Terug

Kroketaradja

Een kroket op een wit bolletje, Hollandser kan het bijna niet. Toch blijven we in dit recept niet binnen onze landsgrenzen. Dit is een broodje kroket met een Indonesische twist. Maak hieronder zelf de Kroketaradja en dan zeggen wij alvast Selamat Makan, oftewel: eet smakelijk!

Inge

Recept van
Inge

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Broodjes

  • 17.5 gram verse gist
  • 125 gram melk
  • 250 gram patentbloem
  • 14 gram suiker
  • 4 gram zout
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren

Vlees

  • 250 gram sucadelap
  • 1 ui
  • 1 rawit peper
  • 1 stengel sereh
  • 1 mespunt laos
  • 1 stuk Gember
  • 1 blaadje salam
  • 2 blaadjes djeroek poeroet
  • 1 bouillonblokjes
  • 120 milliliter kokosmelk
  • 120 milliliter water
  • peper
  • zout

Roux

  • 1 snufje nootmuskaat
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram patentbloem
  • 2 gelatineblaadjes
  • 0.25 bouillonblokjes

Paneren en frituren

  • 2 eieren
  • 8 plakjes wit brood
  • 1000 milliliter zonnebloemolie

Mayonaise

  • 0.5 theelepel mosterd
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel citroensap
  • suiker
  • 1 blaadje munt
  • zout
  • 75 milliliter zonnebloemolie

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met deeghaak (optioneel)
  • Frituurpan
  • Broodrooster
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Huishoudfolie
  • Handmixer
  • Zeef
  • IJslepel
  • Rolstok
  • Deegsnijder

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Week de gelatine in koud water.

Broodjes

  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Los de gist erin op.
  • Meng de bloem met de suiker.
  • Voeg de melk en gist toe en begin met kneden.
  • Klop de eieren los en voeg de helft toe.
  • Voeg de boter en zout toe en kneed het deeg minimaal 8 minuten.
  • Laat het deeg 20 minuten rijzen in een afgedekte kom.
  • Verdeel de deegbol in 4 of 5 bolletjes.
  • Meng de rest van het geklopte ei met een beetje water en een snufje zout.
  • Bestrijk de bolletjes met het eimengsel en leg ze op de bakplaat.
  • Laat ze nog 40 minuten rijzen.
  • Bak de bolletjes in 8 tot 10 minuten af in een voorverwarmde oven.

Vlees

  • Snijd het vlees grof en wrijf in met peper en zout.
  • Snijd een ui grof.
  • Haal de zaadjes uit de rawit en snijd hem in stukjes.
  • Kneus de sereh en leg er een knoop in.
  • Schil de gember.
  • Doe de laos, gember, het salamblad, de blaadjes djeroek poeroet, het water, de kokosmelk en het vlees in een pan.
  • Voeg eventueel bouillon toe naar smaak.
  • Laat het vlees 4 uur stoven.

Roux

  • Giet het vlees af in een zeef en vang de bouillon op in een bakje.
  • Smelt de boter.
  • Voeg de bloem bij de boter, blijf roeren en laat het mengsel 3 minuten garen.
  • Voeg 240 gram bouillon toe, leng eventueel aan met water.
  • Voeg naar smaak zout, peper of nootmuskaat toe.
  • Roer het vlees, de gelatine en ¼ bouillonblokje (verkruimeld) door het mengsel.
  • Laat de roux afkoelen en opstijven.

Paneren en frituren

  • Verwarm de frituurolie tot 180 graden.
  • Rooster de plakjes brood in de broodrooster.
  • Rol met een rolstok de geroosterde broodjes tot paneermeel.
  • Verdeel de paneermeel over 2 bakjes: grof en fijn paneermeel.
  • Kluts de eieren los in een bakje.
  • Schep met een ijslepel bolletjes van ongeveer 70 gram uit de koud geworden roux.
  • Haal het bolletje door de fijne paneermeel en rol ze tot een rolletje.
  • Haal de rolletjes dan door het geklutste ei en vervolgens door het tweede bakje met grof paneermeel.
  • Herhaal dit tot de roux op is.
  • Frituur de kroketten vervolgens in 4 minuten goudbruin.

Mayonaise

  • Klop het citroensap door de eidooier.
  • Voeg beetje bij beetje de olie toe, tot de mayonaise dik genoeg is.
  • Voeg zout en/of suiker toe naar smaak.
  • Voeg wat gehakte munt toe om de mayonaise frisser te maken.

Serveren

  • Snijd de broodjes door en leg er een kroket op.
  • Serveer met de mayonaise.
  • Selamat Makan!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.