiwitten. Laat het luchtig kloppen.
  • Verdeel de botercrème vervolgens in 4 delen.
  • Breng het eerste deel op smaak met de aardbeienpuree en de overgebleven fijngesneden aardbeien.
  • Breng het tweede deel op smaak met citroensap.
  • Breng het derde deel op smaak met het merg van een vanillestokje.
  • Breng het vierde deel op smaak met de gesmolten witte chocolade.

Lemoncurd

  • Rasp en pers de citroenen. Doe de rasp en het sap samen met de suiker en boter in een pan. Verwarm het mengsel tot de boter gesmolten is.
  • Klop in een kom een ei los.
  • Voeg het citroenmengsel beetje bij beetje bij het ei.
  • Zet de curd terug op het vuur om het te laten koken tot de juiste dikte.
  • Stort het mengsel op een schaal en laat het afkoelen.

Opbouw van de jurktaart

  • Snijd de biscuits horizontaal door. Vul de eerste laag met aardbeiencrème en stukjes verse aardbeien, de tweede laag met lemoncurd en de derde laag met vanillecrème.
  • Smeer de taart af met de witte chocolade botercrème.
  • Zet de afgesmeerde taart in de koelkast.
  • Maak van de zwarte fondant een buste en bekleed met roze fondant voor het bovenstuk van de jurk met een kantrandje van de witte fondant. Maak van de roze fondant strikjes en bloemen.
  • Beleg de onderkant van de taart met de kantstroken.
  • Rol de roze fondant uit tot een ronde lap van 2 millimeter dik en leg deze over de taart. Maak plooien in de roze fondant op de kant-rand.
  • Plaats de buste op de taart.
  • Decoreer de jurktaart af met de strikjes en bloemen.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.