E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Komt cake komt kerst

Redvelvet cupcakejes met marsepein vormen samen een pracht van een kerstboom. Heerlijk zoet, van binnen en van buiten!

Kim G

Recept van
Kim G

Cake
(7) reviews

Ingrediënten

Cupcakes (24 stuks)

  • 600 gram bloem
  • 10 gram baksoda
  • 480 milliliter karnemelk
  • 400 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 2 eieren (op kamertemperatuur)
  • 400 gram kristalsuiker
  • 60 gram cacao
  • 14 milliliter appelazijn
  • 25 milliliter vanille-extract
  • 10 druppels rode kleurstof
  • snufje zout

Cream cheese frosting

  • 300 gram monchou
  • 90 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 412.5 gram poedersuiker
  • 5 eetlepels vanille-extract
  • 5 druppels rode kleurstof
  • 5 druppels groene kleurstof

Marsepein

  • 500 gram amandelmeel
  • 500 gram poedersuiker
  • 5 eetlepels vlierbloesemsiroop
  • druppels witte kleurstof
  • druppels zwarte kleurstof
  • eetbare stift (zwart)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine en toebehoren
  • Foodprocessor
  • Cupcake bakvorm 2x 12
  • Cupcake papieren vompjes
  • Siliconen spatels om in de kom mee te roeren
  • Steekvormpje vierkant
  • Steekvormpje kerst
  • Marsepeinroller
  • Satéprikker
  • Kleine garde
  • 2 spuitzakken
  • 2 spuitmondjes
  • 2 boterhamzakjes
  • Deegroller

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.

Cupcakes (24 stuks)

  • Klop boter en suiker in de mixer luchtig.
  • Voeg de eieren toe en klop totdat deze volledig zijn opgenomen.
  • Volg met het vanille extract en klop nogmaals.
  • Zeef vervolgens bloem, cacao en zout boven een kom.
  • Kleur de karnemelk met de rode kleurstof en voeg zowel de karnemelk als het bloemmengsel in drie delen aan het botermengsel toe.
  • Meng baksoda en appelazijn in een kopje, voeg aan het beslag toe en roer goed.
  • Plaats de cupcake vormpjes in de bakvormen en vul elk vormpje voor twee derde met het beslag.
  • Plaats de bakvormen in de voorverwarmde oven en bak de cupcakes in 20 minuten gaar.

Cream cheese frosting

  • Klop boter, suiker en vanille extract in de mixer luchtig.
  • Voeg de monchou in delen toe en klop tot alles goed gemengd is.
  • Verdeel de frosting in twee delen. Meng het ene deel met de rode kleurstof, het andere deel met de groene kleurstof en bewaar beiden in twee boterhamzakjes.
  • Houd de zakjes boven de opening van de spuitzak (met spuitmondje) en knijp de twee kleuren tegelijk in de spuitzak.

Marsepein

  • Voeg amandelmeel en poedersuiker aan de foodprocessor toe en mix tot een geheel.
  • Schenk de vlierbloesemsiroop erbij en mix tot een kleverige pasta.
  • Schenk vervolgens 100 milliliter warm water erbij en mix totdat het mengsel een stevige structuur heeft.
  • Bestuif het aanrecht met een beetje poedersuiker en plaats hierop de marsepein.
  • Kneed met de hand (eventueel met handschoenen) tot 2 bollen (verhouding 5 staat tot 2).
  • Kleur de ene bol met de witte kleurstof en breng de ander bol op kleur met de zwarte variant tot de marsepein de juiste kleur heeft.
  • Rol met behulp van de marsepeinroller de bolletjes marsepein uit tot dunne plakken.
  • Steek met het ene steekvormpje 24 vierkantjes uit de witte marsepein en steek met de kerstvormpjes 24 kerstfiguurtjes uit de zwarte marsepein.
  • Verdeel de zwarte figuurtjes over de witte vierkantjes en schrijf met de eetbare stift de getallen 1 tot en met 24 op elk figuurtje.

Afwerken/decoratie

  • Steek het spuitmondje van de spuitzak in de cupcakes en hol de cakejes een klein beetje uit.
  • Spuit vervolgens de frosting in de cakes en decoreer met de figuurtjes van marsepein.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.