E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koffiebroodjes

Matthieu

Recept van
Matthieu

Brood
(12) reviews

Ingrediënten

Banketbakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 500 milliliter volle melk
  • 100 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gram custardpoeder
  • mespuntje zout

Deeg

  • 40 gram verse gist
  • 180 milliliter lauwwarme melk
  • 500 gram bloem
  • 25 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 100 gram zachte roomboter
  • 10 gram zout
  • 150 gram krenten
  • 150 gram rozijnen

Glazuur

  • 250 gram gedroogde abrikozen
  • 250 milliliter water
  • 175 gram geleisuiker
  • 175 gram suiker
  • 100 gram poedersuiker
  • 20 milliliter water

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de abrikozen voor de glazuur 1 uur rijzen in water.

Banketbakkersroom

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan 450 gram melk met het vanillemerg en -peul en 50 gram suiker aan de kook.
  • Roer de eidooiers met de rest van de suiker, melk en het zout los en roer de custardpoeder erdoor.
  • Schenk een scheutje warme melk over het eimengsel en roer het met een garde meteen goed door.
  • Schenk dit mengsel terug in de pan en roer alles goed door elkaar.
  • Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur circa 2 minuten garen.
  • Stort de banketbakkersroom uit op een plat bord en bedek met plasticfolie.
  • Laat de banketbakkersroom goed afkoelen.

Deeg

  • Doe voor het deeg alle ingrediënten in een kom en kneed kort door elkaar tot een soepel deeg.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 40 x 50 centimeter.
  • Verdeel de banketbakkersroom over het deeg, maar houd 5 centimeter aan één van de langere randen vrij.
  • Strooi de krenten en rozijnen gelijkmatig over de room.
  • Bestrijk de rand zonder vulling met water.
  • Rol het deeg op. Rol vanaf de lange rand mét room zodat u de rol goed kunt sluiten op de natte deegrand.
  • Snijd de rol in schijven van 2 centimeter.
  • Leg de deegschijven op de beklede bakplaat en laat ze op een warme plaats 40 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bak de koffiebroodjes 12 minuten in de voorverwarmde oven.

Glazuur

  • Giet de abrikozen af en breng samen met gelei- en gewone suikers aan de kook. Kook 2 minuten door en pureer eventueel tot een gladde moes.
  • Maak glazuur van de poedersuiker en 20 gram water.
  • Bestrijk de afgekoelde broodjes met de abrikozenjam en glazuur.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.