E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kaasvlinders, Zeeuwse bolussen en licht volkoren bollen

Rutger

Recept van
Rutger

Hartig
Brood
(10) reviews

Ingrediënten

De kaasvlinders

  • 275 gram witte tarwebloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 7 gram zout
  • 80 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 55 gram ei
  • 110 gram koud water
  • 5 gram suiker
  • 110 gram koude boter
  • 30 gram ei
  • 2 theelepels mosterd
  • zwarte peper (gemalen)
  • 250 gram oude geraspte kaas

De zeeuwse bolussen

  • 500 gram witte tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 8 gram gedroogde gist
  • 320 gram lauwwarme melk
  • 75 gram roomboter
  • 1 ei
  • 15 gram kristalsuiker
  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 8 gram kaneel (gemalen)
  • 1.5 eetlepel gesuikerde citroenrasp

Licht volkoren bollen

  • 350 gram volkoren tarwemeel
  • 150 gram witte tarwebloem
  • 300 gram lauw water
  • 10 gram boter
  • 10 gram suiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 100 gram pompoenpitten
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 50 gram lijnzaad
  • 50 gram sesamzaad

Bereidingswijze

De kaasvlinders

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe 250 gram witte tarwebloem, gedroogde gist, 5 gram zout, 15 gram boter op kamertemperatuur, 25 gram ei, koud water en suiker in een keukenmachine en mix tot een soepel deeg.
  • Kneed het vervolgens met de hand nog een paar minuten door. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het 40 minuten in de diepvries.
  • Rol de vier punten van de deegbal uit. Snijd de koude boter in plakjes en verdeel over het midden van het deeg. Vouw de uitgerolde punten over de boter. Rol het deeg uit tot een ruit. Vouw de zijkanten van het deeg naar binnen en vervolgens het hele pakket dubbel. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg nogmaals uit in de andere richting dat de eerste keer. Vouw opnieuw in vieren en laat opnieuw 30 minuten rusten.
  • Mix ondertussen in de keukenmachine 65 gram boter, 30 gram ei, 25 gram witte tarwebloem, 0,5 theelepel zout, mosterd en peper naar smaak tot een mooie crème.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 25 bij 50 centimeter. Verdeel de crème over het deeg, maar houd de onderste en bovenste 5 centimeter vrij. Strooi 150 gram oude geraspte kaas over de crème en druk goed aan.
  • Vouw de onder- en bovenkant naar binnen. Doe dit opnieuw en vouw vervolgens het geheel dubbel. Snijd met een nat mes 8 vlinders en leg op de beklede bakplaat. Bekleed met huishoudfolie en laat de vlinders een uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Bak de vlinders eerst 15 minuten. Haal snel uit de oven, bestrooi met de overige kaas en bak ze vervolgens nog eens 5 minuten.
  • Laat goed afkoelen op een rooster voordat u ze in een blik bewaard.

De zeeuwse bolussen

  • Mix in een keukenmachine een mooi deeg van het witte tarwebloem, zout, gedroogde gist, lauwe melk, roomboter, ei en kristalsuiker.
  • Kneed het deeg vervolgens nog eens 10 minuten door. Dek af met huishoudfolie en laat het op een warme plek minstens 45 minuten rijzen.
  • Meng bruine basterdsuiker, kaneel en gesuikerde citroenrasp.
  • Verdeel het gerezen deeg in kleine balletjes van 65 gram. Bol mooi op en rol door het suikermengsel. Laat nog eens 15-20 minuten rusten.
  • Strooi het suikermengsel over de werkbank.
  • Trek ieder bolletje iets uit en rol in de suiker uit tot rolletjes van ongeveer 40 centimeter.
  • Rol de bolussen en leg deze op een diepe, met bakpapier bekleden bakplaat. Laat een uur rijzen, ze mogen tegen elkaar aan rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 250°C.
  • Bak de gerezen bolussen ongeveer 7 minuten in de warme oven. Let op dat de suiker niet gaat karamelliseren.
  • Bekleed een snijplank of bakplaat met bakpapier.
  • Stort de gare bolussen direct ondersteboven op de beklede snijplank of bakplaat zodat de suikersiroop in de bolussen trekt.

Licht volkoren bollen

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Mix in de keukenmachine volkoren tarwemeel, witte tarwebloem, lauw water, boter, suiker, gist en zout tot een mooi deeg.
  • Kneed dit vervolgens nog eens 10 minuten door met de hand.
  • Doe het deeg in een mengkom, dek af met plastic folie en laat een uur rijzen.
  • Verdeel in kleine deegballetjes van 100 gram. Bol ze mooi op.
  • Meng de zaden door elkaar in een kommetje.
  • Druk de deegballetjes iets plat, maak de bovenkant vochtig met een klein beetje water en druk in het zadenmengsel. Leg de broodjes op de bakplaat en laat vervolgens nog eens 45 minuten rijzen onder een schone theedoek.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220°C.
  • Zet een schaal of bakplaat gevuld met heet water onderin de oven om stoom te creëren.
  • Bak de broodjes in 20 minuten bruin en krokant.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.