Terug

Koninklijke worteltaart met appeltjes van oranje

Jeanette

Recept van
Jeanette

Makkelijk
(18) reviews

Ingrediënten

Wortelcake

  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 500 gram winterpeen
  • 300 milliliter zonnebloemolie
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 0.5 theelepel zuiveringszout
  • 0.5 theelepel zout
  •  rasp van 1 sinaasappel
  • 150 gram walnoten, grof gehakt
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • 3 eetlepels maanzaad

Crème

  • 250 gram roomboter
  • 500 gram roomkaas
  • 1 sinaasappel (rasp + sap)
  • 200 gram poedersuiker

Gebakken appeltjes van oranje

  • 3 grote Jonagold appels
  • 25 gram roomboter
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • kardemompoeder

Chocolade kroontjes

  • 150 gram witte chocolade
  •  goudpoeder
  • Goudverf

Wortelkrullen

  • 200 gram kristalsuiker
  • 240 milliliter water
  • 20 wortelslierten van winterpeen

Oranje drip

  • 100 gram witte chocolade
  • oranje kleurstof
  • 50 milliliter slagroom
  •  klontje boter

Opbouw taart

  • 1 sinaasappel (rasp)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Hakmolen
  • Springvorm(en) van ø 15 centimeter (4x)
  • Spuitzakken
  • Ronde spuitmond
  • Rozet spuitmond
  • thermometer
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Rasp
  • Acetaatfolie
  • Handmixer
  • Taartkarton ø 15 centimeter
  • penseeltje
  • taartrooster

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de springvorm(en) van ø 15 centimeter in en bekleed met bakpapier.
  • Leg 2 spuitzakken klaar. 1 met een ronde spuitmond en 1 met een rozet spuitmond.
  • Teken of print een sjabloon van kroontjes. Leg onder een vel acetaatfolie.
  • Teken of print ook 2 grote kroontjes en leg beide onder een apart stukje acetaatfolie.
  • Vouw een cornetje.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en bespray met beetje bakspray.

Wortelcake

  • Klop de eieren met de basterdsuiker luchtig.
  • Schenk de olie erbij en klop op de laagste stand door.
  • Schil en rasp de wortelen.
  • Zeef de meel, kaneel, bakpoeder, zuiveringszout en zout.
  • Hak de walnoten grof.
  • Rasp de sinaasappel.
  • Spatel de geraspte wortel door het eimengsel.
  • Spatel de sinaasappelrasp en het bloemmengsel erdoor.
  • Spatel ook het geroosterde sesamzaad, maanzaad en gehakte walnoten door het beslag.
  • Verdeel het beslag in 4 delen.
  • Schenk elk deel in een springvorm van 15 centimeter.
  • Bak in 30 tot 35 minuten gaar op 180 graden. Check met een satéprikker.
  • Laat even afkoelen in de vorm en vervolgens verder op een rooster.

Crème

  • Draai de boter luchtig.
  • Voeg de roomkaas toe en mix even door.
  • Voeg de gezeefde poedersuiker toe en laat draaien op laagste stand.
  • Voeg sinaasappelrasp en een beetje -sap toe. Zorg dat de crème niet te dun wordt.
  • Doe in twee spuitzakken. 1 met een ronde spuitmond en 1 met een rozet spuitmond.
  • Laat iets opstijven in koeling.

Gebakken appeltjes van oranje

  • Smelt de roomboter.
  • Schil de appels en snijd in kleine blokjes.
  • Bak de appels met de suiker, kaneel en kardemom goudbruin.
  • Leg op een bord en zet koud.

Chocolade kroontjes

  • Smelt 100 gram witte chocolade au bain-marie.
  • Haal van de au bain-marie en voeg de overige witte chocolade toe.
  • Roer door tot alle chocolade is opgelost.
  • Laat afkoelen tot 28,5 graden.
  • Doe in een cornetje.
  • Pak je kroontjes-sjablonen met acetaatfolie.
  • Spuit met de witte chocolade mooie kroontjes.
  • Leg een glas op de zijkant.
  • Leg de acetaatfolies met grote kroontjes in het glas, zodat de kroontjes in een ronding uitharden.
  • Laat alle kroontjes uitharden.
  • Bestrijk met goudpoeder en goudverf.

Wortelkrullen

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 110 graden.
  • Maak met een dunschiller wortelslierten van een winterpeen.
  • Breng de suiker met het water aan de kook.
  • Voeg de wortelslierten toe, verlaag vuur en laat 15 minuten stoven.
  • Laat uitlekken in een vergiet.
  • Laat 5 minuten afkoelen.
  • Verdeel de stroken over het bakpapier.
  • Bak ongeveer 30 tot 40 minuten.
  • Ze zijn goed als ze een beetje doorzichtig worden.
  • Maak direct krullen als de slierten uit de oven komen.
  • Wikkel iedere wortelsliert om een houten lepel.
  • Haal voorzichtig van de lepel.
  • Bestrooi met wat fijne suiker.
  • Laat ongeveer 30 minuten drogen op kamertemperatuur.

Oranje drip

  • Breng de slagroom aan de kook.
  • Doen de chocolade in een hittebestendige kom.
  • Giet de hete slagroom over de chocolade.
  • Roer goed door tot alle chocolade is opgelost.
  • Voeg een beetje oranje kleurstof toe.
  • Voeg een klontje boter toe en roer goed door.

Opbouw taart

  • Leg de eerste cake op een taartkarton van 15 centimeter.
  • Smeer een dun laagje crème in het midden van de cake. Blijf een paar centimeter van de rand af.
  • Leg hier een laagje gebakken appelstukjes op.
  • Breng aan buitenste rand doppen crème aan.
  • Leg de volgende cakelagen erop en herhaal bovenstaande stappen.
  • Sluit af met de laatste cakelaag.
  • Breng de oranje drip aan op aan de randen van de bovenste cake.
  • Spuit op de buitenrand mooie toeven crème.
  • Garneer ze met sinaasappelrasp en chocolade kroontjes.
  • Spuit in het midden toeven crème.
  • Zet de 2 gebolde kroontjes in het midden tegen elkaar voor een rond kroontje.
  • Zet de wortelkrullen rechtop in het midden van de kroontjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.