Terug

Kaasstengels

Deze krokante kaasstengels zijn zó lekker, je knabbelt je tengels erbij af... Lekker voor bij de borrel! Gouden tip van Hans: heb geduld. Respecteer de rusttijden. Zorg verder dat het deeg en de boter altijd koud blijven.

Hans

Recept van
Hans

Hartig
Goed te doen
(23) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram koud water
  • 4 gram zout
  • 250 gram koude boter

Vulling

  • 3 eidooiers
  • 150 gram geraspte kaas naar keuze
  • 100 gram sesamzaad (of andere zaden en pitten naar keuze)
  • (zee)zout en zwarte peper (eventueel andere specerijen)

Bereidingswijze

Bladerdeeg

  • Meng de bloem, het water, het zout en 50 gram van de boter tot een soepel deegje.
  • Vorm het alvast een beetje tot een vierkant en verpak het in vershoudfolie.
  • Laat het deeg een half uurtje in de koelkast rusten.
  • Vorm de overige 200 gram boter tot een vierkante plak van ongeveer 15 x 15 centimeter en 0,5 centimeter dik.
  • Doe dit bijvoorbeeld door een envelopje te vouwen van een vel bakpapier en de boter hierin uit te rollen.
  • Is de boter door het rollen erg zacht geworden? Laat het pakketje boter dan een paar minuten in de vriezer stevig worden.
  • Neem het deeg uit de koelkast en bestuif het aanrecht met bloem.
  • Rol het uit tot een langwerpige plak van ongeveer 15 x 30 centimeter.
  • Zorg dat de korte kant naar u toe ligt.
  • Leg de plak boter op de ene helft van het deeg en vouw de andere helft er overheen.
  • Nu kun je beginnen met het ‘toeren’ ofwel, het herhaaldelijk vouwen en uitrollen van het deeg.
  • Draai het deeg een kwartslag, zodat de open kant naar boven wijst.
  • Rol het deeg uit tot een langwerpige plak en vouw deze in vieren.
  • Draai het deeg weer een kwartslag en rol wederom uit.
  • Vouw het deeg weer in vieren.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Herhaal deze procedure nog 2 keer.
  • In totaal vouw je het deeg dus 6 keer in vieren.
  • Laat het deeg na de 6e keer een uur in de koelkast rusten, voor je het gebruikt.

Vulling

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit tot een plak van in ieder geval 40 cm breed en ongeveer 2 mm dik.
  • Verdeel de plak in twee delen (2 plakken van 20 cm breed).
  • Klop de dooiers los en bestrijk een van de plakken hiermee.
  • Bestrooi met geraspte kaas.
  • Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
  • Leg de tweede plak er bovenop en rol de plak iets uit, zodat de vulling goed vast zit.
  • Bestrijk de bovenkant met eidooier en bestrooi met sesamzaad.

Afwerking

  • Snijd de plak in repen van ongeveer 2 centimeter breed en 20 centimeter lang.
  • Draai de stengels een paar keer en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de kaasstengels in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Let op! Het is belangrijk dat de kaasstengels goed krokant zijn.
  • Twijfel je of de stengels helemaal gaar zijn, maar zijn ze al wel behoorlijk bruin? Zet de oven dan terug naar 160°C en laat ze nog even aandrogen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.