E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Koffietoren

Deze drietraps koffietaart heb je in een mum van tijd op tafel. Met heerlijke laagjes zelfgemaakte marsepein en twee soorten botercrème.

Maarten

Recept van
Maarten

Cake
(4) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 240 gram bloem
  • 60 gram maïzena
  • 16 gram bakpoeder
  • 10 eieren
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 80 gram gesmolten roomboter
  • klein beetje boter om in te vetten

Botercrème

  • 8 eidooiers
  • 80 milliliter water
  • 240 gram fijne kristalsuiker
  • 400 gram zachte roomboter
  • 150 gram pure chocolade
  • mokka-extract
  • 100 gram hazelnoten
  • 150 milliliter Frangelico (optioneel)

Marsepein

  • 400 gram amandelmeel
  • 400 gram poedersuiker
  • 40 gram eiwit
  • amandelextract

Crème toefjes

  • 200 milliliter slagroom
  • 150 gram mascarpone
  • 50 gram kristalsuiker

Samenstellen

  • 150 gram blauwe bessen
  • 150 gram rode bessen aan steeltje

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 180 graden.

Bakgereedschap

  • Keukenmachine en toebehoren
  • Springvorm ø 18 centimeter
  • 3 uitsteekvormen (ø 18, 11 en 6 centimeter)
  • Bakpapier
  • Spatel
  • Taartroosters
  • Suikerthermometer
  • Spuitzak
  • Spuitmondje (gekarteld)
  • Bamboestokjes / rietjes

Biscuit

  • Splits de eieren en klop de eiwitten in een standmixer.
  • Klop ondertussen met een garde de eidooiers met 100 gram suiker tot het eigeel bleek wordt.
  • Als de eiwitten half stijf zijn: voeg de resterende suiker (200 gram) toe aan het eiwit en klop door tot het pieken vormt.
  • Schep vervolgens voorzichtig het eigeel door de eiwitten heen.
  • Zeef boven het eiwitmengsel de bloem, maïzena, bakpoeder en spatel dit voorzichtig door het beslag.
  • Spatel als laatste de gesmolten boter er doorheen.
  • Vet 2 taartringen (18 centimeter) goed in en verdeel het beslag over de 2 taartringen.
  • Zet beide biscuits ruim 20 minuten in de oven.
  • Snij beide biscuits in 2 delen en laat ze afkoelen op een taartrooster.

Botercrème

  • Smelt de chocolade.
  • Kook de suiker met het water tot 118 graden.
  • Klop de eidooiers in de standmixer op de hoogste snelheid op het moment dat de suikerthermometer 114 graden aangeeft. Wanneer de suiker 118 graden is: schenk voorzichtig bij de eidooiers en klop het mengsel totdat het wit en traag van de mixer af loopt. Schep het mengsel in een kom.
  • Mix de boter tot een gladde crème.
  • Voeg het eierdooiermengsel toe aan de boter en klop tot de crème luchtig is.
  • Deel de botercrème in 2 gelijke delen.
  • Voeg in 1 deel naar smaak de gesmolten chocolade toe en in het andere deel de mokka-extract.
  • Hak de hazelnoten fijn en schep deze door de mokka-botercrème.

Marsepein

  • Doe de amandelmeel, de poedersuiker en het eiwit in een kom en kneed dit met de hand tot een bal marsepein.
  • Bestrooi het werkblad ruim met poedersuiker en rol de marsepein met een deegroller plat tot ongeveer 3 millimeter dik.
  • Steek met de ronde uitsteekvormen 3 rondjes uit de marsepein.
  • Pak deze op met een plamuurmes en leg deze op de even grote biscuitrondjes.

Crème toefjes

  • Doe de mascarpone in een kom en mix tot het een luchtig geheel.
  • Voeg dan de slagroom en de suiker toe en klopt tot een stevige room.
  • Doe het in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en leg het in de koelkast.

Samenstellen

  • Steek uit de 4 delen biscuit 3 rondjes biscuit met de ronde uitsteekvormen. Steek in het grootste deel 3 rietjes (bamboestokjes of dowels) ter versteviging.
  • Neem de ronde uitsteekvormen en leg deze op een (koude) bakplaat met 3 losse stukken bakpapier. Plaats aan de binnenkant folie ter bescherming. Spuit hier de botercrèmes in en strijk af met een paletmes.
  • Leg ze even koel in de koelkast.
  • Wanneer ze koud genoeg zijn: haal de uitsteekvorm weg leg het even grote deel marsepein en daarna elke even grote deel biscuit op elke schijf botercrème.
  • Draai ze om en leg de grootste onderop.
  • Stapel naar grootte op elkaar.
  • Spuit op de bovenste laag toefjes romige crème en decoreer met cacaopoeder en blauwe bessen.
  • Decoreer de taart verder met de rode bessen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.