Terug

Koffiecaramel met een kick

Hanneke

Recept van
Hanneke

Goed te doen
(30) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 500 gram bloem
  • zakje bakpoeder
  • 125 milliliter zure room
  • 500 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 8 eieren
  • 500 gram suiker
  • 1 dubbele espresso
  • 30 milliliter karamellikeur
  • snufje zout

Koekjes

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 0.5 theelepel bakpoeder
  • 75 gram boter
  • 25 gram witte kristalsuiker
  • 25 gram bruine kristalsuiker
  • snufje zout

Crème

  • 400 gram dulce de leche
  • 400 gram gezouten boter (kamertemperatuur)
  • karamellikeur naar smaak

Afwerken/decoratie

  • 100 gram pure chocolade
  • 1 koffie
  • karamellikeur naar smaak

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Handmixer met toebehoren
  • Mixer
  • 2 bakblikken (30 bij 40 centimeter)
  • Steekvormpje cirkel Ø 2 centimeter
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • 2 spatels
  • Mengkom
  • Lang scherp mes
  • Zeef
  • Spuitzakje
  • Spuitmondje (klein tuutje)
  • Kwast

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 180 graden.

Cake

  • Voeg boter en suiker aan de mengkom toe en klop luchtig.
  • Voeg al kloppend één voor één de eieren toe.
  • Meng de dubbele espresso met karamellikeur en de zure room.
  • Zeef vervolgens bloem, bakpoeder en zout.
  • Voeg de droge en de natte ingrediënten aan het luchtige botermengsel toe en meng goed met een spatel.
  • Bekleed de bakblikken met bakpapier en verdeel het cakebeslag hierover.
  • Plaats de bakblikken in de voorverwarmde oven en bak de cakes in 45 minuten goudbruin en gaar.

Koekjes

  • Meng alle ingrediënten en kneed tot een samenhangende deegbal.
  • Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal een half uur in de koelkast rusten.
  • Rol vervolgens 25 gelijke bolletjes van het deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de deegbolletjes hierover.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de koekjes in 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal de koekjes uit de oven en steek met het steekvormpje gelijke cirkels uit. Houd snijrestjes achter de hand voor de afwerking.

Crème

  • Klop dulce de leche en boter met de mixer op lage stand 10 -15 minuten.
  • Voeg karamellikeur naar smaak toe en klop tot de likeur volledig is opgenomen.

Afwerken/decoratie

  • Meng de koffie met de karamellikeur en verkruimel de koekresten.
  • Plaats één van de twee cakes op een snijplank en bestrijk met het koffiemengsel.
  • Volg met een royale laag crème en de koekkruimels.
  • Plaats de tweede cake erop en snijd de randen zodat er een strakke rechthoek ontstaat.
  • Smeer de taart af met crème en plaats de taart in de koelkast om de crème op te laten stijven.
  • Smelt ondertussen de chocolade en schenk in het spuitzakje met mondstukje.
  • Spuit vervolgens op ieder koekje een cijfer (1 tot en met 25) en laat de chocolade uitharden.
  • Haal de taart uit de koelkast en bestrijk met een laatste laagje crème. Snijd de taart in 25 gelijke blokjes, plaats op ieder blokje een koekje en leg de blokjes in de vorm van een kerstboom neer.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.